◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Gala Galelor Gutenberg Arad, Gutenberg 50

S-a întâmplat ca într-o zi de mare sărbătoare, „Bunavestire”, să celebrăm jumătate de veac „Jubileu Gutenberg 50” la Arad.
Sub auspiciile unei calde după amiezi de primăvară, într-un cadru roș-negru, dar străluminat de atmosfera creată și de bunul gust al antrenului, la Arad a avut loc Gala Galelor Gutenberg.
Revista noastră „Gutenberg 50” a intrat în anul patrusprezece, cu cincizeci de semnatari (iar în acest răstimp a adunat aproape trei mii de semnatari, cu tot atât de multe articole, din varii spectre de larg și profund interes).
Numele acestei reviste (cât și haina ce o înveșmântă) a suferit modificări și acum a devenit cât carte gen „livre a la poche”, cu un cuprins de o sută douăsprezece pagini.
Coperta întâi este simbolul oximoronic, le „Rouge et noir” în timp, iar coperta a patra, surprinde printr-un colaj de reviste din timpul ce a trecut (concepție Ecaterina Mehesz).
Revista nu ar fi fost posibilă a fi una longevivă dacă nu ar fi un exposè al Tipografiei și Editurii eponime arădene.
La Jubileu Gutenberg 50 au participat oameni de elită arădeni (cadre didactice universitare, medici, dascăli, artiști muzicali ori plastici, doctori în științe filologice, teologice ori istorice, creatori de frumos, literați ș.a.). Ca un lucru sfânt precum a fost ziua, sărbătoarea a cuprins mai multe segmente, ca o înrâurire emoțională a selectei asistențe. Astfel, nu l-am uitat uitat pe Patronul spiritual, „Gutenberg”, căruia i-am dedicat, metaforic, o Scrisoare de mulțumire!
Cum, de altfel, nu l-am uitat pe Modelul uman și Spiritus Rector, regretatul președinte, domnul Doru Dinu Glăvan, căruia i-am dedicat un Eseu al (Ne)Timpului Său nemuritor de strălucitor!
În aceste contexte au fost oferite Diplome și Însemne de Gratitudine în ordine ierarhică (una sută douăzeci) celor care au scris, celor care nu mai scriu, dar și celor care au rămas fideli actului de scriere într-o revistă, vreme de cincizeci de ediții (adică profesorul și omul de cultură arădean, Horia Truță și subsemnata).
Domnul profesor Horia Truță, membru UZPR și custodele Galeriilor de Artă Turnul de Apă, a conferit Diplome și medalii, inclusiv Editurii Gutenberg.
Se cuvine amintit și faptul că un astfel de parcurs nu ar fi putut fi străbătut fără colaboratori fideli, autohtoni, dar și din diaspora. Nume din întreaga lume (Austria, Serbia, Italia, Macedonia, Spania) și de peste ocean (Australia și America) împestrițează frumos acest demers epic, liric sau publicistic.
Jubileu Gutenberg 50 a fost nu numai sărbătoarea noastră, ci a întregii comunități care se constituie în Salon Gutenberg, Arad, care a împlinit zece ani. Astfel că sărbătoarea noastră a debutat cu primul „Salon de carte” Gutenberg (una sută bucăți expuse spre a fi luate acasă în mod gratuit), dar și cu o Expoziție de reviste care au fost prezentate și redate celor interesați.
În cuvintele lor, doritorii și-au exprimat sentimentele de fidelitate față de tipografia arădeană și au depănat amintiri de suflet.
Un Birou tehnic, coordonat de redactor șef adjunct, profesor Carina Baba, a coordonat întreaga desfășurare a „Galei Galelor” într-un impecabil mod. Spicuind din cuprinsul revistei, prezentat de Carina Baba (Editorial, Însemne și Restituiri, Semn de carte, Documentar, Aradul în timp, Puncte de vedere, Cu cărțile pe față, Recenzii, Salon Gutenberg, Înscrisuri și metafore, La o ceașcă de cafea, duminica, Special, Aria diversitas, Cu ochiul liber ș.a), putem afirma, fără echivoc, că anii și stilurile (de la o simplă Foaie culturală cu apariție trimestrială până la Magazin cultural arădean) și-au împlinit chiar și clipa, uneori prin căpestre! Și, ca aceste clipe să ne fie aminumare, simbol și perpetuare, am servit din „tortul” de carte și mere cu șampanie, întru mulțumire și respect față de cuvântul scris!

În concluzie, această celebrare nu e una exhaustivă, ci, mai degrabă, o întâmpinare și o sincretică împletire a genurilor de exprimare la un moment de sărbătoare: inaugurare-vernisaj, prezentare și lansare ediție jubiliară, discuții și propuneri.
Pentru că, pentru prima dată, prin cele șapte genuri de Distincții și Însemne de gratitudine a fost instituită Diploma „Constantin Avădanei” (regretat colaborator și fost membru UZPR) care a fost conferită diasporei românești din țările unde se (mai) vorbește și se resimte românește, dar și spiritualității autohtone care promovează autentice valori: Georgeta Bălan, Constantin Budereș, Maria Aiftincăi, Vasile Dumitru ș.a. Nume de mare simțire românească se regăsesc aici: Daniela Gumann, Constantin Gumann, Smaranda Kafka, Hans Dama, Teodor Groza Delacodru, Vasile Barbu, Daniela Forcos, Bunicuțele Uzdin, Dana Oprița,Vanghea Steryiu, Ovidiu Cornilă ș.a.
Acest material s-a dorit a fi o pledoarie pentru scrisul ca o „Integrală” a Frumosului oglindit în oameni dedicați pentru scris (care au și descris în puține cuvinte dedicația lor vocativ-imperativă: Anton Ilica, Ioan Vasile Marcu, Gheorghe Hodrea,Iuliana Pintea, Marius Grec, la fericitul eveniment fiind prezente și fiicele colonelului Constantin Avădanei, Elena și Costina, ca o moștenire-testament lăsat, Aradul în cuvinte).
Jubileu Gutenberg 50 deschide seria celorlalte Întamplări culturale arădene (prezența rapsodului, inginer Valer Muler, a întregit „Starea de bine” și ca răspuns de litanie cu parfum romantic, au mulțumit Paul Krizner și Bace Toghiere) cu un generic emulativ pentru tinerii gutenbergiști, „Terasa sufletelor”, s-au Ioana Crișan, Alexandra Tudorescu, Lorena Stoica, Brigitte Todoran, Iuliu Cezar Sturza ș.a. Fotografiile care însoțesc fotoreportajul-colaj aparțin colegilor Mircea Boran și Mircea Irimescu.

Florica R. Cândea / UZPR Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *