default-logo

„Reperele fixe” ale relatării în jurnalismul climatic

Un tânăr organism mass-media francez, Vert.eco, a lansat un ghid pentru a încuraja jurnaliştii să relateze despre provocările legate de schimbările climatice şi justiţia socială. Parte dintr-o lucrare colectivă realizată de 20 de jurnaliști francezi, atât angajați, cât și liber profesioniști, care și-au dedicat cariera acestor subiecte, ghidul are mai multe repere principale, care pornesc de la realitatea că „atât criza climatică, cât și declinul rapid al biodiversității sunt în desfășurare, iar activitatea umană este de vină. Impactul asupra ecosistemelor și societăților umane este global și, în unele cazuri, ireversibil. Granițele planetare sunt atinse și depășite una după alta, iar jumătate din populația lumii este deja foarte vulnerabilă la schimbările climatic”, după cum punctează .
jurnalista Anne-Sophie Novel.
Potrivit journalism.co.uk, jurnaliştii şi mass-media sunt încurajate să acopere toate poveștile legate de climă, biodiversitate și justiție socială într-o manieră interdisciplinară. De asemenea, este nevoie de o abordare educațională – datele științifice referitoare la problemele ecologice sunt adesea complexe și trebuie explicate cu furnizarea de elemente de comparație. Se impune și alegerea cu atenție a cuvintelor și a imaginilor, crucială pentru a descrie cu acuratețe faptele și pentru a transmite urgența, evitându-se reprezentările care pot distorsiona realitatea. În același timp, jurnaliștilor li se recomandă să extindă aria de acoperire, să investigheze cauzele, să garanteze transparența informațiilor, pentru a se combate răspândirea dezinformării. Un alt element important este prezentarea soluțiilor la problemele constatate.
Pentru a asigura coerența editorială în acoperirea problemelor climatice, jurnaliștii trebuie să aibă dreptul de a-și exprima preocupările sau dezaprobarea față de finanțare, publicitate și/sau parteneriate media atunci când acestea sunt legate de afaceri pe care le consideră dăunătoare. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*