◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Cuvintele inimii – Ziaristul la ceas de sărbătoare – Ioan David

Venind și eu ca și mulți alții dintr-o istorie de o sută de ani de jurnalism în România, clădită cu lacrimi și sudoare și mereu neliniștit și călăuzit de un gând ca un semn de mirare, m-am așezat la masa de scris și am lăsat cuvintele să zboare, mângâietor peste îngerii de rouă, frații mei de vise și candoare, într-o lume în care totul se năruie-n uitare. Dincolo de această divagație cu parfum de poezie, ca un vrednic slujitor al cuvântului n-am dreptul să tac și să nu scriu despre confratele meu și al nostru IOAN DAVID, acum la ceas de mare sărbătoare, el fiind ca și mine născut  într-un Octombrie de foc, într-o toamnă mai frumoasă ca oricând, la o sută de ani după nașterea lui Eminescu. Îl știu de vreo 40 de ani, dintr-un timp incandescent, care a trecut peste noi ca o diligență de seară cu caii de fum. EL a rămas  deși, mereu îngândurat, pe baricadele mass media,  solemn și vertical, conștient că menirea sa este aceea de a veghea zi și noapte în imensitatea oceanului de cuvinte la nașterea luminii care să pătrundă în casele cititorilor și nu numai, iluminându-le sufletul. Un om cu un caracter deosebit, un ziarist cu sufletul risipit prin oameni, de la care am deslușit multe din tainele profesiei de ziarist într-o perioadă de-a dreptul tulburătoare .

 Prin vasta sa activitate în domeniile, presă, învățământ și cercetare academică, con.univ.dr. Ioan David, a demonstrat o mare capacitate de abordare a diverse tematici de interes public , național  și esență europeană  , dăruindu-ne cu generozitatea-i cunoscută, lucrări relevante, bijuterii editoriale de  succes, materializate în , Volume de autor, Volume în colaborare, Volume coordonate, Ediții îngrijite, Studii și articole, Comunicări științifice etc   .

În perioada 1998-2004,La Universitatea de Vest Timișoara, Științe Umaniste, a devenit doctor în Filologie cu Teza ,,Presa românească din Banat în secolul XIX și  începutul  celui de-al XX-lea. Repere  publicistice și lingvistice”. Coordonator prof.univ.dr. G.I.Tohăneanu.  

Ca o recunoaștere a strădaniilor sale cotidiene, și implicării trup și suflet în susținerea și dezvoltarea  patrimoniului național, cultural, social și științific  Ioan David a      ,,Diploma și placheta PRO CULTURA  Timisiennsis,  din partea Consiliului Județean Timiș,2016

Diploma Distincția culturală, Academia Română 2016    

Distincția UZPR 2019…….

Și ca să închei tot într-o abordare poetică , fascinat de istoria clipei, dar și de amintirile iscate sub cupola de stele și luceferi și speranțe a celor 70 de toamne, am acceptat , ca dincolo de spaima acestui timp trecător, să devin prizonierul nopții și să mărturisesc, că aceste cuvinte ale inimii nu sunt altceva decât oglinda  unei vieți  plină de bucurii dar și încercări neprevăzute în slujba unei lumi controversate în care slujitorii adevărului și dreptății  ne vom regăsi cândva mai tineri cu un zâmbet și mai bogați cu o iubire  .

Eu mă simt un ziarist fericit pentru că sunt contemporan cu  ziaristul cu sufletul risipit prin oameni, Ioan David , (președinte Filiala UZPR  ,,Valeriu Braniște” Timiș)  destinul ne-a hărăzit ca măcar un timp  împreună să clădim ceva frumos și durabil pentru comunitate și  breasla jurnaliștilor din Banat și nu numai,.

La mulți ani domnule Ioan David. Cu sănătate și împliniri !

Dumitru BUȚOI,UZPR Timiș

23-X-2020          

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *