◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Interviu cu jurnalistul hunedorean ANDREI NISTOR

ANDREI NISTOR; ”România are nevoie de o presă independentă, pentru că, în lipsa ei, politicul poate face orice abuz, fără teama sancțiunii populare”  

 Andrei Nistor este fondatorul publicației regionale Știrile Transilvaniei, dar în același timp și un experimentat jurnalist. Având în vedere experiența lui, am fost curioși să aflăm care sunt atu-urile pentru publicațiile on-line și cum vede viitorul presei tipărite, dar, în același timp, am încercat să aflăm și dacă presa mai poate sau nu să fie considerată a patra putere în stat.

REPORTER: – Faci parte din generația mai tânără a jurnaliștilor hunedoreni. Când ți-ai început activitatea în presă ?

ANDREI NISTOR:  – Trebuie spus că am cochetat cu mass-media încă de pe băncile facultății, când am ales să lucrez la un post de radio local. Facultatea pe care am urmat-o nu a fost, însă, cea de Jurnalism; eu sunt absolvent al Facultății de Istorie. Totuși, în 1997, imediat după ce am absolvit facultatea, am luat decizia de a mă angaja în presă. Așa am ajuns redactor la cel mai important cotidian județean hunedorean de la acea vreme, Cuvântul Liber. Aici am avut șansa de a învăța meserie de la câțiva oameni extraordinari, tot de la ei prinzând cu adevărat și acest microb al presei care, iată, nu mă părăsește nici după atâția ani.

REPORTER: – De la cine ai deprins meseria de ziarist ?

 ANDREI NISTOR: – Toți cei care formau în 1997 colectivul redacțional de la Cuvântul Liber și-au pus amprenta pe felul meu de a scrie știre, reportaj, interviu sau orice alt gen cerut atunci în redacție. Totuși, cel care m-a influențat cel mai mult a fost domnul Dumitru Gheonea, un om pentru care nutresc un profund respect și de la care am învățat foarte multe dintre tainele meseriei. Domnia sa m-a învățat ce înseamnă să te documentezi temeinic atunci când ai un subiect bun, tot de la dânsul am învățat cum să adresez cele mai potrivite întrebări pentru a exploata la maximum orice subiect și tot de la Dumitru Gheonea am învățat să ”simt” subiectele puternice și să dau titlurile cele mai potrivite. Pentru mine, pot să spun că a fost cu adevărat un mentor.

REPORTER: – În ultimii ani ai renunțat la presa tipărită și te-ai orientat înspre presa online. De ce ?

ANDREI NISTOR:  – Da, aici trebuie spus că în 2008 mi-am schimbat cu totul cariera, printr-un fericit concurs de împrejurări, ajungând să mă specializez în domeniul resurselor umane, mai exact în zona de Training &Development, domeniu care m-a adus în ”barca” mai multor companii multinaționale în calitate de trainer intern. Este o meserie bine plătită, extraordinar de frumoasă, conexă cumva celei de profesor pentru care mă pregătisem în facultate. Am lucrat de-a lungul anilor pentru mai multe companii din domeniul financiar și FMCG, însă de virusul jurnalismului nu am scăpat niciodată. Așa că, în paralel cu jobul meu de trainer corporatist, am pornit mai multe proiecte de jurnalism online, domeniu pe care l-am intuit de foarte mulți ani ca fiind viitorul în această profesie.

REPORTER: – Prin ce diferă presa online de cea tipărită ?

ANDREI NISTOR: – Vedeți dumneavoastră, oamenii din ziua de astăzi caută să obțină informația cât mai repede, instantaneu dacă se poate, iar rețelele de socializare oferă asta pe tavă. Mai mult, tot plecând de la aceste rețele de socializare, fiecare cetățean s-a transformat brusc în jurnalist. Oricine poate consemna un fapt care, prin răspândirea pe aceste rețele de socializare, se poate materializa instantaneu într-o știre cu audiență națională sau chiar internațională. Rapiditatea răspândirii mesajului este, așadar, principalul atu al presei online, comparativ cu cea tipărită. De altfel, moartea lentă a presei scrise este evidentă și, chiar dacă eu personal o iubesc și iubesc acel sentiment unic de a ține în mână un ziar tipărit, finalul presei scrise este indiscutabil. Mai devreme sau mai târziu ziarele scrise vor deveni doar o amintire. Ar mai fi ceva! Într-o lume a vitezei permanente, cu oameni a cărora viață se desfășoară în ritm de tren accelerat, obiceiurile de a consuma știre s-au modificat în concordanță, iar cea care poate să țină cât de cât pasul cu noile obiceiuri ale consumatorului de presă este doar presa online cu toate variantele sale: presă scrisă, televiziune și radio online, podcast-uri etc.

REPORTER: – Ce înseamnă pentru tine Știrile Transilvaniei ?

ANDREI NISTOR:  – Știrile Transilvaniei este proiectul meu de suflet, continuatorul unui alt proiect online început cu mai bine de 5 ani în urmă și intitulat Știri din Vest. Este o publicație relativ tânără, fiind înființată în urmă cu numai opt luni, dar care a demarat fulminant și care a ajuns astăzi să fie citită de mii de oameni.

Știrile Transilvaniei, este un portal care și-a propus să aducă în fața tuturor acest colț de rai numit Transilvania. Eu unul cred cu tărie că multiculturalismul și multi-etnicitatea sunt atu-uri pe care merită să le promovăm, merită să le arătăm tuturor ca model de urmat și merită să le susținem ca pe niște valori care ne definesc pe noi, cei care trăim aici. Mai cred că buna înțelegere între cei care locuiesc în Ardeal și Banat poate fi obținută prin clădirea unor punți de comunicare. În general, oamenii tind să respingă ceea ce nu înțeleg, tind să respingă din lipsă de informații sau pentru că informațiile la care au acces sunt viciate voit sau involuntar de către cei care au diferite interese în acest sens. Iar – așa după cum bine se știe – golul de informații lasă locul speculațiilor, lasă locul ”scenariilor” care apoi conduc la credințe personale pe care ulterior este dificil să le mai combată eficient cineva. Așadar noi, la Știrile Transilvaniei, ne-am propus să intermediem această acțiune de cunoaștere reciprocă a valorilor tuturor etniilor de aici, ne-am propus să promovăm respectul reciproc și buna înțelegere, dar ne-am propus și să arătăm țării că Transilvania este un model de urmat din multe puncte de vedere. Mai pot să vă spun că atunci când am decis să pornesc acest proiect am făcut-o plecând de la întrebarea: ”Ce pot face eu pentru Transilvania mea?” Ei bine, ceea ce a ieșit vedeți cu toții.

REPORTER: – Ce arie acoperă ”Știrile Transilvaniei” și ce ”priză” are la     public ?

 ANDREI NISTOR: – Suntem o publicație regională și acoperim cu știri, reportaje, editoriale, interviuri toate cele 16 județe din Transilvania și Banat. Ne mândrim să avem printre cititorii noștri oameni din toate județele țării, nu doar din partea de vest. De asemenea, este o mândrie că am reușit să fidelizăm cititori din zone adesea ignorate de presa românească și aici mă refer la Ținutul Secuiesc. Acolo avem unii dintre cei mai constanți și fideli cititori. De asemenea, suntem foarte citiți în județele Cluj, Sibiu, Mureș,dar avem un număr mare de cititori în Bihor, Timiș și Arad, precum și în Alba și Caraș-Severin.

        Ne individualizăm în peisajul presei prin tonul neutru al articolelor, prin echidistanță și printr-o strategie care elimină din start comportamente des uzitate în presa online de astăzi, precum ar fi titlurile de tip ”clickbait”.

       Pe de altă parte, vă pot spune că eu unul cred cu tărie și în rolul educativ al presei, așa că noi venim – spre exemplu – și cu mici ”pastile” de istorie dar și cu o abordare care să conducă încet consumatorul de presă către știri ce trec dincolo de ”breakingnews”, accidente, violuri și crime și merg spre informații care să aducă un plus de cunoștințe cititorului, un plus de valoare în ceea ce privește informația. Iar dacă vorbim despre ”priza” la public, pot să vă spun că ne-a surprins și pe noi să vedem că articole publicate în Știrile Transilvaniei au fost citite de peste 75.000 de ori sau că luna ianuarie a lui 2020 a adus un record de peste 130.000 de cititori unici. Este o confirmare că ceea ce facem, facem bine!

REPORTER: – De ce nu ai aderat până acum la Uniunea Ziariștilor Profesioniști din  România ?

 ANDREI NISTOR: –  Nu mă consider un ziarist! Cred că mai am mult de învățat pentru a mă putea numi jurnalist profesionist. UZPR este un club al unor profesioniști unde, pentru a putea ajunge, mai am mult de ”ronțăit” în această profesie. Eu sunt un patron de presă, un om care a avut un vis și care încearcă să aducă în acest tablou cât mai mulți jurnaliști buni, astfel încât Știrile Transilvaniei să se impună în peisajul mass-media din vestul țării prin profesionalism și printr-un mod diferit de a face presă. Și când spun diferit mă refer atât la linia editorială, cât și la modul în care este condus business-ul, după unele principii corporatiste pe care le-am învățat și practicat în toți anii munciți în acele companii multinaționale.

REPORTER: – Mai poate să fie socotită presa a patra putere în stat ?

 ANDREI NISTOR: – Categoric DA! Este însă nevoie de sprijin, iar aici mă refer la societatea civilă și, mai ales, la mediul de afaceri, ambele având pârghii de a sprijini demersurile jurnalistice de calitate. România are nevoie de o presă independentă, de o presă de încredere pentru că, în lipsa ei, politicul poate face orice abuz, fără teama sancțiunii populare. Or, dacă mediul de business alege să stea deoparte, cei care vor ”încăleca” întotdeauna orice organizație mass-media vor fi politicienii cu ale lor interese. Banii politici vin cu obligații, iar asta duce la pervertirea meseriei acesteia. Știți prea bine că finanțarea organizațiilor de presă este o problemă pentru care, de cele mai multe ori, nu se găsesc soluții pertinente, mai ales când vorbim de presa locală. Ziariștii sunt adesea un fel de anexe pentru unele grupuri interesate politic, iar calitatea muncii lor are mult de suferit tocmai din cauza subfinanțării din acest sector de activitate. Or, aici intervine rolul mediului de afaceri care poate susține prin campaniile de publicitate derulate mass-media locală. Și ar mai fi ceva: este nevoie de mai mult profesionalism în rândul jurnaliștilor care vor o carieră în acest domeniu. De multe ori am constatat că pregătirea unora din noua generație lasă de dorit, iar asta nu e neapărat vina lor, ci este cauzată de lipsa unor cadre specifice de specializare. Sunt, desigur, diferite proiecte derulate de unele ONG-uri din domeniu care sprijină pregătirea profesională a tinerei generații de jurnaliști, însă cred eu că este nevoie de mai mult. Noi, la Știrile Transilvaniei, ne-am propus să căutăm și să luăm alături de noi cât mai mulți tineri studenți care – făcând un internship plătit aici – să dobândească abilități și cunoștințe noi și să fie astfel mai pregătiți pentru a reprezenta cu profesionalism această meserie. Numai așa o să mai putem vorbi și în viitor despre mass-media ca despre o a patra putere.

                        Interviu realizat de Ioan Vasiu /UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *