◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Press Freedom Project sau când avocații susțin jurnaliștii în lupta pentru transparență publică

 

Jurnalismul scris în America trece printr-o criză majoră. Din 2006, ocuparea forței de muncă în redacții a scăzut cu aproximativ 70%, iar numărul total de angajați editoriali din redacțiile locale din SUA a scăzut cu 58%, până la doar 31.000. Cea mai mare victimă a acestui declin brusc sunt reportajele de investigație, care necesită mai multe resurse financiare și sprijin instituțional decât orice altă formă de jurnalism.

 

În California de Sud, deși Los Angeles Times și Orange County Register continuă să publice proiecte de investigație de impact, dispariția ziarelor săptămânale alternative, cum ar fi OC Weekly și LA Weekly (cel din urmă există încă, dar produce doar acoperire culturală) a ut un impact major. Toate acestea explică de ce, în climatul mass-media instabil de astăzi, Press Freedom Project, al University California Irvine (UCI), joacă un rol esențial în menținerea reportajelor de investigații independente.

 

Șir de victorii legale

Proiectul a început ca o colaborare între Jack Lerner, profesor de Drept la UCI, care este specializat în dreptul proprietății intelectuale și dreptul de autor, și Susan Seager, profesor adjunct de Drept UCI, cu o lungă experiență ca avocat al apărării mass-media și avocat la firma națională de avocatură Davis Wright Tremaine.

În 2018, Press Freedom Project a câștigat un grant de pornire de 225.000 de dolari de la Legal Clinic Fund for Local News, care este găzduit de The Miami Foundation, pentru a sprijini facultățile de drept din toată țara care oferă servicii juridice gratuite jurnaliștilor independenți și locali. Datorită șirului său de victorii legale, proiectul UCI a primit un alt grant, de mărime similară, care îi va permite să-și continue activitatea.

Press Freedom Project a prins contur când Lerner și Seager au discutat despre conceptul de a lucra împreună pentru a avansa relatarea investigațiilor. „Am început imediat să luăm în considerare cazuri în care jurnaliştii erau ameninţaţi cu procese sau împiedicaţi în alt mod de către agenţiile publice pe care le investigau”, detaliază Lerner.

Primul dosar în instanță din cadrul Press Freedom Project, își amintește el, l-a implicat pe T.J. Esposito, un jurnalist independent din Bakersfield, care a descoperit corupția ocală și a fost supus unui ordin draconic emis împotriva lui de către biroul procurorului districtual din Kern. „Ne-am dus la Bakersfield, pentru a-i ridica ordinul”, spune Lerner.

 

Bătăliile legale cu autoritățile continuă

De atunci, potrivit news.uci.edu, Seager a extins proiectul, pentru a include o varietate mai largă de cazuri, în special cele care îi pun față în față pe jurnaliști cu agențiile de aplicare a legii. O victorie majoră a implicat depunerea mai multor moțiuni de desigilare a sutelor de pagini de înregistrări ale tribunalului pentru minori, în numele jurnalistului independent Garrett Therolf la Programul de Raportare de Investigații al UC Berkeley Graduate School of Journalism, care a folosit materialele pentru documentarul său TV „Procesele lui Gabriel Fernandez”, care dezvăluie eșecul sistemului de protecție a copiilor din Los Angeles de a feri copiii de abuzuri.

În 2021, editorul Prison Legal News a depus o solicitare în virtutea Legii privind libertatea informației, care a fost respinsă. Press Freedom Project a dat în judecată Los Angeles, forțându-l să predea înregistrările de un deceniu care rezumă plățile victimelor brutalității poliției din partea Departamentului Șerifului din L.A. County și comportamentul necorespunzător din partea procurorului districtual.

Recent, Press Freedom Project a mediat o înțelegere de 90.000 de dolari în numele fotoreporterului independent Pablo Unzueta, din Long Beach, care fusese arestat de adjuncții Departamentului șerifului din Los Angeles, la mică distanță de un protest împotriva brutalității din partea departamentului. De asemenea, proiectul a câștigat dezvăluirea imaginilor cu camera poliției și a altor înregistrări din orașul Santa Ana, pe care jurnalistul independent din Los Angeles, Ben Camacho, le-a folosit pentru a scrie un articol în care dezvăluie că unii ofițeri de poliție din oraș formaseră o bandă infracțională. Lupta în instanță pentru a obține alte dosare de la Departamentul de Poliție continuă, după ce instituțiile solicitate au refuzat să le predea jurnaliștilor ceea ce au solicitat. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *