default-logo

Stațiunea Sinaia – perla de pe Valea Prahovei

Oricine care știe că în Sinaia sunt Palatul Peleș, dar și Pelișorul și un cazinou de la începutul secolului XX se gândește că Sinaia trebuie să fie o stațiune frumoasă. În prezent însă, este mai frumoasa ca niciodată deoarece a început să semene cu o Elveție românească unde pe lângă hotelurile moderne sunt vile vechi transformate în pensiuni, iar hotelurile construite pe la 1880 – 1881 și ulterior păstrează frumusețea exterioară de odinioară, iar în interior au mobile noi în stil vechi, de un rafinament și un bun gust greu de prezentat în cuvinte.
Pentru un exercițiu de intrare cu plăcere la începutul secolului XX se poate sta o săptămână la hotelul Excelsior, vis-à-vis de Parcul Dimitrie Ghica, unde ospitalitatea este greu de întrecut, turiștii având gratuit posibilitatea la parter să servească gratuit ceai sau cafea, să admire piesele de mobilier și bibelourile vechi, iar în camere să vadă un mobilier alb în stilul începutului secolului XX, unde ușile dulapurilor acoperite cu material textil înflorat cu nuanțe de albastru, verde și bej pe fond alb se asortează cu draperiile și tăbliile paturilor, care au noptiere albe minione din lemn, asortate cu masa de perete, după cum se vede și în fotografii. Hotelul Excelsior se învecinează cu hotelurile Palace, Caraiman și Regal 1880. Dar, incursiunea din prezent, la începutul secolului XX poate continua, de pildă, și prin servirea micului dejun la Hotelul Caraiman din Parcul Sinaia, un hotel impozant, care ai impresia că este un cazinou. La parter, pe un fundal de muzică clasică care vine de pe un disc ascultat la patefon, într-o sală cu vitraliu mare floral la mijlocul tavanului și un mobilier elegant în stilul celui de la începutul secolului trecut, pe pereți fiind tablouri cu dansatoare, poți servi micul dejun în stil suedez, iar la sfârșit, dacă rogi, ți se aduce gratuit o cafea ca și cum ai fi la un restaurant, la João Pessoa, în Brazilia, unde cafeaua este gratuită.
Iată deci o variantă de a trăi în prezent și în trecut simultan, care te face să fii mândru că ești român și că trăiești într-o țară cu o istorie a bunului gust și rafinamentului, ilustrată și prin perla de pe Valea Prahovei – Sinaia.

 

ILEANA CONSTANTINESCU
profesor universitar dr. emerit
membru asociat al UZPR și AOȘR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*