◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Acord european pentru gestionarea viitoarelor pandemii

Statele membre ale UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la dosarul mult așteptat privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății. Acordul are un accent puternic pe prevenire, a declarat raportoarea Parlamentului, Véronique Trillet-Lenoir, pentru EURACTIV.
După luni de întâlniri tehnice pentru soluționarea dezacordurilor privind dosarul – una dintre inițiativele cheie ale Uniunii Europene a Sănătății – acordul provizoriu a fost obținut, cu puțin timp înainte de încheierea Președinției franceze a Consiliului UE. Trillet-Lenoir a spus că „Parlamentul a obținut aproximativ 80% din prioritățile sale”.
Părțile au convenit asupra unei game largi de măsuri de pregătire pentru viitoarele crize de sănătate, inclusiv faptul că la nivelul UE Comisia poate recunoaște o urgență de sănătate publică pentru a declanșa mai rapid măsurile de prevenire adecvate. De asemenea, asigură că vor fi efectuate teste de stres pentru a asigura funcționarea planurilor de pregătire și răspuns, cu contribuții din partea statelor membre, iar Comitetul de securitate sanitară va avea un rol consolidat în sprijinirea prevenirii și controlului.
Trillet-Lenoir a adăugat că Parlamentul va putea să se implice mai mult în pregătirea și răspunsul la criză, parțial obținând locuri în Comitetul pentru securitatea sănătății și în comitetul de criză al Autorității pentru situații de urgență și răspuns în sănătate (HERA).
Acordul va obliga, de asemenea, Comisia să acorde deputaților europeni acces la contractele de achiziții comune. În versiunile redactate ale contractelor de vaccin COVID-19 publicate de Comisie, părțile despre prețuri, răspundere și alte aspecte centrale nu sunt făcute publice pe motivul protejării intereselor comerciale – un argument pe care Comisia continuă să-l folosească. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *