◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cea mai înaltă instanță a Franței „a dat liber” colectării de date de pe rețelele sociale în lupta cu infracționalitatea

Autoritățile fiscale și vamale franceze pot continua să colecteze date „accesibile liber” pe rețelele de socializare, pentru a combate vânzările ilegale sau frauda fiscală, a decis cea mai înaltă instanță administrativă din Franța, Conseil d’Etat. În decizia sa, cea mai înaltă instanță a Franței a decis că „colectarea autorizată de date se poate referi doar la conținut care […] este liber accesibil, fără a fi nevoie de o parolă sau de înregistrare pe site și se referă la persoana care a dezvăluit în mod deliberat aceasta”.
Ca parte a unui experiment de trei ani, administrația fiscală și vama franceză au colectat date „accesibile liber” de pe Facebook și platforme de comerț electronic precum Le Bon Coin încă din 2020.
Potrivit EURACTIV, în cadrul experimentului, autorităților franceze li s-a permis să treacă prin postări în căutarea vânzărilor ilegale de tutun sau droguri, piscine nedeclarate sau adrese fictive, de exemplu.
Decizia Consiliului de Stat vine ca răspuns la o cerere a ONG-ului francez pentru libertatea internetului Quadrature du Net, care a solicitat instanței să anuleze decretul de punere în aplicare a practicii contestate. Potrivit ONG-ului, măsura este disproporționată și contravine dreptului la confidențialitate. Numindu-l „Big Brother Bercy”, ONG-ul a criticat implementarea unui sistem de supraveghere generalizat și nediferențiat. „Din punct de vedere politic, ne așteptam ca în final Consiliul de Stat să dorească să protejeze această supraveghere”, a declarat Bastien Le Querrec, de la Quadrature du Net. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *