Calendar 2020 CERTITUDINEA – Februarie

Legiunea Română din Siberia și luptele de la Șeragul și Kuitun

În zilele de 3 și 4 februarie 1920, trupe ale Legiunii Române din Siberia, alături de efective ale Legiunii Cehoslovace, au dus luptre grele cu unitățile atacatoare ale Armatei Roșii. Luptele s-au dat în zona gărilor Șeragul și Kuitun de pe traseul căii ferate transsiberiene.

La 3 februarie, în gara Șeragul se aflau concentrate Batalionul II „Mărășești” împreună cu trenul său blindat cu același nume, Escadronul de Lăncieri, un detașament de distrugere care aparținea Companiei de Pioneri și trenul blindat cehoslovac „Kurganetz”. În sector se aflau și trupele cehoslovace aparțineau Diviziei a 3-a, comandate de generalul Lev Prchala.

În noaptea de 3 spre 4 februarie, avangarda bolșevică – în compunerea căreia intrau 2 regimente (total 6 batalioane cu un efectiv de 3.000 de militari), a atacat flancul drept al dispozitivului româno-cehoslovac, la Traktovaia. Luat prin surprindere, batalionul ceh s-au retras, lăsând flancul descoperit, fără a-i anunța pe români.

Astfel, rușii au putut ataca prin surprindere pe români, care dormeau în vagoane. Deși surprinși, pe un ger de – 40 de grade, românii au ieșit din vagoane și au constituit un front de apărare, contraatacând decisiv. Respinși, rușii s-au retras spre Traktovaia, urmăriți de români, care i-au scos din sat spre șoseaua Moscovei. Pierderile Legiunii Române au fost 8 morți și 8 grav răniți.

În dimineața zilei de 4 ianuarie, după aruncarea în aer a gării Șeragul, eșaloanele român și cehoslovac și-au reluat înaintarea spre est, retrăgându-se spre Zima.

În aceeași zi, o nouă încercare a trupelor bolșevice de a încercui Legiunea Română la Kuitun s-a soldat cu un nou insucces. Aici, intrând în acțiune, tunurile și mitralierele din dotarea trenurilor blindate „Horia”, „Mărășești” și „Kurganetz” au avut un rol decisiv.

Ca efect al câștigării defensivei, retragerea s-a putut continua metodic, iar ofertele de armistițiu venite din partea rușilor au fost declinate de români.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.