default-logo

Vali Antonescu transmite pasiunea sa pentru pictură generațiilor viitoare

Scriu aceste rânduri în zorii zilei de 25 septembrie, anul de grație 2022. Atunci vă spun la toți ,,Buni zori!”, așa cum saluta, în mod unic, marele ziarist și poet care a fost Lucian Avramescu.

Este o sărbătoare din două puncte de vedere. Primul – este duminică, o zi specială. Al doilea – azi, da chiar azi, este „Ziua dăruirii”.

Iată contextul. La 25 septembrie se sărbătoreşte, începând cu anul 2019, în România, „Ziua dăruirii”.

Potrivit expunerii de motive, această zi este menită să încurajeze generozitatea şi implicarea socială. Dăruirea este, înainte de toate, un act profund şi personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a fi bun, generos: de a oferi celuilalt, de a te simţi împlinit, de a-i contamina pe alţii de bucuria vieţii.

Ca mare iubitor al artei armoniilor cromatice, vă voi aduce în centrul atenției un creator special, un pictor aparte. Este vorba despre doamna Vali Antonescu, profesoară din Hunedoara, În afară de lucrări speciale frumos colorate, invitata mea a dezvoltat și o tehnică personală, acuarele cu …cafea. Iată un interviu lămuritor…

– Vă rugăm să vă prezentați.

 – Mă numesc Vali Antonescu. M-am născut în 1960, 29 august, într-un sat din Mehedinți, foarte aproape de Dunăre. De la vârsta de 10 ani locuiesc în Hunedoara. Actualmente sunt profesoară la o școală din localitate.

Înclinația mea nativă pentru artă și frumos m-a îndemnat spre pictură. Am pictat timid și simplu pe aproape orice suport,  mici obiecte pe care le dăruiam prietenilor. Din 2017 am luat pictura mai în serios și am urmat cursuri de artă în cadrul unei asociații „Creativ Act”. Am fost atrasă mai mult de acuarelă, dar am pictat și pe pânză cu acrilic.

Pentru că îmi place mult culoarea sepia, mi-am dezvoltat singură tehnica acuarelei cu cafea,  pas cu pas. Acuarelele mele au o tematică diversă: peisaje, portrete,  interpretări după pictori celebri (Grigorescu fiind pictorul meu de suflet), inspirații din arta sacră. În 2019 am avut două expoziții personale, în anul pandemic 2020, două expoziții de grup în Cluj și una în Hunedoara la Castelul Corvinilor.

– Acum vine surpriza pentru onorabilii cititori. Ați avut ca invitat într-o expoziție chiar pe nepotul dvs., Luca Ștefan Gălățanu, de numai 9 ani. El a prezentat câteva tablouri în expoziția dvs intitulată „Drumul cafelei”.

– Luca Ștefan Gălățanu are 9 ani. De micuț i-a plăcut să deseneze și să coloreze. Am văzut că desenează bine, cu perspectivă bună când desena case, garduri și începând din anul acesta, urmează cursuri de artă cu prof. Adriana Klein, în orașul nostru, Hunedoara.

Cu ocazia expoziției personale „Drumul cafelei”, sugestiv intitulată așa pentru că lucrările mele au fost acuarele cu cafea, Luca a fost invitat să participe cu patru lucrări. Una din lucrările lui s-a vândut chiar la vernisaj, cea în care sunt pictate două pene.

Aristotel Bunescu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*