◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Transcarpatia – nemulțumită de viitoarea reducere a angajaților filialei Televiziunii Publice Naționale

Grupul de lucru al Consiliului Public  al Administrației Regionale de stat Transcarpatia este  îngrijorat de intenția de a reduce angajații și orele de  emisie al Filialei Societății  Televiziunii Publice Naționale din Ucraina  „Direcția regională UA: Transcarpatia”.

Acest lucru a fost discutat la o masă rotundă în data  29 ianuarie a.c., relatează un reprezentant al IMI (Institutul Mass-Media) regional.

Potrivit șefului Organizației regionale Activiștilor din Sfera Culturii , Natalia Tovtin, de la începutul reformei în Compania  Națională de Televiziune și Radio din Ucraina, din cei  287 de posturi la televiziunea regională au rămas doar 120 de angajați.

Pe data de 15 ianuarie s-a anunțat că  e necesar de a reduce încă 50 de colaboratori. Este cunoscută și intenția de a închide programul „Ranok na Tisi”(Dimineața la canalul Tisa) ce se bucură de mare popularitate la telespectatori. O  astfel de reducere, conchide  reprezentantul  sindicatului, va lovi în cele din urmă beneficiarul  informațiilor,  telespectatorii  vor fi privați de dreptul  de a urmări și asculta programe locale despre viața din ținut.

Olena Adamchuk-Tyushko, președintele organizației sindicale primare a angajaților UA:Transcarpatia, a remarcat  că comitetul sindical este îngrijorat și indignat de distrugerea radiodifuziunii regionale și nu numai în Transcarpatia, ci în toate regiunile Ucrainei. Comitetul sindical a adresat deja un demers către Consiliul de Monitorizare al Companiei Naționale de Televiziune.

După ce au discutat situația, participanții la masa rotundă au decis în numele Consiliului Public al Administrației Regionale de stat Transcarpatia  și organizației sindicale a lucrătorilor culturii să trimită demersuri  către autoritățile centrale, pentru a informa  despre situație cu invocarea  argumentelor  că reducerea planificată nu poate  fi tolerată.

Inițiatorii mesei rotunde vor solicita, de asemenea, sprijinul Consiliului Regional Transcarpatic pentru a preveni reducerea personalului și  a orelor de emisie  a Filiale Televiziunii Naționale Transcarpatia.

La Consiliul  Administrației  Televiziunii Naționale din Ucraina  a fost confirmată intenția de reducere a statelor  Filialei din Transcarpatia.

Anterior, agenția Media Detector, referindu-se la surse proprii, a informat  că  se prevede  ca la Companiile regionale de TV și Radio reducerile de state să afecteze circa 50 la sută din angajați.

Anterior  conducerea  Televiziunii Publice Naționale  a declarat că reducerile nu vor afecta  redacțiile ce  realizează emisiuni în limbile minorităților naționale : maghiară, română, slovacă, germană, ruteană și cea a țiganilor (romilor). Or, în 15 ianuarie  au fost invitați  să  scrie cereri  pentru a fi angajați  în noua structură doar cei selectați de conducere. Astfel, fiecare  redacție  va pierde nu numai  câte un colaborator, dar și durata emisiunilor la televiziune. De emisiunile radiofonice  nici nu s-a amintit.

Potrivit surselor Agenției BucPress, în urma acestor reduceri, anunțate în toate regiunile Ucrainei, vor avea de suferit și redacțiile de limba română din Cernăuți și Ujgorod, jurnaliștii români deja fiind anunțați despre sistarea contractelor lor muncă.

Jurnaliștii din mai multe redacții ale minorităților au semnat adrese  către   misiunile diplomatice  ale patriilor  lor istorice în speranța, că  se vor face eforturi pentru a găsi soluții la problema ce afectează minoritățile  naționale din regiune. Astfel, limbile materne  dispar atât din spațiul de educație, cât  și în cel informațional.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *