◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Un oficial ONU cere instituirea unui un grup de lucru internaţional pentru prevenirea, investigarea şi urmărirea penală a atacurilor împotriva jurnaliştilor

Libertatea presei și siguranța jurnaliștilor au scăzut periculos în întreaga lume, cu efecte negative grave asupra drepturilor omului, democrației și dezvoltării la nivel global, a avertizat un expert ONU, potrivit reliefweb.int. „Într-un climat de creștere a autoritarismului și de retragere a democrațiilor, liderii populiști au căutat în mod activ să demonizeze și să discrediteze jurnaliştii independenţi, iar multe guverne au introdus restricţii privind libertatea de exprimare, încălcând dreptul internaţional”, a declarat Irene Khan, raportor special al ONU pentru promovare şi protecţie a dreptului la libertatea de opinie si exprimare.
Într-un raport prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului, Khan examinează oportunitățile, provocările și amenințările la adresa mass-media în era digitală. Ea se concentrează pe trei preocupări majore: atacuri online și offline și uciderea jurnaliştilor cu impunitate; incriminarea jurnalismului și hărțuirea juridică și judiciară a jurnaliștilor; erodarea independenței, libertății, pluralismului și viabilității mass-media de către stat și actorii corporativi, inclusiv companiile digitale. „Reducerea la tăcere a jurnaliştilor prin uciderea lor este cea mai flagrantă formă de cenzură. Iar vechea practică de a folosi legea pentru a suprima relatarea a fost reînviată cu o nouă ferocitate în era digitală”, a spus Khan, îndemnând Consiliul pentru Drepturile Omului să ia în considerare măsuri solide pentru a aborda impunitatea, inclusiv un grup de lucru internaţional pentru prevenirea, investigarea şi urmărirea penală a atacurilor împotriva jurnaliştilor.
Raportul evidențiază că tehnologia digitală permite atât jurnalismul revoluționar, cât și crearea de noi amenințări, variind de la atacuri online bazate pe gen împotriva jurnalistelor și supravegherea digitală direcționată a jurnaliștilor până la campanii de dezinformare online orchestrate și rolul platformelor digitale care controlează disponibilitatea, accesibilitatea, diversitatea și difuzarea știrilor fără responsabilitate publică și puțină transparență. „Problema primordială nu este a lacunelor în Dreptul internațional, ci a eșecurilor de conformare și implementare, care au rădăcini în lipsa de voință politică”, a adăugat Khan.
Raportul recomandă acțiuni urgente și concrete din partea statelor, organizațiilor internaționale și companiilor pentru a aborda amenințările fizice, juridice și digitale multiple, complexe și adesea interconectate într-un mod holistic la adresa jurnaliștilor, în conformitate cu Dreptul internațional. „Fără acțiuni concrete susținute de voință politică, prognoza pentru libertatea presei și siguranța jurnaliștilor este sumbră”, a spus Khan. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *