default-logo

Tragedie în media românească. A murit un cunoscut jurnalist din România

Renumitul jurnalist Romulus Căplescu, a decedat, sâmbătă, la vârsta de 92 de ani. Căplescu a fost considerat unul dintre cei mai mari comentatori de politică externă din ţară.

Jurnalistul a avut o cultură politică impresionantă, şi vorbea cursiv engleză şi franceză. Publicistul Romulus Căplescu a fost trimis special la sesiunile Adunării Generale a ONU. Romulus Căplescu s-a născut pe 16 februarie 1927, în Bucureşti.  A absolvit Facultatea de Filologie din Capitală, după care a fost repartizat la Agenţia Naţională de Presă, AGERPRES, în cadrul căreia ulterior avea să conducă pe rând două dintre cele mai importante departamente – Informativ şi, respectiv, Externe.

A participat la importante reuniuni internaţionale, ca şi la alte mari evenimente și a însoțit șefii statului român în numeroase vizite peste hotare. A făcut parte din grupul de ziariști români care au plecat din Praga cu doar câteva ore înainte ca trupe din cinci țări ale Tratatului de la Varșovia, în primul rând din URSS, să invadeze Cehoslovacia.

După 1968, el a devenit șeful Departamentului Externe la Scânteia, funcție pe care, după 1989, a deținut-o și la ziarul Adevărul până în 1994.

În îndelungata sa activitate a scris mii de comentarii pe probleme internaționale la zi, editoriale sau reportaje din țările vizitate de-a lungul timpului.

Având ca hobby filmul, a devenit unul dintre cei mai avizați cunoscători ai celei de a 7-a arte și ai problemelor specifice acestei lumi și protagoniștilor ei. A și colaborat cu articole avizate la revista Cinema, fără a lăsa impresia vreodată că este un amator.

Slujba de înmormântare a lui Romulus Căplescu are loc duminică, 28 iulie, ora 11,30, la Biserica Herăstrău (zona Pipera) din Capitală, iar înhumarea la cimitirul acestei biserici, potrivit cotidianul.ro

evz.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*