default-logo

Calendar CERTITUDINEA – Ianuarie 2020

Comisia Militară Română din Siberia

După frământatul an 1919, când Armata Română eliberase Budapesta, salvând Europa de bolșevism, România începea să-și lingă rănile. Astfel, în ianuarie 1920, lua ființă Comisia Militară Română din Siberia (sau Misiunea Militară Română din Extremul Orient), mandatată de Guvernul României pentru a urgenta repatrierea din Siberia a prizonierilor de război de origine română din fosta Armată Austro-Ungară, printr-o rută cu punctul de pornire în portul Vladivostok și punctele de sosire în porturile Constanța, Triest, Genova și Ragusa.

Ca membri ai comisiei au fost desemnați: căpitanul doctor Victor Cădere – ca însărcinat guvernamental cu depline puteri și grad de maior asimilat și sublocotenentul medic Raul Alevra. Aceștia au pornit din Paris pe 31 ianuarie 1920, s-au oprit, după traversarea Oceanului Atlantic, la Washington și apoi după traversarea Oceanului Pacific la Tokio, cu scopul de a se pune la curent cu privire la situația politică și militară din Siberia și cu modificările survenite în planul repatrierii stabilit de către Consiliul Suprem Aliat.

Atașată de Misiunea Militară Franceză din Siberia, comisia a preluat întreaga răspundere a contingentului de voluntari români înrolați în Legiunea de Vânători Ardeleni și Bucovineni, (constituită în octombrie 1918, în orașul Celiabinsk de lângă Munții Urali), precum și pe cea a celorlalți prizonieri supuși români. Demersurile celor doi ofițeri s-au concretizat mai întâi prin repatrierea cu succes și fără pierderi, a efectivului de voluntari din Siberia. Acesta a plecat din portul Vladivostok cu primele două transporturi, pe 25 mai și, respectiv, pe 1 iunie 1920.

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.