◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Sfatul medicului: cum tratăm afecțiunile ORL în sezonul rece? 

 Cele mai frecente afecțiuni ORL în sezonul rece si riscurile asociate acestora au fost teme de discuție la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Sezonul rece vine la pachet, anual, cu viroze respiratorii și cu reactivarea unor afecțiuni ORL cronice.

Anul acesta însă, lucrurile sunt mai complicate în contextul pandemiei de COVID-19. 

Medicul specialist ORL, Cristina Ștefan, avertizează că simptomele specifice virozelor respiratorii, gripelor sau alergiilor  sunt asemănătoare cu cele ale COVID-19.

De aceea, este indicat ca atunci când unele simptome, precum creșterea temperaturii, durerile de cap sau obstrucția nazală persistă, să consultăm medicul de familie. 

Semnalele de alarmă sunt febra, care nu cedează la antipiretice, cefaleea, afecțiunile musculare și  tusea seacă.

Când avem o simplă viroză, e mai bine să apelăm la medicul de familie și dacă simptomele nu se remit, ar trebui să consultăm  și un medic specialist. În momentul în care vedem că ne crește temperatura peste 37,3-37,4 putem lua un antitermic, o zi- două. Dacă persistă, sfatul meu este să apelați la medicul de familie. Dacă avem o cefalee care nu se remite cu un antiinflamator, dacă avem o obstrucție nazală sau dacă scade simțul olfactiv, dacă dispare gustul, sunt primele simptome care ridică un semn de întrebare și trebuie să apelăm la medicul de familie sau la medicul specialist”, a spus medicul specialist ORL, Cristina Ștefan, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Este foarte important ca în această perioadă populația să respecte măsurile de distanțare fizică, igienă sanitară riguroasă și purtarea măștii.

Masca de protecție trebuie utilizată câteva ore, după care se aruncă și este recomandat să folosim una nouă. 

Cum tratăm afecțiunile sezonului rece

Sezonul rece vine la pachet, anual, cu viroze respiratorii și cu reactivarea unor afecțiuni ORL cronice.

Cele mai frecvente sunt sunt anginele, rinitele,  sinuzitele, sau otitele care,  netratate corespunzător,  pot duce la complicații grave. 

“Otitele externe, medii sau  seroase  se pot complica dacă nu există un tratament incipident. Sinuzitele se pot complica și ele, pot apărea chiar și septicemia sau meningita. Este foarte important un consult la medicul specialist pentru că prevenția este cea mai importantă. Rinosinuzitele acute sunt destul de frecvente și este important  de pus un diagnostic corect. Simptomele sunt cefaleea, secrețiile mucopurulente, iar aici examenul clinic este esențial“, a punctat medicul Cristina Ștefan. 

În cazul răcelilor de sezon sunt recomandate soluții saline pentru curățarea foselor nazale sau folosirea unui antiinflmator sau antipiretic din primele zile pentru că, astfel,  șansele să apară complicații sunt mai mici. Oricum, nu începem cu antibiotic.

Ca metodă de prevenție, medicul specialist ORL, Cristina Ștefan, recomandă vaccinarea antigripală, atât la copii, cât și la adulți, mai ales în cazul celor cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau  afecțiunile renale.

Polipii la copii și adulți

Vegetațiile adenoide sau polipii, cum mai sunt numite în popor, reprezintă țesutul limfoid care se dezvoltă în spatele nasului, în regiunea dintre nas și gât. 

Tot aici se deschide și comunicarea dintre nas și ureche, de unde și corelația între vegetații și otită. 

Vegetatiile adenoide există de la naștere, cresc în volum în primii ani de viață, apoi încep să învolueze către pubertate.

Dacă vegetațiile adenoide  există la adult, ele trebuie operate. Important este să fie pus un diagnostic corect. 

“În cazul în care există o rinosinuzită cu polipoză nazală, atunci se poate institui un tratament medicamentos și,  în funcție de evoluție, se recurge la tratamentul chirurgical sau nu. Este foarte important de pus un diagonstic corect“, consideră Cristina Ștefan. 

La copii,  medicul  nu  recomandă operația ca primă intenție, ci doar dacă lucrurile se agravează.

“Pentru început trebuie tratat episodul  acut de rinoadenoidită sau rinită, pentru că altfel de cronicizează și pachetul de vegetații crește în  dimensiuni atât de mult încât nu mai răspunde la un tratament medicamentos și atunci trebuie operat“. 

De mare ajutor sunt friboscopia sau endoscopia nazală, care permit determinarea  mărimii pachetului de vegetații și atunci se poate lua o decizie privind oportunitatea operației. 

Igiena corectă nasului și urechii 

Multe persoane se confruntă cu o situație neplăcută: dopul de ceară. 

Denumit științific cerumen, acesta  apare atunci când substanța cleioasă se acumulează în exces la nivelul conductului auditiv extern, astfel încât împiedică transmiterea sunetului către urechea medie. 

Principala cauză a formarii dopurilor de cerumen este folosirea bețisoarelor de urechi care împing ceara către timpan, dar mai pot fi și alte cauze cum ar fi lucrul într-un mediu cu praf, folosirea căștilor intraauriculare, secreția de cerumen în exces, sau afecțiuni dermatologice.

Dacă în urma unui consult se stabilește că există un dop de ceară,  se poate face toaleta auriculară cu ser fiziologic și cu apă oxigenată, sau o spălătură auriculară. 

“Nu recomand folosirea bețișoarelor de urechi pentru că ajută la crearea dopului de ceară și pot determina mici leziuni care pot duce la forme de otite“, avertizează medicul Cristina Ștefan. 

La copii, aceasta recomandă folosirea capătului de la un prosop fin și moale pentru ștergerea urechii.

Igiena uzuală corectă a urechii presupune o toaletă auriculară cu apă și săpun, după care se șterge urechea cu  capătul prosopului.

Igiena nasului în sezonul rece se poate face cu o apă de mare și o soluție uleioasă, cum ar fi vitamina A. 

În cazul în care există o obstrucție nazală, sunt indicate serul fiziologic sau o apă de mare, dar acestea nu trebuie folosite în permanență pentru că pot determina uscarea mucoasei pituitare. 

“Dacă există o deviație de sept, o rinită sau o sinuzită, recomand folosirea unui spray nazal cu o soluție salină, un decongestionant nazal și poate un mucolitic, dacă e nevoie“, ne sfătuiește medicul specialist ORL, Cristina Ștefan.

Cum ne întărim imunitatea 

Primele semne ale unei imunități scăzute pot fi oboseala, inapetența, stări ușoare de  somnolență în timpul zilei, sau dureri musculare ușoare.

Pentru a nu ajunge în aceste situații, este bine să ne protejăm și ne creștem imunitatea cu o alimentație bogată în legume și fructe, mai ales citrice și să urmăm un stil de viață sănătos, din care să nu lipsească mișcarea și orele de somn. 

“Este foarte  important consumul de fructe și legume proaspete. De asemenea, aerisirea încăperilor și sportul ne ajută foarte mult și, în ultimul caz,  putem folosi și medicamente care pot crește imunitatea: vitaminele C, D, sau un complex de vitamine“, mai spune medicul Cristina Ștefan.

FOTO: medic ORL Cristina Ștefan și Maria Țoghină

Articol de Luminita Voinea și Maria Țoghină

Ziua Națională a României în vremea pandemiei de COVID19: Patriotism, tradiții, valori și speranțe sunt temele de dialog ale ediției speciale a Serviciului de Noapte din primele ore ale zilei de 1Decembrie. Invitați doi dintre membrii formației de muzică veche LUPUS DACUS: Andrei Moț, solist vocal, percuționist și  președintele Asociatiei pentru Promovarea Istoriei şi Artei Medievale LUPUS DACUS, și profesorul Marcel Sâpcu, multi-instrumentist.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *