◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Simpozion „Vasile Goldiș”. 160 de ani de la naștere (1862-1934)

Miercuri, în Sala Unirii din Arad, am fost prezent la un eveniment de referință, în organizarea Universității de Vest ,,Vasile Goldiș”, respectiv Simpozionul dedicat lui Vasile Goldiș, unul dintre corifeii Marii Unirii de la 1918, alături de Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu. Remarcabilă prezența la acest eveniment a multor tineri, elevi, studenți, cadre didactice și iubitori de cultură, istorie, ca un semn de prețuire a eroilor neamului românesc.

Sufletul și artizanul acestui eveniment a fost prof. univ. dr. Marius Ioan Grec, coordonator, care, cu sprijinul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” și al Muzeului Memorial Universitar ,,Vasile Goldiș”, împreună cu un minunat grup de profesori, au editat volumul omagial ,,Vasile Goldiș – 160 de ani de la naștere”. Un volum ca o călătorie de vis printr-o istorie tulburătoare a poporuluii român greu încercat de-a lungul unui timp de victorii, speranțe, iluzii și înfrângeri, de lacrimi și de sânge, dar niciodată îngenuncheat.

Textul înserat pe coperta 4 este relevant:                                                                                

 

,,Frați români!

În istoria poporului român ziua de 1 Decembrie va fi pentru toate timpurile viitoare cea mai frumoasă sărbătoare. Fiindcă în 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia, a decretat unirea lor și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Pentru toate veacurile rămâne gloria Aradului că Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost concepută și convocată de aici, de la Arad, organizarea ei s-a făcut de către arădanul și bunul nostru prieten dl. Ioan Suciu, iar destinul a voit ca propunerea unirii s-o facă arădanul care vă vorbește acum”.

VASILE GOLDIȘ

Acțiunea națională a Aradului

(Cuvânt rostit la 1 Decembrie 1932)

 

Volum apărut în cadrul unui proiect finanțat de Asociația pentru Cultură, Educație și Tineret ,,Vasile Goldiș” din Arad și Centrul Municipal de Cultură din Arad.

 

Grigore Mâinea / UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *