default-logo

Jurnaliștii greci cer PE să verifice posibila monitorizare ilegală a telefoanelor lor

Jurnaliştii greci şi corespondenţii străini din Grecia au cerut Comisiei de anchetă a UE, care investighează utilizarea de către Grecia a Pegasus şi a programelor spion de supraveghere, să verifice posibila monitorizare ilegală a dispozitivelor lor. „După dezvăluirea scandalului, democrația greacă este în pericol, iar siguranța jurnaliștilor și a oricărei alte voci critice este în joc”, se arată în scrisoarea lor comună, în care se adaugă că nu există încredere în comisia de investigație internă a Parlamentului grec, înființată pentru a investiga scandalul de supraveghere de stat.
Cei 24 de jurnalişti solicită, de asemenea, Parlamentului European să ofere fonduri şi facilităţi pentru a-şi verifica smartphone-urile şi dispozitivele pentru interceptări telefonice şi orice program spion ilegal sau legal, sau să folosească structurile existente de securitate cibernetică ale UE, deja disponibile pentru deputaţii europeni. Potrivit scrisorii, jurnaliştii care au semnat-o fie au legătură directă cu cazul, acoperind scandalul, fie au suspiciuni că telefoanele lor ar fi putut fi infectate.
Inițiativa a fost lansată de jurnalistul olandez Ingeborg Beugel, un corespondent independent care locuiește în Grecia de 41 de ani. Potrivit BalkanInsight, după un dialog aprins cu premierul Kyiriakos Mitstotakis, la o conferință de presă, jurnalista a fost nevoită să părăsească Grecia. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*