◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Trei sferturi dintre pământeni doresc eliminarea plasticului de unică folosință

Trei din patru persoane din întreaga lume doresc ca materialele plastice de unică folosinţă să fie interzise cât mai curând posibil, conform unui sondaj care precede o serie de discuții la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind un tratat global care să frâneze poluarea cu plastic, informează Reuters.

Procentul persoanelor care solicită interzicerea materialelor plastice de unică folosinţă a crescut de la 71% în 2019, în timp ce procentul celor care declară că preferă produsele cu mai puţine ambalaje din plastic a crescut la 82%, potrivit unui sondaj IPSOS la care au participat peste 20.000 de persoane din 28 de ţări.

Activiştii susţin că rezultatele sondajului transmit un mesaj clar guvernelor pentru a continua demersurile pentru un tratat ambiţios contra deşeurilor din plastic, considerat cel mai important pact de mediu de la Acordul de la Paris privind schimbările climatice din 2015. „Oamenii din întreaga lume şi-au exprimat clar părerile. Răspunderea şi oportunitatea sunt acum la guverne pentru a adopta un tratat global asupra materialelor plastice… astfel încât să putem elimina poluarea cu plastic”, a declarat Marco Lambertini, directorul general al WWF International. Aproape 90% dintre persoanele chestionate au spus că susţin un tratat, dar rămâne de văzut dacă un astfel de acord se va concentra asupra colectării şi reciclării deşeurilor sau asupra adoptării unor măsuri mai radicale, cum ar fi reducerea producţiei şi a utilizării materialelor plastice de unică folosinţă, notează sursa citată.

Este probabil ca finalizarea unui astfel de tratat să dureze cel puţin doi ani. Însă orice se va conveni la conferinţa de la Nairobi care se va desfăşura în perioada 28 februarie – 2 martie va determina elementele-cheie ale oricărui acord.

Cea mai mare susţinere pentru interzicerea produselor din plastic de unică folosinţă, conform sondajului, vine din Columbia, Mexic şi India, ţări în curs de dezvoltare ameninţate de o criză a deşeurilor.

Sondajul IPSOS a relevat de asemenea că 85% dintre respondenţii la nivel global doresc ca producătorii şi comercianţii cu amănuntul să fie responsabilizaţi pentru reducerea, reutilizarea şi reciclarea ambalajelor din plastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *