default-logo

Redacția SOTA relatează în Rusia despre protestele interne față de războiul din Ucraina

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a încercat să elimine reportajele independente despre război, determinând jurnaliştii să fugă, iar redacţiile să închidă sau să se autocenzureze, sub ameninţarea unei urmăriri penale. În mod remarcabil, un organism media local a continuat să producă rapoarte solide, în ciuda mediului represiv. SOTA, care numără un personal de 40 de jurnaliști, relatează în primul rând pe Telegram, platforma de socializare către care au migrat multe instituții media ruse după ce Rusia a blocat Facebook, Twitter, Instagram și multe site-uri web, notează cpj.org.
Publicația a acoperit mișcarea de protest împotriva războiului, precum și politica și drepturile omului. Jurnaliștii SOTA au plătit un preț mare pentru acoperirea lor, confruntându-se cu detenții și arestări, amenzi și agresiuni. Alții au părăsit țara și continuă să raporteze din străinătate.
Aleksei Obukhov, co-fondatorul și redactorul principal al SOTA, a vorbit cu Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor prin intermediul aplicației de mesagerie despre cum este să fii una dintre puținele instituții de presă independente care încă relatează din interiorul Rusiei: „Linia editorială este foarte simplă: scriem despre ceea ce credem că este important și interesant, cu accent pe problemele legate de drepturile omului. Credem că despre asta ar trebui să fie media.
Prioritățile noastre sunt drepturile omului și politica. Adică tribunale, alegeri și protestele acum aproape inexistente împotriva războiului. Nu ne concentrăm pe povești internaționale, deoarece nu avem o echipă de jurnaliști cu experiență care să relateze evenimente din străinătate. De asemenea, ocolim acoperirea operațiunilor de luptă din Ucraina, deoarece nu putem nici să verificăm informațiile, nici să le obținem noi înșine și ne temem pentru angajații noștri din Rusia. Cu toate acestea, acoperim protestele împotriva războiului, situația refugiaților din Rusia și alte povești interne. De cele mai multe ori abordăm știrile în mod neutru. Am refuzat să ne autocenzurăm”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*