default-logo

Guvernul francez sare în ajutorul librăriilor independente

Franţa plănuieşte să impună o taxă minimă de livrare de 3 euro pentru comenzile online de cărţi cu valoare mai mică de 35 de euro, pentru a egaliza şansele librăriilor independente care se luptă să facă faţă concurenţei giganţilor e-commerce, a anunţat guvernul, potrivit AGERPRES.
O lege adoptată în 2014 în Franţa interzice deja livrările gratuite de cărţi, dar Amazon şi alţi comercianţi, cum ar fi Fnac, au eludat această măsură şi percep doar un eurocent per livrare. Librăriile locale percep de obicei până la 7 euro pentru livrarea unei cărţi. Legea a fost adoptată în decembrie 2021, pentru a elimina deficienţa taxei de un cent prin impunerea unei taxe minime pentru livrări, dar legea nu poate intra în vigoare până când guvernul nu decide cuantumul acestei taxe. „Acesta va adapta industria de carte în era digitală restabilind un echilibru între marile platforme de e-commerce, care oferă livrare gratuită la cărţi indiferent de valoarea comenzii, şi librăriile care nu pot oferi astfel de preţuri pentru livrări”, au spus Ministerele Culturii şi Finanţelor într-un comunicat comun.
Franţa va notifica Comisia Europeană în legătură cu planul său, iar taxa de livrare minimă va intra în vigoare la şase luni după ce va fi aprobată de Uniunea Europeană.
Foto: pixabay.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*