◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

De ce femeile nu participau la Jocurile Olimpice antice?

Femeile nu aveau dreptul să participe la Jocurile Olimpice antice. În perioada clasică din Grecia (500-323 î.e.n.), femeilor li s-a permis să participe la evenimente sportive din Sparta. Au fost și alte evenimente pentru femei organizate în Grecia, dar femeilor nu li s-a permis participarea la Jocurile Olimpice.

Motive posibile

Unul dintre motivele posibile pentru care femeile nu erau lăsate să participe la Jocurile Olimpice este că Grecia era o societate dominată de șovinism. Femeile erau considerate oameni de categoria a doua, la fel ca sclavii sau ca străinii. Iată posibilele motive:

  • Femeile erau considerate oameni de clasa a doua, ca sclavii și străinii. Numai cetățenii greci de origine masculină, liberi, erau autorizați (cel puțin până când romanii au început să își exercite influența) să participe la Jocurile Olimpice.
  • Este probabil ca femeile să fi fost considerate slabe.
  • Femeile aveau propriile lor jocuri (jocurile Hera), care au început din secolul al VI-lea, unde concurau îmbrăcate.
  • Atleții concurau dezbrăcați și ar fi fost inacceptabil să existe femei respectabile care să fie văzute dezbrăcate. Este posibil să fi fost inacceptabil ca femeile respectabile să vadă corpurile de sex masculin dezbrăcate ale atleților.
  • Sportivilor li s-a cerut să se antreneze timp de 10 luni – o lungă perioadă de timp, majoritatea femeilor căsătorite sau văduve, probabil că nu aveau timpul necesar pentru așa ceva.
  • Orașele-state erau onorate de o victorie olimpică. Este posibil ca victoria a unei femei să nu fie considerată o onoare.
  • A fi învins de o femeie era o dizgrație.

Participarea femeilor

Cu toate acestea, încă de la începutul secolului al IV-lea î.Hr., au existat femei care au participat la jocurile olimpice, nu doar la festivalurile publice.

femeile nu participau la Jocurile Olimpice

Prima femeie care a câștigat un eveniment la Jocurile Olimpice a fost Kyniska (sau Cynisca) din Sparta, fiica regelui Eurypontid, Archidamus II și sora a regelui Agesila (399–360 î.e.n.). Ea a câștigat cursa cu patru cai în 396 și din nou în 392. Scriitori precum filosoful grec Xenophon (431 î.Hr.-354 î.e.n.), biograful Plutarh (46–120 e.n.) și Pausanius călătorul (110–180 e.n.) au urmărit evoluția femeilor în societatea greacă.

Xenophon a spus că Kyniska a fost convinsă să participe la Olimpiadă de fratele ei; Plutarh comenta că și femeile sunt puternice și pot câștiga probe la Olimpiadă. Pausanias a descris-o ca fiind independentă, ambițioasă și admirabilă.

Kyniska (numele ei înseamnă „cățeluș” în limba greacă) nu a fost ultima femeie greacă care a participat la jocuri. Femeile din Lacedaemon au obținut victorii olimpice. Două membre proeminente ale dinastiei ptolemaice grecești din Egipt – Belistiche, curtezana lui Ptolemeu al II-lea care a concurat în jocurile din 268 și 264 și Berenice a II-a (267–221 î.e.n.), au concurat și a câștigat curse de care în Grecia. Până în epoca lui Pausania, non-grecii puteau participa la jocurile olimpice, iar femeile aveau dreptul să participe precum concurenți, patroni și spectatori.

Istoria Jocurilor Olimpice

Perioada clasică

În această perioadă, Jocurile Olimpice aveau o menire clară, testarea priceperii militare. Este limpede de ce femeile nu participau la Jocurile Olimpice. În Grecia antică, războiul, cât și abilitățile militare erau destinate doar bărbaților. Ar fi fost imposibil ca o femeie să concureze împotriva unui bărbat, pentru că ea nu s-ar fi priceput la strategie militară și nici nu ar fi avut unde s-o învețe.

Imediat, după ce această perioadă s-a încheiat, societatea grecească a evoluat și lucrurile au devenit mult mai permisive. Femeile au fost implicate în diverse activități și în cele din urmă au fost lăsate să concureze alături de cei mai mari atleți din Grecia. Jocurile Olimpice, indiferent de participanți, erau întotdeauna o sărbătoare, dar o sărbătoare diferită față de cea din zilele noastre.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *