◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Inaugurarea Muzeului școlar „Clasa Profesorului Sălcuță” și lansare de carte

De Ziua Salutului, dar mai ales la ceas de sărbătoare, Ovidenia în popor… când se deschid Cerurile, am avut bucuria participării la o manifestare de suflet, cu prieteni de condei și nu numai. Muzeul școlar „Clasa Profesorului Sălcuţă”, de pe lângă Universitatea Vasile Goldiş din Arad, situat pe strada Vasile Goldiș, în Palatul Românul, a fost dat circuitului public prin strădania părintelui arhidiacon dr. Gheorghe Hodrea, un nume de seamă al spiritualității arădene, cu un cognomen răsărit din plai de dor, Bace Toghiere. Profesorul Sălcuţă este un alt nume, pseudonim ales spre “a ciuguli” din cotidian nu sfinte sălcuțe, ci „baiuri“ adăpostite în mreje de zile și de nopți.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de către Preacucernicul Părinte Conf. Dr. Vasile Pop dimpreună cu un grup de tineri cântăreți de strană. În prezenţa unui public format din intelectuali arădeni, fondatorul muzeului a prezentat traseul înfiinţării muzeului începând de la idee până la desăvârşirea ei.

Al doilea moment de înălțare, prin carte, a fost lansarea unui volum „Poveşti din Arad” cu două… cărți… adiacente: „Povești din Parcul Bătrânilor” şi „Povești din tramvaiul Nr. 7”. Ambele au și Prefețe aferente, semnate de către subsemnata și de către prof. Sandu Ungureanu.

La aceste eforturi de înalt nivel cultural, deschiderea Casei Muzeu și dubla lansare de carte, au ținut să fie alături prin cuvinte de un real meșteșug prof. univ. dr. Anton Ilica, prof. Horia Truță, Eugeniu Criste, Puiu Emilian Valea, Marius Brașai, Mircea Irimescu, Ioan Alexandru Ardelean, Maria Alexandra Pantea, dar și mama părintelui Gheorghe Hodrea, doamna Marta Hodrea, şi nu în ultimul rând părintele Vasile Pop, care a transmis și felicitări din partea doamnei rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci. Momentele evenimentului au fost de înalt nivel cultural şi spiritual, iar donațiile pentru muzeu au sporit emoția sărbătorii. Agapa frățească și colindele au întregit atmosfera actului de cultură și au vestit spiritul sărbătorilor.

În concluzie, se cuvine să felicităm fodatorul și să prețuim astfel de evenimente, cu atât mai mult cu cât am fost martori la ceea ce numim apariţia a încă unui „punct de interes istoric” în Arad, Muzeul – „Clasa Profesorului Sălcuţă”, o sală de clasă ce a trecut pragul anilor, la a cărei desăvârşire câţiva veritabili colecționari arădeni (Horia Truță, Puiu Emilian Valea, Ioan Alexandru Ardelean, Mircea Irimescu) au fost martori și sfătuitori adevărați.

Într-un viitor apropiat, Muzeul va fi gazda unor evenimente cu tematici interesante. Se cuvine a fi considerat acest moment sărbătoresc arădean ca un preambul al omagiului pentru istoricul și publicistul Vasile Goldiș (corifeu al Marii Uniri), de la a cărui naștere s-au împlinit recent 160 de ani.

 

Florica R. Cândea

membru UZPR Filiala Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *