◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Lansări editoriale /         Enciclopedia secolului

În Ziua Unirii Principatelor Române, la Chișinău, în Sala Mare „Alexe Rău” a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova a avut loc o adevărată sărbătoare de suflet a neamului românesc!

     După mai bine de 10 ani de muncă asiduă, a fost lansată Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni (în propria lor viziune), autori fiind academicianul Mihai Cimpoi și poetul Traian Vasilcău.

      Sala plină, presa multă și invitații pe măsură, prezenți la eveniment au dat prestanță unei zile, care anume așa și trebuia cinstită între români.

La început, poetul, autorul ideii și directorul de proiect, Traian Vasilcău a evidențiat drumul, plin de probleme, pe care au avut  a–l parcurge autorii Lucrării lansate, dar și bucuria împlinirii unui vis.  Bucuria înălțării unui Templu unificator al scriitorilor! O literatură, un ideal—acesta a fi mesajul transmis de poetul menționat, la inaugurare.

Academicianul Mihai Cimpoi a informat publicul că a prezentat deja Enciclopedia colegilor săi din Academia Română, care au rămas surprinși de această carte deosebită, în care sunt incluși 1.146 de scriitori români contemporani din circa 50 de țări. „E o Lucrare cu totul aparte, care nu seamănă cu alte Dicționare editate. Este cu totul diferită de celelalte Lucrării, ea fiind O Enciclopedie, nu un Dicționar, realizată chiar în viziunea celor incluși! Eu de câte ori plecam în Țară, eram mereu întrebat când apare Dicționarul, fiindcă așa era titlul acestei Lucrări la început. Le spuneam că degrabă apare, știind că Traian Vasilcău este om serios.  El e berbec-berbec, dar, de fapt, e leu! Un leu serios!, așa le spuneam eu colegilor scriitori din județele Țării și din Serbia, și din alte țări. Este o carte-unicat, una masivă, emblematică și reprezentativă pentru Cultura națională!”, a conchis domnul Cimpoi.

Ansamblul  „Prometeu” al Liceului „Prometeu” (conducător artistic—Veaceslav Adam)  a îndemnat la Unirea întregii suflări românești.

Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale a relatat că Enciclopedia e o Cunună ce reabilitează și numele celor ce n-au fost ori nu sunt  în vizorul cititorilor contemporani. Ea este o lucrare valoroasă pentru Biblioteca Națională, care merită să fie prezentă și în Biblioteca Națională a României și a altor țări.

Vitalia Pavlicenco, doctor în filologie, a ținut să menționeze că „ … noi, astăzi asistăm la începutul unei mari Uniri”, iar Alexandru Robu a spus că este fericit pentru că pe timpul președinției lui la „Rotary Club Chișinău” a putut să ajute pornirea lucrului la această lucrare cu adevărat monumentală.

Poetul Emil Almășan, sosit de la București, a declarat că datorită acestei lucrări ne întâlnim cu scriitorii români pe care nu-i cunoaștem la față. O muncă titanică se vede, luând în mâini această carte, ea însăși un monument de Cultură Națională românească!

Scriitoarea Claudia Partole a mărturisit : „Nu întâmplător am în brațe Enciclopedia. Îmi imaginez ce mult s-a muncit  la această lucrare de zile mari a Culturii noastre, care este o Cronică amplă a Prezentului. Eu cântăresc altfel lucrurile. 10 ani și 3 luni de dăruire pentru noi!, aceasta este prețul plătit de academicianul Mihai Cimpoi și poetul Traian Vasilcău! Un preț prea mare pentru doi scriitori ce puteau în acest răstimp să-și scrie doar propriile lor cărți! Această carte are foarte multă energie benefică în ea. Ea emană dragoste, recunoștință față de cel ce s-a angajat și i-a fost călăuză lui Traian Vasilcău. Este vorba de Mihai Cimpoi, de acest Ceahlău al culturii noastre, care l-a ajutat pe Traian să ducă la bun sfârșit  lucrarea. Da, Mihai Cimpoi a fost un adevărat ghid în labirintul întunecos al timpului, în urma căruia mergi cu mai multă siguranță spre Lumina zilei de mâine”.

Scriitorul Ion Cuzuioc,  vorbind metaforic a subliniat: „ Eu pe cei doi titani i-aș compara cu un morar și cu un brutar. Traian Vasilcău a colectat grâul, la mângâiat cu palmele, l-a măcinat și i-a înmânat brutarului Mihai Cimpoi făina de calitate ca să crească din el o pâine puhavă de casă. Țin cartea în mână și îmi dau seama ce muncă sisifică s-a depus pentru ea. 1.146 de autori incluși, 1.200 de pagini. Noi știm că Traian Vasilcău este  om ambițios și încăpățânat, care se impune, scriind continuu, neașteptând inspirația. Datorită acestor calități avem acum o Carte de invidiat în fața altor cărți, despre care a spus domnul Cimpoi.  Eu cred că această Enciclopedie va obține Premiul Academiei Române, al Academiei Moldovei, al Uniunii Scriitorilor din Moldova, din România etc.”.

Traian Vasilcău a dat în continuare citire listei celor 70 de scriitori incluși, dar plecați la Domnul în perioada de lucru la această Columnă a Culturii românești, cum bine i-a zis Traian. Academicianul Mihai Cimpoi a cerut celor din sală să țină un moment de reculegere și toată sala s-a ridicat în picioare! Un gest minunat de prețuire și pioasă memorie pentru marii noștri scriitori lipsiți motivat de la eveniment.

Artista plastică Maria Mardare-Fusu a vorbit în numele poetului Dumitru Fusu, zicând: „Eu țin în mână o minune, o carte foarte frumoasă! Unde sunt prezenți frații mei mai mari,  frații cuvântului. Asist la o Unire întru Cuvânt. E un lucru ce ține de Miracol că suntem aici, că iubim, că suntem îndrăgostiți de Cuvânt, că simțim Cuvântul, că nu-i uităm pe cei duși în Ceruri, că acest albastru al copertelor îi unește pe ei cu noi!”.`

 Poetul Mihai Doloton din Călărași a cântat în continuare piesa „Eminescu-îngândurat”,  scrisă pe versurile lui Traian Vasilcău.

Criticul literar și poeta Lidia Grosu  a vorbit, că „… această Enciclopedie parcă a venit să unească toți românii de pretutindeni într-o carte. Doi mari cărturari și-au produs astfel sieși și nouă o mare bucurie”.

În continuare, prozatorul Ion Gorgan a afirmat că asistăm cu toții la un eveniment de cultură, cartea fiind bună din toate punctele de vedere. Citind-o ai impresia că se apropie Unirea neamului nostru.

Scriitorul Aurelian Silvestru  a declarat că noi suntem  foarte datori față de neamul românesc întru realizarea Unirii. Traian Vasilcău, alături de academicianul Mihai Cimpoi,  a depus o muncă enormă, a demonstrat că are un curaj enorm. Totodată ar fi trebuit să fie și alți scriitori valoroși în lucrare, deși am aflat că autorii i-au invitat și pe aceștia…, dar din varii motive nu au expediat cele necesare și la timp.

Scriitorul Ion Diordiev a mulțumit pentru apariția Enciclopediei, ea fiind ca un izvor de apă curată și proaspătă pentru toți.

Scriitorul Laurian Stănchescu, sosit de la București, s-a arătat fericit că este prezent la un mare eveniment. El a menționat că „ Enciclopedia lansată în Ziua Principatelor Române este Biblia literaturii românești, contemporană nouă și veciilor ce vor veni. Este un act de jertfire a celor doi titani ai literaturii pentru spiritul românesc. Ea este Evanghelia celor doi autori.  Este ca o ardere pe rug pentru literatura română. Miez de Dumnezeu adie din paginile ei, o esență cosmică, de nedescris. Această carte a unit românii de pretutindeni. Sub semnul lui Eminescu și a esenței lui divine!”

Academicianul Mihai Cimpoi l-a completat, afirmând, că trei sunt punctele forte ale Enciclopediei: larga reprezentare geografică, prezentarea autorilor în propria lor viziune și lipsa monopolului unei generații.

Poeta Andreea Cristea din București a recunoscut,  că „…Enciclopedia câștigă teren pentru Nemurire. În ea se aude o furtună de Nemurire. Fiecare autor e o picătură de nemurire, citind despre el simți emoția unui scriitor care creează sau a creat odată.

Poetul Traian Vasilcău, la final, a recitat un  tulburător „Cântec de Reunire”, poeta Diana Sava Daranuța a mulțumit autorilor Lucrării care bate la sufletul cititorilor, poeta Maria Tomița Corini din Italia a dăruit un colac domnului Mihai Cimpoi, mulțumind și ea pentru această Lumină aleasă venită ca să înlăture Ura și Întunericul dintre colegii scriitori.

Mihai Cimpoi a încheiat serata de lansare a Enciclopediei, concluzionând că „…S-a muncit stăruitor, cu răbdare, cu Dragoste, cu sacrificiu chiar. Dar cel mai mult cu Răbdare, fiindcă acest cuvânt: Răbdare ni l-au lăsat dacii drept Moștenire în veci!”.

 

                                                                                 Ion Cuzuioc / UZPR Chișinău 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *