◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

UZPR și deschiderea către timpul breslei

Vremurile pe care le trăiește presa nu sunt neașteptate decât pentru cei neobișnuiți cu una dintre marile abilități ale acestei profesii: adaptabilitatea rapidă, din mers. Vremurile pe care le trăiește Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România sunt în concordanță. În numele meandrelor acestei epoci sunt alături de conducerea UZPR nu doar membrii care au activat în timpuri în care cetățenii stăteau la rând la chioșcurile de ziare, ci și tinerii ziariști care scriu astăzi pentru informarea publicului și care caută ei… publicul. Tot în numele acestei evoluții din societate UZPR înseamnă deopotrivă reporterul de teren, cel care furnizează informația caldă, corectă și completă, și specialistul din alt domeniu, care vine să ofere o părere avizată într-un context sau altul prin intermediul mass-media, indiferent că este vorba despre prezența într-un studio tv sau de editorialul dintr-o publicație.
Secolul pe care l-a traversat gazetăria profesionistă din România a însemnat, de altfel, o formidabilă acumulare sub egida UZPR. Nenumărate publicații de specialitate sau culturale sunt, într-un fel sau altul, legate de jurnalism, prin însuși formatul lor, ca și prin scopul lor. În același timp, nenumărați specialiști, de la filosofi la militari de carieră, au pus umărul la un edificiu de o complexitate uimitoare. Jurnalismul a încetat să mai fie apanajul unor inițiați, scopul mare, final, al demersului profesional – informarea publicului – adunând, ca un fluviu, părerile, concluziile, informările, aportul personal, ca plusvaloare, al unui număr foarte mare de experți din toate domeniile. UZPR are avantajul acestei enorme acumulări; poate reuni în interiorul său vast gazetari care editează reviste culturale, ziariști de renume care scriu în cotidiane, scriitori care să reconsolideze, pentru viitor, legăturile breslei cu trecutul său marcat de un Eminescu, Arghezi, Camil Petrescu etc., profesori universitari care să deslușească, în publicații, reperele fundamentale ale Dreptului, dacă tot traversăm o epocă a civismului accentuat, medici care să înarmeze oamenii cu arsenalul necesar unei vieți mai bune. Exemplele ar putea continua și este suficient să se deschidă orice publicație quality, indiferent de format, de brand, de țară sau de limbă, pentru a fi limpede că presa profesionistă a prezentului este un cumul de informație avizată care nu mai provine în integralitate de la jurnalistul de redacție.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Româna a găsit și mecanismul prin care să se racordeze la timpul breslei: deschiderea. Orientată cu tenacitate spre exterior, implicată, constantă cu sine și cu o atitudine care îi atestă drumul marcat de proiecte ambițioase, dar viabile, politica UZPR vizează conectarea presei, a jurnaliștilor, a experților și specialiștilor pasionați de gazetărie, apoi, mai departe, a tuturor acestora cu cel mai deplin și extins interes al publicului.

Roxana Istudor

(Revista UZPR nr. 17/2020)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *