default-logo

Peste 100 de absolvenți de jurnalism angajați în presă cu finanțare de la guvernul Californiei

Într-un efort de a întări jurnalismul – și, prin urmare, democrația – California întreprinde un experiment: Guvernatorul Gavin Newsom a semnat un program de burse care va plasa peste 100 de studenți absolvenți de jurnalism în locuri de muncă timp de trei ani la instituțiile de știri din stat.
Seattle Times relatează că inițiativa a stârnit interes în Washington. Potrivit columbian.com, Bruce Pinkleton, decanul Colegiului de Comunicare Edward R. Murrow, de la Washington State University, a declarat: „Acesta este ceva ce ne-ar plăcea să vedem să se întâmple… în beneficiul democrației în statul nostru”.
Programul de 25 de milioane de dolari va finanța burse care plătesc 50.000 de dolari pe an și vor trimite angajații în „deșerturi de știri”, unde jurnalismul local a fost pierdut sau se luptă să supraviețuiască. „Jurnalismul și democrația sunt ambele într-o stare fragilă. Stabilizarea unuia o întărește pe alta. Speranța mea este să dinamizez redacțiile din California cu un jurnalism vibrant de supraveghere independent”, a declarat pentru Times un parlamentar din California. Iar un alt politician din acest stat a declarat, citat de Seattle Times: „Nu poți să vezi deteriorarea jurnalismului, să vezi dezintegrarea instituțiilor noastre democratice și să nu încerci să faci ceva în privința asta”.
Din 2005, peste 2.000 de ziare din toată țara s-au închis; în multe cazuri, asta înseamnă că nimeni nu relatează nici despre Consiliul local, nici despre eforturile de reducere a numărului persoanelor fără adăpost, nici despre propunerile de construire a unui pod.
Studiile au arătat că lipsa știrilor locale de încredere duce la scăderea participării alegătorilor, la corupție în afaceri și în guvern și la răspândirea de informații false. Zvonurile găsite pe rețelele de socializare sunt „înlocuitori” slabi pentru un post de știri care este tras la răspundere de către comunitate.
Pe de altă parte, The Columbian a lansat un program de jurnalism finanțat de comunitate, care permite donații private pentru a sprijini jurnalismul local. O notă pe columbian.com afirmă că „editorii vor menține independența editorială asupra tuturor poveștilor. Niciun donator nu va ști ce povești specifice urmăresc reporterii și nici nu vor vedea articole înainte de a fi publicate”.
Aceasta este o abordare pentru a menține publicul informat, iar acum California cântărește importanța jurnalismului.
Așa cum a spus un parlamentar din acel stat pentru The Seattle Times: „Nu poți să stai pe margine, să vezi deteriorarea jurnalismului, să vezi dezintegrarea instituțiilor noastre democratice și să nu încerci să faci ceva în privința asta”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*