default-logo

Spațiu pentru artiștii ucraineni, la Bienala de la Veneţia

Un spaţiu nou, dedicat artiştilor şi experienţelor artistice ucrainene, va fi deschis la Biennale din Venezia – „Piazza Ucraina”, ai cărui curatori sunt Boris Filonenko, Lizaveta German, Maria Lanko, informează La Repubblica. Scopul iniţiativei „este de a da voce artiştilor şi comunităţii artistice din Ucraina şi altor ţări pentru a-şi exprima solidaritatea cu poporul ucrainean, ca urmare a invaziei brutale de către guvernul rus, şi să creeze un spaţiu care poate fi un loc de dezbatere, dialog şi sprijin pentru cultura ucraineană.
Realizată în contextul celei de-a 59-a Expoziţii Internaţionale de Arte, în colaborare cu Ukrainian Emergency Art Fund (UEAF) şi Victor Pinchuk Foundation, „Piazza Ucraina” este o instalaţie proiectată de arhitecta ucraineană Dana Kosmina, realizată în Spaţiul Esedra al Giardini della Biennale. „Sperăm că această iniţiativă va contribui la creşterea gradului de conştientizare a lumii împotriva războiului şi a tuturor consecinţelor acestuia”, a declarat preşedintele Bienalei, Roberto Cicutto.
„În cei 127 de ani de existenţă, Bienala a înregistrat trepidaţia şi revoluţiile istoriei ca un seismograf. Speranţa noastră este să creăm cu Piazza Ucraina o platformă de solidaritate pentru populaţia ucraineană pe terenul Grădinilor, printre pavilioanele istorice construite pe baza ideologică a statului-naţiune, modelate de dinamica geopolitică şi expansiunile coloniale ale secolului XX”, afirmă directoarea Bienalei, Cecilia Alemani.
Piazza Ucraina va fi construită în jurul unui monument acoperit cu saci de nisip, o referire la practica răspândită în timp de război în oraşele ucrainene de a proteja arta publică de bombardamente.
A 59-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia, cu tema „The Milk of Dreams/ Il latte dei sogni”, are loc până pe 27 noiembrie și reunește 213 artişti din 61 de ţări. Adina Pintilie este reprezentanta României. În expoziţia centrală vor fi prezenţi şi Alexandra Pirici, iar separat, în Pavilionul Roma, va expune pictorul Eugen Raportoru.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*