◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Bunătatea nu numai că te face mai sănătos, dar încetinește și îmbătrânirea – dovedit științific

Împreună cu alimentația și exercițiile fizice adecvate, căldura sufletească și îngrijirea persoanelor dragi îți pot aduce sănătății mult mai multe beneficii decât orice program popular de detoxifiere sau „cristale de vindecare”. Și aceasta este o veste grozavă pentru perioada noastră atât de dificilă.

De fapt, așa cum arată rezultatele unui studiu recent, bunătatea nu numai că te face mai fericit și mai sănătos, dar îți poate prelungi viața.

Deși rezultatele unui studiu realizat de Universitatea din Carolina de Nord de la Chapel Hill sunt preliminare, considerăm oportun să vorbim despre concluziile la care au ajuns oamenii de știință. La final, îmbrățișările, politețea și bunăvoința nu au efecte secundare neplăcute.

Iar rezultatele studiului sunt uimitoare. Oamenii de știință au adunat aproximativ 150 de voluntari de vârstă mijlocie, apoi i-au împărțit în trei grupuri. Primul grup a fost angajat în meditație de mindfulness timp de 6 săptămâni, care a inclus o oră săptămânală de clase comune și o practică zilnică de 20 de minute acasă. Al doilea grup a fost angajat în meditația bunătății iubitoare, încurajând să-și deschidă inima către alte persoane, iar al treilea a acționat ca un grup de control.

La începutul și la sfârșitul experimentului, lungimea telomerelor lor a fost măsurată pentru toți participanții. Telomerele sunt mici capace la capetele cromozomilor care protejează ADN-ul uman de uzură. În timp, acestea devin mai scurte și mai subțiri, ceea ce este un indicator al îmbătrânirii organismului. Cu cât telomerele se încetinesc, cu atât trăiești mai mult.

Deși în fiecare dintre cele trei grupuri de la sfârșitul testului de 12 săptămâni, lungimea telomerilor a fost mai scurtă decât la început, în a doua grupă pierderile au fost cele mai mici. Reprezentanții grupului de control au arătat cea mai mare depreciere, iar participanții la primul grup (meditație de conștientizare) și-au luat locul la mijloc. Meditația iubitoare de bunătate timp de 6 săptămâni a ajutat la încetinirea puțin a procesului de îmbătrânire.

Acesta a fost un studiu mic și scurt, dar nu există motive mai puțin semnificative pentru a afirma că există o legătură între bunătate, sănătate bună și, în consecință, o speranță de viață mai lungă.

Greșeala, cea mai importantă dintre aceste motive, este gravitatea consecințelor amărăciunii și izolării. Lipsa de bunătate și conexiuni cu alte persoane poate literalmente ucide.

Bunătatea nu numai că face viața mai plăcută, ci și protejează fizic corpul uman de efectele dăunătoare ale stresului și timpului. Prin urmare, dacă vrei să încetinești îmbătrânirea, te sfătuim să fii doar puțin mai bun și să te înconjori de cei care sunt, de asemenea, buni față de tine.

psihologiadeazi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *