◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

T.S. Evarsdottir: „Jurnaliștii de azi sunt percepuți ca inamici de către guverne sau puterea politică”

Interviu cu autoarea raportului despre situația jurnaliștilor adoptat de APCE.
Panama Papers, Loundromatul din Azerbaidjan sunt doar două dintre anchetele jurnalistice care zguduit lumea în ultimii ani. Dezvăluirile milioanelor de dolari furate și sifonate din bugetele publice și ascunse în paradisuri fiscale au stârnit revoltă în sânul cetățenilor de rând (cei care, prin taxele pe care le plătesc alimentează bugetele publice), dar și schimbări pripite le legislație pentru îngrădirea libertății de acțiune a jurnaliștilor. Mai mult, mulți se întreabă dacă într-o lume în care există Facebook, Twitter și Instagram mai este nevoie de jurnaliști. „Da, este, mai mult ca oricând”, spune politiciana islandeză Thorhildur Sunna Evarsdottir, care a întocmit un raport despre situația jurnaliștilor adoptat deja de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). „Astăzi jurnalișii au rolul de a lupta împotriva practicilor criminale și corupției. Oamenii de rând nu poate face asta, doar junraliștii o pot face în mod profesionist și asumat. Jurnaliștii dispun de un standard profesional, de metode de lucru, structură și își asumă responsabilitatea celor scrise. Jurnaliștii fac cercetare, au surse de informații, și, astfel, ceea ce produc ei sunt articole, produse jurnalistice bazate pe documentare fundamentată și serioasă”, spune raportoarea APCE într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere.

Europa Liberă: Doamnă Evarsdottir, doar în ultimul an doi jurnaliști au fost uciși în Uniunea Europeană. Alte câteva sute se află în închisoare. Cum explicăm o astfel de situație? UE ar trebui să fie un loc sigur, căci vorbim de un bloc de țări democratice, nu de Vestul Sălbatic?
Thorhildur Sunna Evarsdottir: „Astăzi jurnaliștii nu se mai bucură de susținere din partea guvernelor, și nu mai au nici protecția sindicatelor, ca altă dată. Dimpotrivă. Sunt total descoperiți, lucrează sub amenințarea zilnică a pierderii locului de muncă sau chiar a vieții, iar în unele cazuri sunt percepuți drept inamici de către guverne sau puterea politică. Pe de altă parte, revoluția tehnologică, mai ales digitalizarea presei, reprezintă atât un mare avantaj cât și o mare provocare pentru jurnaliști. Fără tehnologiile avansate de azi, revelații precum cele aduse la lumină de Panama Papers (făcute publice de jurnaliștii de investigație de la ICJI nu ar fi fost posibile. Însă astfel de dezvăluiri pun viața jurnaliștilor în pericol. Recentele cazuri de jurnaliști uciși, în Malta, Slovacia și Rusia stau mărturie că situația este extrem de îngrijorătoare. Avem sute de jurnaști uciși și zeci care sunt în închisoare. Condamnăm această situație și cerem guvernelor din țările respective să găsească vinovații pentru crime și să elibereze jurnaliștii.”

 Iolanda Bădiliţă / UZPR

 

Continuarea pe europalibera.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *