default-logo

DAN GULEA – Dublă lansare de carte

Vineri, 24 mai 2019, la Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” din Ploiești, profesorul, criticul și istoricul literar Dan Gulea și-a lansat cele două cărți: ”Nouă tipuri de lectură. Cu o excursie în critica și teoria literară” și ”Eugen Lovinescu inedite: autografe, prefețe, cereri și petiții, alte documente (1896-1943).”

Activitatea a fost moderată de Bogdan Stoicescu.

Invitat special a fost prof.univ.dr. Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității București, analist politic, poet, critic și istoric literar.

Ambele cărți au fost publicate la Editura Cartea Românească în anul 2018 și au fost prezentate de Bogdan Stoicescu și de Ion Bogdan Lefter.

Bogdan Stoicescu a considerat cele două cărți ușor atipice: una de critică literară ”Nouă tipuri de lectură. Cu o excursie în critica și teoria literară” și cealaltă o culegere de documente inedite despre Eugen Lovinescu.

Criticul literar Ion  Bogdan Lefter în expozeul Domniei Sale a evidențiat aspecte ale legăturilor culturale București – Ploiești, ale relației proprii pe care a avut-o și o are cu  mediile culturale ploieștene și și-a exprimat încrederea că în lumea viitorului cartea și bibliotecile nu vor dispărea.

În ceea ce privește personalitatea lui Dan Gulea l-a numit unul dintre cei mai valoroși critici literari români, un profesor cu preocupări didactice și de cercetare performante. L-a asemănat cu un arheolog care caută în adâncuri pentru a descoperi fundații, aspecte inedite.

Din creația lui Dan Gulea s-a oprit asupra temei ploieștene prezente mai ales într-o carte despre o piesă nescrisă a lui Caragiale și în cartea ”Pluviografii”, o colecție de studii despre Ploiești al cărui nume se spune că vine de la ploaie.

Cum era și firesc în centrul atenției s-au aflat cele două cărți care au constituit subiectul acestei întâlniri.

În cartea ”Nouă tipuri de lectură. Cu o excursie în critica și teoria literară” Dan Gulea atent la tot ceea ce se scrie în critica literară astăzi a prezentat 9 feluri de a interpreta literatura din perspectiva anumitori critici: lectura psihanalitică, literală, mitic-arhetipală, biografică, lectură și ideologie, moda și literatura, queer studies, imagologică, nontextuală.  Un capitol se numește „Note pentru o monografie: Mircea Cărtărescu.”

Cei 9 critici analizați sunt: Nicolae Manolescu, Mircea Anghelescu, Cornel Ungureanu, Ion Bogdan Lefter, Romanița Constantinescu, Răzvan Voncu, Andrei Oișteanu, George Neagoe, Costi Rogozeanu.

În ceea ce privește cartea  ”Eugen Lovinescu inedite: autografe, prefețe, cereri și petiții, alte documente (1896-1943)” Ion Bogdan Lefter a apreciat faptul că Dan Gulea a descoperit aspecte neobservate până acum de critica literară, reușind să ofere cititorilor o carte de istorie literară de mare performanță. Astfel atenția autorului s-a oprit asupra tangențelor lui Eugen Lovinescu cu orașul Ploiești, autografe, dedicații inedite, corespondența cu Hortensia Papadat Bengescu și alte documente inedite.

Activitatea s-a încheiat cu un dialog despre rolul recenziei în istoria  literară și cu o sesiune de autografe.

 Elena Trifan / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.