default-logo

De „Ziua Unirii”, jurnaliştii ieşeni s-au întâlnit cu preşedintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a organizat la Hotelul „Ramada” din Iaşi o întâlnire de lucru dintre preşedintele Doru Dinu Glăvan şi membrii filialei ieşene.Întâlnirea cu jurnaliştii ieşeni a avut loc chiar de Ziua Unirii, pe 24 ianuarie 2020, atunci când, în Piaţa Unirii din capitala Moldovei din dreapta Prutului, preşedintele României, excelenţa sa Klaus Werner Johannis a participat la manifestarea populară de lângă statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
În Sala „New York” de la Hotelul Ramada, delegaţia UZPR a fost alcătuită din preşedintele Doru Dinu Glăvan, secretarul Ovidiu Zanfir şi jurnalistul şi scriitorul Firiţă Carp.

Din prezidiul adunării de la Iaşi, în afară de preşedintele Doru Dinu Glăvan, au mai făcut parte localnicii Daniela Gîfu (vicepreşedinta UZPR), Grigore Radoslavescu (şeful Filialei ieşene a UZPR, cea care numără în prezent circa 100 membri), prof. univ. dr. Vasile Burlui (Apollonia TV şi rectorul Universităţii Apollonia) şi Petru Frăsilă (managerul general al postului de televiziune TeleMoldova Iaşi).

După cuvântul de deschidere al col (r) Grigore Radoslavescu, care a urat bun venit la Iaşi oaspeţilor din Capitală şi a solicitat o mână de ajutor pentru găsirea unui sediu pentru Filiala Iaşi a UZPR, preşedintele Doru Dinu Glăvan a prezentat acţiunile culturale întreprinse în ultima perioadă de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, cea care a împlinit deja 100 ani de existenţă şi care numără în prezent 3.500 membri şi doar o treime din ei sunt pensionari.
„Ne propunem să fim buni prieteni, să fim mai înțelepți şi cu credinţă să mergem mai departe. Avem şi editura UZPR, cu 30 titluri la activ, avem şi in teatru UZPR. Avem o nouă filială la Pancevo, în Serbia, vrem să organizăm una şi la Cernăuţi, în Ucraina. Ne vom lupta ca presa să aibă susţinere şi din banii publici, precum în alte ţări!
Credem foarte mult în presa culturală, care se dezvoltă. Prin autoritatea UZPR dorim ca toate filialele noastre să gândească proiecte! Din păcate, nu am putut convinge pe guvernanţii noştri ca pe 28 iunie să fie Ziua Naţională a Ziaristului Român, zi în care Eminescu a fost băgat în cămaşă de forţă şi scos din viaţa publică…”, a detaliat, în continuare, preşedintele Doru Dinu Glăvan,
Scriitorul ieşean Emilian Marcu, care recent a obţinut premiul Academiei Române, a menţionat câteva aspecte din activitatea poetului naţional şi jurnalistului Mihai Eminescu, spunând că, de fapt, Eminescu nu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoşani, ci pe 20 decembrie 1849 la Dumbrăveni, în judeţul Suceava!

Conducerea UZPR a oferit jurnaliştilor ieşeni şi şase distincţii  „Credinţă şi Loialitate”, cei premiaţi fiind Raluca Daria Diaconiuc, Maria Florea, Lucian Apopei, Corneliu Dorneanu, Vasile Filip, Gică Aionoaie.
Plachetele de excelenţă au fost oferite cu ocatia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea UZPR, moment în care au fost lansate Convorbirile jurnalistice, un proiect al asociaţiei breslei ziariştilor din ţară.

După Bacău şi Iaşi, conducerea UZPR s-a deplasate la Botoşani şi Suceava, pentru întâlniri cui Filialele din nordul Moldovei, programate pe 24 şi 25 ianuarie 2020.

DAN TEODORESCU / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.