default-logo

Parcurile din București

Desigur, când vorbim de parcuri ne gândim la spații de recreere, de relaxare, locuri unde putem citi o carte, un ziar cu plăcere sau unde putem merge cu bicicleta sau cu patinele cu rotile. Este de la sine înțeles că parcurile trebuie să fie întreținute, îngrijite de primăriile de sector care au alocate sume pentru îngrijirea spațiilor verzi. Dar, la noi, teoria este una, iar practica este alta.
Dacă ne referim la sectorul 1 al Capitalei, vedem că parcurile sunt neîngrijite, căci doar ridicarea gunoaielor din coșurile de gunoi din parcuri, nu înseamnă și îngrijirea parcurilor. Parcurile sunt nenumărate, plantele nestropite, iar băncile sunt murdare, iar vopseaua de pe ele este scorojită. Oamenii au ajuns să-și dorească să plouă ca să fie spălate și parcurile. Ori, niciodată, după câte știu eu, situația nu a fost așa ca în prezent.
Desigur, Primăria Capitalei ar trebui să controleze și situația din parcuri, inclusiv din Parcul Cișmigiu, din Parcul Herăstrău etc., iar primarii de sector ar trebui să fie trași la răspundere și chiar sancționați, dacă din nepăsare sau incompetență lasă parcurile să devină focare de infecție pentru bucureșteni și pentru copiii lor. Vom ilustra cu situația din parcul de pe strada Pitar Moș, din București, sectorul 1, lângă Ambasada Angliei, parc nespălat de vreo doi ani, unde este un sistem de udare a plantelor, dar nu este niciodată folosit, unde gardul este parțial deteriorat de multă vreme, iar băncile se vede clar că nu au mai fost de multă vreme vopsite, vopseaua lipsind în unele locuri de pe ele.
A avea parcuri îngrijite în București înseamnă implicit și grija primăriilor pentru cetățeni și copiii lor și pentru sănătatea acestora. Ori, din imagini nu rezultă acest lucru, ci contrariul.
Sper ca acest articol și poate și altele pe această temă să schimbe situația în bine cât mai curând în București și să ne putem din nou așeza cu plăcere pe bancă, în parc, fără a fi atacați de țânțari și surprinși de mizerie și mirosuri neplăcute.

 

Ileana Constantinescu
prof. univ. dr. emerit la ASE,
membru asociat al UZPR și AOȘR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*