◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Lilith, prima femeie. L-a abandonat pe Adam! Povestea cenzurată de Biblie

În unele texte Lilith este descrisă ca demon, în altele este o icoană a păgânismului. Lilith este una dintre cele mai vechi spirite feminine cunoscute din lume. Rădăcinile sale se regăsesc în celebrul poem epic al lui Gilgamesh și este prezentată drept prima femeie a lui Adam.

Lilith, prima femeie creată de Dumnezeu

În tradiția evreiască, este considerată o femeie demonică, deși în alte surse apare ca prima femeie creată pe Pământ. Conform unei legende, Dumnezeu a creat-o pe Lilith drept prima femeie, soția lui Adam. El a făcut-o în același fel în care l-a creat pe Adam, singura diferență fiind că, în loc să folosească ca materie primă numai pământul curat a folosit și gunoi și murdărie.

În mod tradițional, Lilith însemna „noaptea” și este legată de atributele spiritualității, senzualității și libertății, dar are și o parte ascunsă a terorii.

 

Numele Lilith Lilith a fost prima femeie din lume, creată de Dumnezeu provine din cuvântul sumerian „lilitu”, care înseamnă spiritul vântului sau demonul feminin. Ea este menționată în poemul lui Gilgameș, un faimos poem epic al vechii Mesopotamii, scris jurul anului 2100 î.Hr.

Lilith, prima femeie

Lilith, femeia demon sau regina întunericului?

Lilith este, de asemenea, reprezentată de ramurile unui copac într-o poveste despre magie. Este descrisă împreună cu alți demoni, deși cercetătorii nu au convenit dacă este vorba de un demon sau o zeiță a întunericului. În același timp, ea apare și în textele vechi evreiești, deci este imposibil să se afle cine a menționat-o pentru prima dată.

În Talmudul babilonian Lilith este descrisă ca un spirit întunecat, cu o sexualitate periculoasă și incontrolabilă. Se spunea că era capabilă să se fecundeaze cu sperma de sex masculin, care nu fertilizează nici o femeie, generând astfel demoni. În felul acesta, ea este considerată mama a mii de demoni.

Femeia este cunoscută în culturile hittite, egiptene, grecești, ebraice și romane. Ulterior, legenda sa a ajuns chiar în nordul Europei. Ea reprezenta haos și sexualitate și se spunea că are puterea de a ameți bărbații. Mitul său este legat de cele mai vechi povești ale vampirilor.

Lilith în Biblie

Lilith apare în Biblie, în cartea lui Isaia 34:14 Animalele pustiei se vor întâlni cu hienele, iar ţapii sălbatici se vor chema unul pe altul.De asemenea, Lilit se va culcaşi îşi va găsi un loc de odihnă acolo. [/efn_note], care descrie pustiirea Edenului. De la început a fost considerată un spirit diabolic, impur și periculos.

Geneza Rabbah o descrie ca fiind prima soție a lui Adam. Conform acestui text, Dumnezeu i-a creat pe Lilith Numele unei zeiţe considerată demon de noapte, despre care se credea că bântuie în locurile pustii din Edom; sau animal de noapte care locuieşte în locuri pustii și Adam în același timp. Lilith a fost foarte puternică, o femeie independentă și a vrut să se relaționeze cu Adam pe o bază egală, exact la fel ca și femeile din ziua de astăzi.

El nu a acceptat să fie mai prejos decât ea și din acest motiv, cuplul nu a funcționat niciodată, după cum au scris Robert Graves și Raphael Patai în cartea sa „Miturile ebraice”.

Pedeapsa lui Dumnezeu

Adam s-a plâns lui Dumnezeu: „Însoțitoarea mea m-a abandonat”. Imediat, Dumnezeu i-a trimis pe îngerii Senoy, Sansenoy și Semangelof s-o aducă înapoi Lilith. Au găsit-o la Marea Roșie, o regiune în care abundă demoni lascivi, de la care a născut mai mult de o sută de „lilim” pe zi. 

„Întoarce-te la Adam fără întârziere”, i-au spus îngerii, „sau te vom îneca!”

Lilith i-a întrebat: „Cum aș putea să mă întorc la Adam și să trăiesc ca o gospodină onestă, după ce am petrecut acest timpul la Marea Roșie?

Dacă refuzi, vei muri! „Ei i-au răspuns. 

„Cum aș putea muri?”, a întrebat Lilith din nou, „dacă Dumnezeu mi-a poruncit să preiau toți copiii nou-născuți și toți bărbații până la a opta zi de viață, cea a circumciziei lor și a tuturor fetelor până la douăzeci de zile? 

Continuarea pe efemeride.ro

Un comentariu pentru “Lilith, prima femeie. L-a abandonat pe Adam! Povestea cenzurată de Biblie

  1. Este posibil ca transparența unor relatări din Biblie să fie eclipsată datorită complexității creației și implicit al bisericii care are anumite temeri dogmice și riscul înțelegerii greșite al celor scrise despre Lilith!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *