default-logo

Expoziţia „Moda la porţile Levantului”, la Muzeul Municipiului București

Expoziţia „Moda la porţile Levantului”, care completează tabloul Bucureştiului fanariot şi al celui de tranziţie spre Occident, al elitelor şi mahalagiilor care au trăit în acest spaţiu urban levantin, va fi vernisată pe 27 octombrie, la Palatul Suţu din Bucureşti, a informat Muzeul Municipiului Bucureşti, printr-un comunicat de presă. „Zona geografică, istorică şi culturală a Levantului, respectiv aria situată pe malurile Mediteranei Orientale şi ale Mării Negre, în Orientul Apropiat, Caucaz şi Balcani, este locul de origine a marilor civilizaţii – asiriană, babiloniană, egipteană, bizantină, greacă şi otomană, locul de origine a celor mai multe inovaţii culturale, a ştiinţelor şi a artelor”, se arată în comunicat.
Vizitatorii pot admira în ansamblu şi prin detalii bine alese, rochii confecţionate din catifea sau brocart, decorate abundent cu broderii de fir, pentru jupânese şi jupâniţe; anterie de cutnie, pipiri (haină cu sau fără mâneci, cu poale lungi şi mult încreţite la spate); ciupage din borangic cusute cu fir metalic; fermenele şi cepchene (fermenele cu mâneci lungi şi despicate) al căror piept şi spate era minuţios decorat cu măiestre cu cusături cu model fitomorf; ilice, şalvari sau poturi de arnăuţi şi surugii; fesuri cu lungi canafi; şaluri de caşmir, foarte preţioase, ce se transmiteau din generaţie în generaţie.
De asemenea, vor fi expuse încălţări fine din catifea, în nuanţe rafinate: iminei din piele decoraţi cu broderii de fir metalic, meşi boiereşti, papuci din catifea decoraţi cu perluţe şi broderii de fir sau greoii nalâni, narghilele şi perne pe care stăteau tolăniţi boierii. Bijuteriile vor desăvârşi ideea de culoare, strălucire, fast, precizează muzeul. „Nu vor lipsi stampe cu tipuri sociale, portrete de principi şi de jupâniţe, artă plastică, obiecte de uz casnic din aceste vremuri trecute, artă decorativă, arme, scene de gen, toate completează tabloul Bucureştiului fanariot şi al celui de tranziţie spre Occident, al elitelor şi al mahalagiilor care au trăit în acest spaţiu urban levantin”, potrivit curatorului expoziţiei dr. Maria-Camelia Ene, şef Birou istorie Modernă şi Contemporană a MMB.
Expoziţia va putea fi vizitată până pe 26 martie 2023. Intrarea este liberă.
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*