default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Sf. ŞTEFAN… primul martir creştin – 27 decembrie

 Iar ŞTEFAN, fiind plin de Duh Sfânt şi privind la cer, a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu.

Şi a zis: „Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului, stând de-a dreapta lui Dumnezeu!”

Iar ei, strigând cu glas mare, şi-au astupat urechile şi au năvălit asupra lui.

Şi scoțându-l afară din cetate, îl băteau cu pietre. Iar martorii şi-au pus hainele la picioarele unui tânăr, numit Saul.

Şi îl băteau cu pietre pe ŞTAFAN , care se ruga şi zicea: „DOAMNE IISUSE, PRIMEŞTE DUHUL MEU!”

Şi îngenunchind a strigat cu glas mare: „DOAMNE, NU LE SOCOTI LOR PĂCATUL ACESTA! ŞI ZICÂND ACESTEA A MURIT„. Faptele Apostolilor, cap. 7, vers. 55-60

„A treia zi de Crăciun”

  1. „SFÂNTUL ŞTEFAN” sau Stephanus (1-35 d.Hr.)după Noul Testament a fost diacon iudeu (evreu) din Ierusalim. El a fost unul din cei şapte, bărbaţi plini de Duhul Sfânt şi înţelepciune, aleşi de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. ŞTEFAN a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care l-a urmat pretutindeni şi care a asistat direct la faptele Lui. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ştefan a fost numit Arhidiacon. În Biserica primară rolul diaconului era mult mai important decât astăzi; Această misiune a diaconatului a intrat rapid în atenţia fariseilor, care erau nemulţumiţi de faptul că el predica  public învăţăturile lui Iisus. A fost prins şi dus în faţa sinedriului, pentru a fi acuzat de blasfemie împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu. A fost condamnat la moarte prin lapidare (ucidere cu pietre). După pronunţarea sentinţei a fost dus înafara cetăţii unde a fost omorât cu pietre, devenind primul creştin martir. Înaintea morţii a avut o premoniţie: „Iată văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu (Fapte 7, 51-51). Mormântul Sf. Ştefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu  osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta Bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.
  1. Este ultima sărbătoare din anul binecuvântat de Dumnezeu 2019. Peste câteva zile, intrăm în noul an 2020. Să ne rugăm Atotputernicului Dumnezeu să ne învrednicească de mai multă linişte şi pace, de bună înţelegere în casele noastre, în ţara noastră şi în lumea întreagă. Pentru că noi sântem ardeleni, şi pentru că valuri de nori tulburi se răsucesc asupra noastră, să-L rugăm pe Dumnezeu, Atotînţeleptul, să ne dea puterea trezirii la realitate, până nu este prea tîrziu, iar aceia pe care i-am trimis să ne reprezinte în Parlamentul României să se trezească din somnul letargic în care se află, fiindcă aşa cum spune un cântec folk”: „Mulţi nebuni ne conduc în ţara aceasta„. „SFINTE MARTIRE ŞTEFANE, ROAGĂ-TE PENTRU NOI PĂCĂTOŞII”. AMIN!

 P.S. „LA MULȚI ȘI FERICIȚI ANI ” acelora care poartă numele primului martir al Bisericii creștine, ȘTEFAN, cu toate diminutivele ce derivă din el.

 

Părintele Ilie

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.