◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Interviu cu Andrei Partoș

ANDREI PARTOȘ: ”Muzica este a doua mea existență”

REPORTER: – Ați absolvit o facultate de filosofie (secția psihologie) și totuși ați ales jurnalismul. De ce ?

ANDREI  PARTOȘ; – Am absolvit facultatea care mi-a plăcut. Am profesat în paralel ca psiholog clinician și ca prezentator de discotecă. Din 1982 am început să scriu în presă, dar asta nu m-a făcut jurnalist. Nu mi-am propus să devin ziarist și nici nu puteam să devin, odată ce nu aveam dosarul bun!  Cred că nici azi nu sunt.

REPORTER: –  Sunteți unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați comentatori muzicali din România.  Ce înseamnă muzica pentru dumneavoastră ?

ANDREI  PARTOȘ: -Muzica este a doua mea existență. De aproape 50 de ani mă ocup, mă informez, ascult. Nu numai muzica mă preocupă ci și tot ce ține de ea: soarta artiștilor, fenomenul concertistic, promovarea muzicii.

REPORTER: – În decursul anilor ați realizat interviuri cu mari artiști ai lumii. Vă rog să-i amintiți pe cei mai dragi sufletului dumneavoastră.

ANDREI  PARTOȘ: – Mi-au plăcut foarte mulți, dar amintiri speciale am cu Joan Baez, Ian Anderson, Garou, Al Bano, Julio Iglesias, Joe Cocker, Chris De Burgh, Dulce Pontes, Bonnie Tyler sau Blaze Bayley.

REPORTER: – Alături de ce formații importante ați urcat pe scene ?

ANDREI PARTOȘ: – N-am urcat pe scenă alături de nicio formație. Am prezentat câteva sute de spectacole de folk, rock sau blues. Ultimele sunt din 2019, la Costinești (Ediția a III-a a Festivalului Folk Fest Remember Costinești) unde i-am prezentat pe Semnal M, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Alina Manole  ș.a.m.d.

REPORTER: – Ați făcut parte din juriile unor concursuri, în țară și în străinătate, inclusiv la Eurovision. Vă rog să detaliați această latură a activității desfășurate.

ANDREI  PARTOȘ: – În străinătate n-am fost niciodată în juriu. În țară am fost în anii 70-80 în juriile unor evenimente studențești, iar după 1990 în juriul Eurovision (câteva ediții) sau la Festivalul Om Bun. E o activitate interesantă, pentru că trebuie să cauți să fii obiectiv, corect, neinfluențat de absolut nimeni și nimic. Cred că m-am achitat onorabil de sarcină, am cunoscut oameni deosebiți și am înțeles mai multe despre ideea de concurs în artă.

REPORTER: – Cu ce posturi de radio și televiziune ați colaborat de-a lungul   anilor ?

ANDREI  PARTOȘ: – În primul rând cu Radioteleviziunea Română. Am început în 1979 iar din 1985 am fost interzis. A fost Radio Vacanța Costinești (care ținea de B.T.T.), apoi revenirea la RRA din 1990, Radio Total, Radio 21, Radio Activ FM, Radio Romantic și de 17 ani Radio România Actualități. Am colaborat cu TVR cu emisiunea ”Ei și”, ocazional cu Antena 1 și Tele7 Abc. Am fost, în calitate de invitat, la mai multe posturi de televiziune mici sau mari.

REPORTER: – În prezent realizați vlogul ”Foc de P.A.E.”. Cu ce oameni de seamă ați dialogat până acum ?

ANDREI  PARTOȘ: – Foc de P.A.E. este un vlog atipic, este mai curând un amestec între un talk-show radio-tv și un blog vorbit (când sunt singur), este interactiv, aspect de care sunt foarte mândru. Am avut invitați speciali ca Radu Paraschivescu, Nicu Covaci, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Cristian Diaconescu, Mihail Neamțu, Anca Țurcașiu, Zoia Alecu, Dara Mihaela Codescu și Alice Năstase, Andi Moisescu, Lilian Zamfiroiu, Mișu Cernea, Nelu Dumitrescu, Radu Filipescu și alții. Am început în martie 2018 iar acum am ajuns la 275 de ediții. Unele durează 3 ore!  

REPORTER: – Aveți multe colaborări și la reviste și ziare de prestigiu. Dintre radio, televiziune și presa scrisă/tipărită, care vă este mai aproape de inimă ?

ANDREI  PARTOȘ: – Mă reprezintă radioul. Este domeniul pe care-l iubesc și pe care-l consider cel mai potrivit pentru ceea ce fac. Chiar și acest Foc de P.A.E. este un fel de radio cu imagine, dar realizat cu mijloace modeste, de casă.

REPORTER: – Ce alte hobby-uri aveți ?

ANDREI  PARTOȘ: – Iubesc sportul, îl comentez cu pasiune și-mi plac filmele, dacă se poate bune. Sunt un pasionat cititor de presă print, de reviste musicale, colecționar de magneți din toată lumea.

 

 

               Interviu realizat de Ioan Vasiu /UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *