◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Singurul loc de pe Pământ unde viața nu poate exista

Este incredibil, dar există un loc pe Pământ, unde viața nu poate exista. Galbenul și verdele, neobișnuit de frumoase, colorează un perimetru extrem de mare din jurul vulcanului Dallol din nordul Etiopiei. Aici este singurul loc de pe Terra, unde viața este aproape inexistentă.

Acest loc minunat este plin de izvoare hidrotermale, dar a fost numit de specialiști, singurul loc de pe Terra fără viață. Conform unui nou studiu, unele dintre izvoare sunt chiar complet lipsite de viață.

Dacă viața se poate adapta…

“Diverse forme de viață de pe planeta noastră s-au adaptat condițiilor de viață uneori incredibil de ostile, fie că este vorba despre temperatură, aciditate sau salinitate.”, susține coautorul studiului Purificaión López-García, șeful Institutului Național de Cercetări din Franța.

Dar poate o formă de viață, indiferent care ar fi ea, să se adapteze atunci când cei trei factori (menționați mai sus) se îmbină perfect?

Pentru a determina dacă acest mediu extrem depășește capacitatea de adaptare a oricăror organisme vii, cercetătorii au prelevat probe din mai multe lacuri (cu concentrație mare de sare) din zonă. Unele sunt extrem de calde și acide sau alcaline, altele mai puțin. Au analizat apoi tot materialul genetic găsit în probe pentru a identifica formele de viață posibile.

Unele dintre iazurile mai prietenoase cu viața au avut o concentrație uimitor de mare de clorură de sodiu (sare) în care unele microorganisme pot prospera. Mediile mai extreme au avut un conținut ridicat de săruri de magneziu, aproape incompatibile cu viața, deoarece magneziul descompune membranele celulare ”, spune López-García.

În aceste locuri, specialiștii au descoperit un singur semn de ADN. Un fel de ac în carul cu fân și este vorba despre un organism unicelular din grupul Archaea (organism bacterian). Ipoteza specialiștilor este că această urmă de ADN a fost adusă din zonele vecine, fie a fost cărată de vânt, fie a fost adusă printr-o contaminare exterioară.

Pe de altă parte, în iazurile „mai prietenoase”, s-au găsit un număr mare de microbi ciudați, în mare parte din familia Archaea menționată anterior. Potrivit lui Lopez-Garcia „Diversitatea reprezentanților acestei familii este foarte mare și neașteptată”. Pe lângă sărurile bine cunoscute și speciile rezistente la căldură, cercetătorii au descoperit și specii pe care nu se așteptau să le adapteze la iazurile mai puțin sărate.

Rezultatele sunt uimitoare și ar fi un exemplu de urmat în călătoria noastră pentru căutarea vieții în Univers.

“Ipoteza este că orice planetă cu simpla prezență a apei este locuibilă”,dar după cum demonstrează lacurile etiopiene moarte, apa este vitală, dar nu suficientă. Acest exemplu se întâlnește în această zonă minunată din Etiopia.

Dovada că viața nu există?

Singurul loc de pe Pământ unde viața nu poate exista

Cu toate acestea, au existat, de asemenea, lacune semnificative în studiu. John Hallsworth, lector la Institutul de securitate globală a gastronomiei, a scris într-o revistă Nature, Ecologie și Evoluție un articol, în care explică acest lucru. 

De exemplu, analiza ADN-ului nu a reușit să determine dacă organismele înregistrate au fost vii sau active și nu este sigur dacă măsurătorile factorilor de apă, cum ar fi pH-ul au fost efectuate corect.

Ba mai mult, cu câteva luni înainte de publicarea rezultatelor, o altă echipă de cercetători a realizat studii în aceeași zonă, iar rezultatele au avut o ipoteză total opusă. Potrivit acestora, reprezentanții grupului Archaea există cu adevărat în acele zone și nu provin dintr-o contaminare exterioară. În spatele acestei teorii se afla biochimistul Felipe Gómez, care a publicat un studiu elaborat pe această temă.

Din cauza riscului de orice fel de contaminare, microbiologii care lucrează în astfel de condiții extreme trebuie să-și ia multe măsuri. Altfel, contaminarea este iminentă. La locul de muncă am lucrat în condiții total aseptice”, susține Felipe Gómez.

 

Diferența dintre cele două studii este extrem de mare. Primul susține că zona din jurul vulcanului Dallol din nordul Etiopiei este total lipsit de viață, în timp ce al doilea susține contrariul. Acest fapt înseamnă că cele două studii sunt eronate, ci eronat a fost modul în care au fost realizate. Este posibil ca locul studiat să fi fost contaminat cu bacterii din exterior și din acest motiv, studiul cu numărul doi a descoperit forme de viață.

„Există o migrație abundentă în zonă”, astfel încât organismele ar fi fost aduse, fie de turiști, de animalele din zonă, sau chiar de specialiștii care au realizat studiul. Cu toate acestea, zona din jurul vulcanului Dallol din nordul Etiopiei este considerată locul, de pe Terra, unde viața nu există!

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *