◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

ANIVERSARE LA „SATIRICON”/ EUGEN ALBU – 80 DE ANI – ȘI DUHUL CĂRȚILOR SALE

            Eugen ALBU în calitatea sa de președinte al Asociației epigramiștilor clujeni „Satiricon” este omul care se bucură de o mare putere în a crea, dar și de o autentică dăruire epigramei.

            Epigramele lui cu sensuri și simboluri diferite „zboară” ușor spre cititori, pătrunzător și tainic, apoi plutesc frumos și plăcut în mintea acestuia.

            Prin frumoasele sale jocuri de cuvinte, el dovedește o sinceritate aparte și un suflet pur ca o floare a câmpului, manifestările sufletești fiind sensibile și nealterate.

            Eugen ALBU, în acest sfârșit de aprilie, a împlinit 80 de ani de viață și 40 de ani ca și epigramist.

            Despre personalitatea lui am rugat-o să ne vorbească pe Silvia POPESCU, fost secretar literar al Asociației epigramiștilor clujeni și care, cu bunăvoința care o caracterizează, ne-a declarat:

,,VIZITA MARE. Catrene compensate” este noul volum cu care Eugen ALBU – președintele Cenaclului „Satiricon” al epigramiștilor clujeni și membru al Uniunii Epigramiștilor din România își sărbătorește trecerea anilor, ani bogați în creații literar-artistice, însumând un număr de 15 volume de autor, în care a adunat mii și mii de epigrame. Volumul a apărut la Editura „Ecou transilvan”, 2020. Pentru o asemenea carte, trebuie să ai o mare neliniște creatoare și o perpetuă tinerețe spirituală, evidențiată și prin forma sa intelectuală. Eugen ALBU este și o prezență luminoasă, deschisă și tonică în viața cenaclului nostru.                                                                           Volumul este axat pe constatările sale, în mod deosebit pe domeniul medical în care s-a format și activat până la retragerea din activitate. Întâlnim foarte multe specialități medicale: chirurgie, neurologie, neurochirurgie, diabet, pediatrie, chirurgie estetică, radiologie, ORL, anestezie, ortopedie, sexologie, cuplurile gay și multe altele. Sunt sute și sute de aspecte ale vieții de toate zilele, multe de actualitate. Pentru unii, 70-80 de ani înseamnă o perpetuă tinerețe spirituală, care-l provoacă să scrie mereu, ceea ce-i aduce prețuirea multora.                                                                  

Prin forma în care este alcătuită cartea ,,VIZITA MARE. Catrene compensate”, Eugen ALBU demonstrează că deși este la o vârstă și o stare de spirit când anii se schimbă, el rămâne mereu unic în relatarea faptelor și definește un moment important din viața lui.                                              

Cu fiecare volum nou apărut, Eugen ALBU ne dă ocazia de a-l omagia pentru tezaurul de creație, har și lumină interioară. Epigrama sa, mereu ancorată într-un spațiu bine definit, aduce în față diverse aspecte de viață cotidiană, transmite gândurile lui, cultivă și înnobilează, încercând, totodată, să familiarizeze cititorul în tainele acestei bijuterii literare. În carte, Eugen ALBU vorbește despre noi, cei de azi, dar și despre înaintașii noștri, însă mai ales despre ai lui – colegi și colaboratori. Le recunoaște meritele incontestabile și, întorcându-se spre trecut, își propune să nu-i dea uitării. A fost viața lui în mediul medical, viață pe care și-a trăit-o cu pasiune. Felicitări pentru această consecvență!                                                       Deși tematica acestui volum este preponderent medicală, evidențiind munca omului în halat alb, până să se reîntoarcă (de fapt, n-a abandonat-o nicio secundă) la epigramă, fiecare pagină poartă amprenta omului dăruit profesiei. Dar, realiști fiind, lumea medicală pe care o comentează autorul diferă de cea pe care a practicat-o mulți ani. Ca scriitor cu atitudine civică, Eugen ALBU are capacitatea să cuprindă, concentrat, un întreg univers de situații și semnificații, stilul lui având întotdeauna vitalitate. Regăsim și satira lumii românești postdecembriste, cu tipologiile arhicunoscute. Dar, întotdeauna, talentul este cel care diferențiază  și-i scoate pe unii din rând, evidențiindu-i. Însă acest parcurs înseamnă foarte multă muncă, concentrare și răbdare de șlefuitor pentru un giuvaer. Și Eugen al nostru le are din plin.                                           

 Ca personalitate distinctă în epigramă, Eugen ALBU parcă și-a intuit destinul, după cum singur mărturisește: „Nu-mi amintesc exact momentul,/ Dar cred că-n pântecele mamei/ M-am aflat, în clipa când talentul/ M-a pus în slujba epigramei!” Și îi dăm dreptate!                                               

   Performanța sa cu adevărat excepțională o reprezintă multitudinea volumelor personale apărute și primite cu căldură de către cunoscători, bucurându-se de apreciere unanimă și înaltă prețuire. Când o carte este apreciată și de o mare personalitate în domeniu, aceasta trebuie apreciată ca certificat de „noblețe”, conferindu-i autorului locul binemeritat în galeria oamenilor de spirit. Și Eugen al nostru nu duce lipsă de asemenea „certificate”. Se știe că formularea proprie și surprinzătoare, subtilitatea sunt cele care-l definesc pe un autor afirmat în ierarhia valorilor în epigramă. Un alt mare merit al lui Eugen ALBU este că nu s-a împietrit în epigrama lui de început, ajungând azi la vârsta deplinei înțelepciuni și a înțelegerii prezentului, ceea ce-l situează în elita epigramiștilor de vârf, care interpretează onest viața.                                                                            

Un epigramist bun, erudit – cum este și Eugen ALBU – se joacă cu cuvintele, dar nu la întâmplare, ci le asociază corect, mărind capacitatea de înțelegere din partea cititorului. Un epigramist consacrat, elegant în exprimare, asemenea lui Eugen, se bucură de autoritate profesională și de susținerea cititorilor sau a publicului, dar și a colegilor epigramiști din întreaga țară. Multitudinea temelor abordate denotă puternicul atașament al autorului la realitatea cotidiană, axat mereu pe ceea ce este important în viața noastră și de aceea autorul își controlează și își cizelează mereu textele. Un fapt care se cere subliniat: Eugen nu are venin în cerneala cu care-și prezintă gândurile sau personajele. Remarcăm la autor spiritul de observator lucid, dar ușor ironic sau chiar, uneori, sarcastic. Eleganța, prestanța și notorietatea, jovialitatea și sociabilitatea ar fi, cred, primele caracteristici ale omului și epigramistului Eugen ALBU. Galeria de portrete (nominalizate numai prin inițiale, dar recognoscibile) ale celor prezentați în carte merită un „fotoliu” de prim plan, fiind nume sonore de mare rezonanță în lumea noastră literară sau științifică.             

Și pentru că menționam multitudinea temelor abordate, voi încerca să selectez câteva exemple: „Cât suntem tineri, toți visăm/ Să facem lucruri minunate,/ Iar în final realizăm/ Că visele sunt vise, toate.” (Vise); Sunt ferm convins că nu există/ La ora actuală-n lume/ O altă țară-atât de tristă/ Și cu atâta chef de glume.” (Performanțe)                                                 

Drept încheiere, amintesc ideea centrală a cărții: „Avem atâtea mari valori/ Ce vor rămâne în anale/ Și cei mai mari ambasadori/ Ai școlii noastre medicale.” (Elita medicală)                                          

Bogata inspirație, talentul și capacitatea de a observa și reține, în spirit realist, caricaturalul, uneori sarcastic, uneori ușor ironic, demonstrează arta sa de a interpreta gesturi sau firi omenești, cu o multitudine de nuanțe. Ilustrează ingeniozitatea și inteligența, spontaneitatea cu care încântă cititorul sau publicul.  Sunt nenumărate poante și idei hazlii și de aceea îi îndemn pe toți cititorii să parcurgă cartea, care întreține în noi o stare de bună dispoziție, chiar și în aceste zile nedorite de nimeni.                                        Nenumărate premii – peste 100 – primite atât pentru creația literară cât și pentru cărțile tipărite, apreciate și pentru complexitatea lor, au fost încununate în 2019 cu marele premiu al Uniunii Epigramiștilor din România, cu Premiul OMNIA. Numeroase premii a obținut și la festivalurile din țară.                                             

Ca personalitate deosebită a Clujului, lui Eugen ALBU i s-a acordat titlul de SENIOR AL CETĂȚII în 2011 „În semn de apreciere pentru întreaga carieră profesională și contribuția adusă comunității din care face parte”, iar în 2012 a primit din partea Județului Alba, Comuna Stremț și Consiliul local, Titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE pentru promovarea valorilor culturale și spirituale ale comunei și satului Geoagiu de Sus.                                                                                          

Volumul se încheie cu mai multe exerciții de admirație semnate de personalități culturale, literare și științifice. În țesătura noastră de destin cu epigrama și epigramiștii, însoțindu-l pe Eugen în călătoria sa prin atâtea medii, prezentate inspirat și în actualitate, Eugen ALBU lasă urmașilor o mare bogăție spirituală.                                                                                                                                 Cartea a apărut în condiții grafice deosebite. Ca de fiecare dată, grafica excepțională poartă amprenta unică a prof. univ. dr. Cristian CHEȘUȚ. De data aceasta autorul cărții este prezentat ca un urmaș al lui Hipocrat. În demersul său aniversar, Eugen ALBU este însoțit de mari nume din diverse domenii (literatură, artă, medicină, cultură etc.), nume sonore, de talie națională, nu numai locală. După cum obișnuiește, în finalul cărții, autorul aduce cuvenitele mulțumiri și aprecierea sa față de cei care i-au fost mereu alături și în momente festive.                                                              Eugen ALBU este primul epigramist membru al Cenaclului „Satiricon” care a adunat în volum creația epigramatică și a publicat-o în anul 1995, la Editura Idea Print – sub numele Epigrame.                  

            La această excepțională și aurată ANIVERSARE – 80 DE ANI – îi dorim sărbătoritului încă mulți ani pe tărâmul creației literar-artistice, multă putere și un parcurs epigramatic cât mai apreciat la nivel național.

           

Au consemnat : Ioan Vlad/ U.Z.P.R

                          Georgeta -Ileana Cizmaș/ U.Z.P.R.                                     

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *