Mihai Eminescu  omagiat de Cenaclul ”Cetatea lui Bucur”

Miercuri, 15 ianuarie 2020, la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu”, Cenaclul literar ”Cetatea lui Bucur” a susținut o manifestare culturală cu tema ”Gândind la Eminescu – Ziua Culturii Naționale”, dedicată împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.  

Activitatea a fost moderată de doamna Elisabeta Iosif, președinta cenaclului, și deschisă de către doamna Elena Scurtu, director al Centrului Cultural ”Mihai Eminescu”,  care le-a adresat celor prezenți urări pentru Noul An și a prezentat programul.

Poezie, cântec, culoare, expunere, evocare au alternat într-o atmosferă armonioasă, creativă, respectuoasă, reușind să se aducă un omagiu sui-generis celui care a rămas și va rămâne viu în sufletele românilor a căror esență spirituală o reprezintă în gradul cel mai înalt.

Astfel, poeții Elena Armenescu, Vasilica Ilie, Virgil Ciucă, Maria Niculescu au citit poezii proprii dedicate lui Mihai Eminescu și Elisabeta Iosif a citit scrierea în proză ”Insule eminesciene la Iași”.   Scriitorul Vasile Szolga a făcut cunoscute amintiri despre felul în care l-a învățat pe Eminescu în liceu, Crina Bocșan Decuseară a comentat perceperea lui Mihai Eminescu în procesul de învățământ, iar  poetul Virgil Ciucă a relatat o discuție pe care  avut-o în tinerețe despre Mihai Eminescu, cu nepotul acestuia, colonelul Constantin Eminescu.

Scriitorii Elisabeta Iosif și Dan Tipuriță, care au participat la activități culturale dedicate poetului național, la care au fost prezenți și critici literari renumiți, precum Eugen Simion și Nicolae Georgescu, au făcut cunoscute aprecierile acestora despre Eminescu în actualitate.

Poetul Dorel Vidrașcu a comentat importanța evenimentului și a recitat poezii consacrate, dedicate ”poetului nepereche.”

Prof.dr. Elena Trifan a prezentat aspecte ale gândirii pedagogice eminesciene, prezente în opera poetului și în raportul întocmit asupra abecedarului lui Ion Creangă, corelând viziunea revizorului școlar cu aceea a lui Mihail Sadoveanu care s-a inițiat în tainele scris-cititului cu ajutorul acestei cărți.

Melodii pe versuri eminesciene, interpretate la pian de către prof.dr. Domnica Vărzaru și poetul Ovidiu Țuțuianu, cât și la vioară de către profesorul Sorin Ene, care a acompaniat-o la vioară pe prof.dr. Stela Baron, au sporit inefabilul festivității, ce și-a atins apogeul în interpretarea simultană de către cei amintiți a melodiei ”Sara pe deal”, în murmurul întregii săli.

Elena TRIFAN / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.