◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

ONU. Respingerile ilegale ale migranților, „normalitate” pentru Europa

Șeful ONU pentru refugiați și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea violenței împotriva refugiaților și migranților la granițele europene, avertizând că abuzurile drepturilor și respingerea ilegală peste frontiere riscă să devină „normalitate”.

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, a criticat numărul tot mai mare de incidente de abuz care vizează persoane care încearcă să treacă granițele în diferite țări europene, inclusiv câteva care au costat vieți. „Violența, relele tratamente și respingerea continuă sunt raportate în mod regulat la mai multe puncte de intrare la frontierele terestre și maritime, în interiorul și în afara Uniunii Europene, în ciuda apelurilor repetate de a pune capăt acestor practici”, a spus oficialul, într-un comunicat.

Agenția ONU pentru refugiați UNHCR a înregistrat aproape 540 de incidente raportate de returnări informale de către Grecia, de la începutul anului 2020. „Incidente tulburătoare sunt, de asemenea, raportate în centrul și sud-estul Europei, la granițele cu statele membre ale UE”, a adăugat Grandi. Pe de altă parte, multe incidente de respingere ilegală și abuzuri nu sunt niciodată raportate. Totuși, șeful ONU pentru refugiați a spus că agenția a vorbit cu mii de oameni din Europa care au experimentat astfel de practici, dezvăluind „un model tulburător de amenințări, intimidare, violență și umilire”. „Pe mare, oamenii raportează că au fost lăsați în derivă în plute de salvare sau uneori chiar forțați direct în apă, demonstrând o lipsă de respect pentru viața umană. La granițele terestre sunt raportate frecvent practici la fel de îngrozitoare, cu mărturii consistente despre oameni dezbrăcați și împinși brutal înapoi în condiții meteorologice dure”, a punctat Grandi.

Cu câteva excepții, statele europene nu au reușit să investigheze astfel de rapoarte, a adăugat oficialul ONU, afirmând că autoritățile sunt ocupate să ridice ziduri și garduri pentru a îngreuna și mai mult trecerea refugiaților și migranților, în loc să remedieze problema.

Pe de altă parte, Guvernul elen a negat în mod constant că efectuează respingeri ilegale de migranți. Ministrul grec al Migrației, Notis Mitarachi, răspunzând comentariilor șefului ONU pentru refugiați, a declarat: „Turcia nu este o țară aflată în război și are obligația, în temeiul declarației comune UE-Turcia din 2016, de a preveni plecările ilegale ale migranților și de a accepta returnarea acestora. Grecia protejează frontierele externe ale Uniunii Europene, în deplină conformitate cu dreptul internațional și cu respectarea deplină a Cartei drepturilor fundamentale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *