default-logo

Franța. Evoluții complicate

Ajutor alimentar de urgență pe gospodărie

            Guvernul francez a anunțat acordarea unui ”ajutor alimentar de urgență” în valoare de 100 de euro pe gospodărie, respectiv 50 de euro pe copil, cu scopul de a compensa scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, în urma creșterilor accelerate de prețuri (Vezi site-ul https://cursdeguvernare.ro/franta-va-acorda-ajutoare-alimentare-de-100-de-euro-pentru-familiile-sarace.html, postat pe 30 iunie 2022). De acest sprijin financiar beneficiază cca două milioane de gospodării cu venituri mici, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivia Gregoire. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a anunțat implementarea unui plafon maxim de majorare a chiriilor, așa încât acestea să nu poată crește cu peste 3,5% într-un an. Aceste măsuri anunțate de oficialii francezi vin în contextul în care Guvernul pregătește un pachet mai amplu de stimulente destinat întăririi puterii de cumpărare a populației, în contextul creșterii accelerate a prețurilor.

Mai multe măsuri sunt luate în considerare, iar acestea includ o creștere cu 4% a beneficiilor sociale, cum ar fi pensiile și ajutoarele financiare pentru familiile cu venituri mici… O astfel de creștere va fi, totuși, sub nivelul inflației care este așteptată să ajungă la 7% în septembrie 2022. Legea include și măsuri de încurajare a IMM-urilor pentru a implementa scheme de împărțire a profitului, permițând angajaților să primească un bonus atunci când compania are performanțe bune.

          Alegerile legislative

          Primul tur – 12 iunie 2022

Potrivit rezultatelor oficiale publicate de Ministerul de Interne, majoritatea prezidențială Ensemble (Împreună) a strâns 5.857.558 de voturi în acest prim tur al alegerilor legislative, sau 25,75% din voturi. NUPES (Noua Uniune Populară Ecologică și Socială) acumulează 5.836.116 buletine de vot, sau 25,66% din voturi; absenteismul a fost de 52,49%. O prăbușire pentru macroniști și stagnare pentru stânga, care va reuși totuși să facă progrese enorme în numărul de locuri grație unității sale. Reunind 18,68% din voturi, Adunarea Națională (RN), partidul lui Marine Le Pen, s-a clasat mult mai bine decât cu 13,2% din primul tur al alegerilor legislative din anul 2017 (vezi site-ul https://fr.news.yahoo.com/législatives-2022-l-extrême-droite-102630158.html, postat pe 13 iunie 2022).

Singura progresie reală în ceea ce privește voturile este cea a RN: de la 8 deputați în 2017, ar trebui să crească la cca 30 în acest an și, prin urmare, să aibă propriul grup parlamentar (minimum 15 deputați). Partidul lui Marine Le Pen este însă departe de a avea doza sa de reprezentativitate din cele 577 de locuri supuse la vot.

Al doilea tur – 19 iunie 2022

            Al doilea tur al alegerilor parlamentare s-a încheiat cu pierderea majorității parlamentare de către coaliția Ensemble, care îl susține pe președintele Emmanuel Macron (vezi site-ul Franța instabilă: negocieri dificile pentru Emmanuel Macron, sau o guvernare minoritară (cursdeguvernare.ro), postat și vizitat pe 20 iunie 2022): Oamenii președintelui vor avea mari dificultăți de negociere cu alte formațiuni pentru formarea unui nou guvern sau se vor confrunta cu provocarea unui guvern minoritar. Coaliția Ensemble (Împreună) a obținut, duminică, 245 din cele 577 de locuri, coaliția de stânga NUPES (Noua Uniune Populară Ecologică și Socială) – 131 de locuri, Rassemblement National (extrema dreaptă) – 89 de locuri și Les Républicains (singurul partid cu care ar putea fi previzibilă, dar nu neapărat și probabilă, o colaborare a coaliției prezidențiale) – 61 de locuri. Coaliția Ensemble, până acum la putere, nu are la dispoziție multe variante de colaborare politică pentru a continua aplicarea programelor prezidențiale.

            Pentru o situație ca aceasta Charles de Gaulle a proiectat Constituția celei de a 5-a Republici Franceze, prin care au crescut puterile prezidențiale și s-au statuat alegeri în două runde care să-i asigure președintelui majoritatea. Numai că rezultatul nu a fost acesta mereu, iar clasa politică franceză nu are nici tradiția și nici experiența construcției consensului și a alianțelor guvernamentale – potrivit unei analize.

            Din primul moment în care a devenit previzibilă pierderea majorității parlamentare a coaliției prezidențiale Ensemble, analiștii politici s-au uitat la conservatorii de dreapta din Les Republicains. Cu cele 61 de locuri ale sale, acest partid ar putea aduce majoritatea parlamentară (peste 289 de locuri), care ar asigura succesul legislativ necesar programelor lui Emmanuel Macron. Dar, compromisurile ideologice sunt rare în Parlamentul Franței, „și mai ales pentru domnul Macron, care nu este un Om al compromisului”, spunea pe 20 iunie 2022 politologul Vincent Martigny, de la Universitea Nice. Alternativa pentru a aplica programele președintelui ar fi, în ultima instanță, alianțele parlamentare ad-hoc pentru fiecare lege în parte. Această alternativă a și fost invocată de președintele republicanilor, Christian Jacob, care a spus că partidul său va rămâne în opoziție.

            În istoria celei de a 5-a Republici (care a început odată cu constituția gaullistă), preşedintele socialist François Mitterrand, în 1988, s-a aflat în situația de a avea un guvern minoritar, care să negocieze acorduri politice „lege cu lege”. În 1993, François Mitterrand a trebuit să negocieze compromisuri cu alte partide, uneori cu cele de centru dreapta, alteori cu (pe atunci) puternicul partid comunist. „Dacă unele legi merg în direcția potrivită, evident LR (Les Republicains, partidul foștilor președinți Jaques Chirac și Nicolas Sarkozy, n.n.) va fi evident partener, mai ales în domeniul politicii economice”, a declarat Cecil Richez, adjuncta șefului partidului. Guvernul va face apel la vocile moderate de la stânga la dreapta, a spus purtătoarea de cuvânt a Executivului, Olivia Gregoire.

            Oamenii președintelui Emmanuel Macron trebuie să instituie noi cutume de colaborare politică, pentru a evita ca un eventual guvern minoritar să fie obligat să se rezume la o putere administrativă limitată și, măcar, să poată trece de Parlament proiectul Bugetului la sfârșitul anului 2022: „Va fi nevoie de multă imaginație”, pentru a guverna, a declarat actualul ministrul al Finanțelor, Bruno Le Maire, care a făcut „apel la simțul de responsabilitate al fiecăruia. Trebuie să evităm impasul (bugetar) și a accentuat nevoia de „a asculta” și de „dialog” între „bărbații și femeile care împărtășesc proiectul președintelui”. În calitate de președinte, Emmanuel Macron are puterea de a convoca alegeri parlamentare anticipate oricând. Dar nu este sigur că va obține majoritatea.

Jacques Chirac și-a pierdut majoritatea când a convocat alegeri anticipate pe care credea că le va câștiga în 1997. A urmat o perioadă de coabitare cu o nouă majoritate condusă de socialiști, când a pierdut practic toate pârghiile puterii. Dacă Emmanuel Macron ar pierde din nou, nu va putea convoca noi alegeri decât peste un alt an, și se vor face mai auzite cererile de reformă instituțională și poate chiar pentru demisia președintelui.

Dublarea prețului ouălor

Dublarea preţurilor ouălor în Franţa, din cauza scumpirii furajelor şi a energiei, după cea mai gravă criză de gripă aviară din istorie, i-a determinat pe unii producători de alimente fie să reducă producţia, fie să schimbe reţetele (vezi site-ul https://cursdeguvernare.ro/dublarea-pretului-la-oua-reduce-productia-de-alimente-si-schimba-retetele-in-franta, postat pe 10 octombrie 2022): Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat la începutul lunii octombrie 2022, că atât UE, cât şi SUA s-au confruntat cu una dintre cele mai grave crize de gripă aviară din toate timpurile, zeci de milioane de păsări fiind sacrificate în fiecare regiune. Producţia mondială de ouă, care a atins 1.500 de miliarde în 2021, este aşteptată să scadă în 2022 pentru prima dată de când există statistici privind acest aliment, după un declin de 4,6% în Statele Unite, de 3% în UE şi o scădere de 8% în Franţa, cel mai mare producător de ouă din UE. „Suntem într-o situaţie care nu s-a mai văzut până acum. În crizele anterioare obişnuiam să apelăm la importuri, în special din SUA, dar în acest an situaţia este proastă peste tot”, a spus vicepreşedintele Confederației Naționale a Producătorilor de Ouă (CNPO), Loic Coulombel.

Scăderea vine într-un moment al cererii puternice a consumatorilor pentru ouă, văzute ca o sursă ieftină de proteine ​​într-o perioadă de inflaţie mare și care va duce la schimbarea tipurilor de ouă de către diverșii consumatori, reducerea volumului folosit sau, mai rar, schimbarea acestora cu alternative precum proteinele din mazăre sau lapte.

Preţurile ouălor din supermarketurile franceze au crescut cu 15%-20% de la începutul anului 2022, în urma unei legi care indexează preţurile alimentelor din supermarketuri în funcţie de costurile pentru hrana animalelor, costuri consemnate de producători… Preţurile ouălor din industrie pe piaţa spot franceză, care sunt, de asemenea, legate de cerere şi ofertă, s-au tranzacţionat la final de septembrie 2022, la 2,2 euro kilogramul, mai mult decât dublul preţului de la începutul anului şi cu aproximativ 65% peste preţul lor mediu în această perioadă a anului, a explicat  vicepreşedintele CNPO. Este posibil ca preţurile să depăşească recordul de 2,3 euro/kg înainte de sfârşitul anului 2022, din cauza cererii în creştere la sfârşitul anului 2022, dar cu toate acestea vor rămâne în continuare cu mult sub preţurile spot din SUA pentru ouăle standard, de peste 5,5 euro/kg.

Identitatea digitală

Duminică 24 aprilie 2022, Emanuel Macron a fost reales președinte al Franței, iar după numai două zile a semnat decretul privind “Serviciul de Garantare a Identității Digitale” (SGIN), la mai puțin de 48 de ore după victoria sa împotriva naționalistei Marine Le Pen în alegerile prezidențiale din Franța.

SGIN este un proiect al guvernului francez pentru a crea o aplicație mobilă care le permite cetățenilor francezi să-și acceseze actul de identitate în format digital. Proiectul urmărește să facă Franța “ să se conformeze” pachetului de măsuri privind identitatea digitală europeană, elaborat de Comisia UE. Deși textul decretului specifică faptul că utilizarea identității digitale “este lăsată în totalitate la libera alegere a utilizatorilor”, unii politicieni văd în acesta un instrument pentru a introduce în Franța un sistem de credit social de tip chinezesc.

            Muștarul de Dijon

                Condimentul favorit al francezilor și nu numai, muștarul de Dijon, este greu de găsit în această perioadă, iar pe rafturile supermarketurilor există afișe care îi avertizează pe norocoșii care îl mai găsesc că pot cumpăra o singură bucată (Vezi site-ul Căldura din Canada i-a lăsat pe francezi fără condimentul favorit (descopera.ro), postat și vizitat pe 19 septembrie 2022): valul de căldură din Canada, principalul producător mondial de semințe de muștar, este de vină pentru lipsa muștarului de Dijon de pe rafturile magazinelor alimentare. Canada furnizează aproximativ 80 la sută din semințele de muștar folosite de producătorii francezi pentru fabricarea mușatrului de Dijon, restul provenind în principal din Burgundia, o regiune din Franța. Dar, seceta a redus recolta canadiană la jumătate în 2021. Acum, producătorii francezi de muștar își propun să stimuleze producția acasă, în Burgundia: „Este foarte important să creștem această cotă, astfel încât să putem face față riscurilor meteorologice care diferă de la o țară la alta”, a declarat Luc Vandermaesen, președintele Asociației Muștarului din Burgundia, un grup industrial.

            Regiunea Dijon este renumită pentru semimțele sale de muștar încă din Evul Mediu, dar producția a fost decimată de dăunători, deoarece substanțele chimice folosite pentru a-i distruge au fost interzise. Producția a scăzut între anii 2017 și 2021 de la 12.000 la 4.000 de tone! În iunie 2022, producătorii locali au fost îndemnați să dubleze suprafața plantată cu semințe de muștar, până la 10.000 de hectare.

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*