◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

La Satu Nou, în Voievodina, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni

La Satu Nou, în Voievodina, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni în Voievodina”, la Satu Nou, regiunea Voivodina din Serbia, în data de 25 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia şi cu sprijinul Şcolii generale, Zarko Zrenjanin, din Satu Nou.
Evenimentul a început la ora 18:00, în sala şcolii generale. Invitaţii au fost întâmpinaţi de către Stevan Mihailov- vicepreşedintele CRS, consul general de la Vârşeţ- Gheorghe Dinu, iar în sală au fost prezenţi preşedintele CRS Daniel Magdu, directorul şcolii generale – Marinel Blaj, prof. Rodica Almăjan coordonatoarea departamentului pentru învăţământ al CNMNR, precum şi alţii invitaţi.
Aici a fost organizată o dezbatere și s-au susținut prelegeri despre istoria românilor din Banatul sârbesc. Dezbaterea a început cu prelegerea prof. Mircea Măran, care s-a bazat pe cartea recent publicată, Călători Români prin Serbia”. Valentin Mic a vorbit despre, Români din Panciova”, care este și titlul cărții scrisă de acesta înco-autorat (despre o comunitate românească puternică de altădată, care până în ziua de astăzi a dispărut practic total). A urmat Dorel Cebzan cu lucrarea, Relaţiile Româno-Iugoslave din perioada 1948-1953”, perioada în care Iugoslavia a ieşit de sub influenţa sovietică, o perioadă cu repercusiuni asupra românilor din Banatul sârbesc.
Partea a doua evenimentului a constat în programul muzical cu muzică românească, susţinut de artişti instrumentali din localitate, conduşi de prof. Janiel Şublea.

Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti din regiunea Voivodina, prin cultură şi limbă și tradiții.
Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Departamentul de Comunicare
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *