default-logo

Celebrul fotojurnalist grec Nikos Pilos riscă 15 ani de închisoare pentru relatări de la proteste

Sindicatele mass-media din Grecia protestează după ce poliția l-a pus sub acuzare pe cunoscutul fotoreporter Nikos Pilos în Atena, în timp ce acesta relata despre o operațiune a poliției.

Poliția greacă l-a arestat pe Pilos, care a fost eliberat după miezul nopții în aceeași zi; cu toate acestea, poliția a depus 10 acuzații penale împotriva lui. „În ciuda faptului că le-am arătat cartea de identitate profesională, m-au arestat. Acuzațiile pe cre mi le aduc pot duce la o condamnare de 15 ani de închisoare”, a spus Pilos pentru BalkanInsight.

Pilos a documentat viețile persoanelor care pleacă în zona Prosfygika din Atena din 2017. Din 2019 până în 2020, cu sprijinul organizației non-profit iMEdD, a dezvoltat un proiect cross-media, interactiv, despre oamenii care locuiesc acolo. Imigranții, refugiații, activiștii politici, muncitorii, șomerii, bătrânii, oamenii fără adăpost, familiile, dependenții de droguri și foștii deținuți au devenit vecini în complexul de locuințe, care cuprinde opt clădiri cu 228 de apartamente. Unii au acte, mulți sunt fără acte, în timp ce alții sunt în tranzit către Europa de Vest.

Christos Mponis, preşedintele Uniunii Fotojurnaliştilor din Grecia, a declarat că jurnaliştii trebuie să fie liberi să-şi facă munca: „Întrucât fotojurnaliştii profesionişti au legitimaţia profesională semnată de şeful poliţiei, organele de drept trebuie să respecte documentul public şi să ne lase liberi să ne facem treaba. Înregistrăm doar faptele și este un drept constituțional să ne exercităm profesia”.

Asociația Presei Străine, FPA, a condamnat arestarea și detenția lui Pilos, spunând că acuzațiile au fost impuse fără mărturii sau probe împotriva lui și a cerut poliției, autorităților judiciare și statului să renunțe la toate acuzațiile. FPA a menționat că în acea zi poliția a obstrucționat activitatea jurnaliștilor și fotoreporterilor și într-un comunicat de presă a anunțat că va lua măsuri pentru a asigura siguranța jurnaliștilor.

Pilos este un fotojurnalist și realizator de film premiat, iar imaginile sale apar regulat în ziare și reviste internaționale de top din Europa și SUA. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Despre autor

Lasă un răspuns

*