◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

SÂN-MIHAI: EDIŢIA A 15-A A FESTIVALULUI DE TOBĂ

Marele Premiu l-a cucerit Abatorul ,,Meso-promet” din Ruma

Sămbătă, 1 februarie curent, la ediţia a 15-a, jubiliară, a Festivalului de Tobă de la Sân-Mihai şi-au dat întâlnire bucătari pasionaţi şi maiştri profesionişti pentru a cuceri marele titlu care se conferă celui mai bun maistru bucătar de preparat toba de casă. Evenimentul gastronimic s-a desfăşurat în două zile. Vineri, 31 ianuarie curent, a avut loc concursul de preparare a tobei pentru bucătarii amatori, iar sâmbătă, 1 februarie, au participat bucătarii profesionişti şi a avut loc şi festivitatea de decernare a premiilor.

Sâmbătă, 1 februarie curent, a fost inaugurată ediţia jubiliară a Festivalului de Tobă prin adresări de bun augur din partea organizatorului şi a autorităţilor comunale. Oaspeţii şi participanţii au fost salutaţi de primarul satului, Darian Tăpălagă, iar cuvinte de sprijin au fost adresate din partea preşedintelui Comunei Alibunar, Dušan Dakić. Evenimentul a fost binecuvântat de prot. Emanuel Tăpălagă, vicar eparhial, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Sân-Mihai.

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la ora 12,00, când primarul satului a înmânat trofee celor mai buni bucătari. În cadrul concursului de pregătire a tobei, la care au participat echipe de amatori, primul loc a revenit echipei ,,2 plus 1″, reprezentată de maistrul bucătar Aurel Stanciu, alături de care s-au aflat Ion Muncean Cocă şi Vichentie Câmpean. Pe locul II s-a clasat echipa ,,Mali raj”, iar locul III a aparţinut echipei ,,Pensionarii”, ambele din Sân-Mihai.

La categoria bucătari profesionişti, Marele Premiu şi titlul ,,Cea mai gustoasă tobă” a revenit Abatorului ,,Meso-promet” din Ruma, pe locul II s-a clasat Atelierul Meşteşugăresc ,,Mis Pan” din Temerin, iar locul III a fost cucerit de Abatorul ,,Papp” din Skorenovac.

,,Ne bucură foarte mult premiul cucerit, dar cel mai important lucru este că ne-am întâlnit toţi aceia cărora ne place să pregătim mezeluri. Mai presus de toate este important că la această manifestare tradiţională s-au întâlnit prieteni şi rude, pentru a simţi mirosul atrăgător şi gustul apetisant al preparatelor din carne. Echipa noastră a pregătit o tobă pe care am servit-o oaspeţilor şi vizitatorilor şi care a avut lungimea de 2200 mm, având în vedere că în acest an a fost organizată o ediţie jubiliară, aceasta fiind totodată contribuţia noastră la marcarea evenimentului”, a spus Aurel Stanciu, maistru bucător şi căpitanul echipei învingătoare.

Deoarece această manifestare gastronomică are şi caracter comercial, pe standurile amenajate în sala Casei de Cultură din Sân-Mihai a fost expusă o gamă largă de produse şi preparate din carne: cârnaţi afumaţi, costiţe afumate, jambon afumat, slănină de calitate superioară şi, bineînţeles, tobă, care a devenit cel mai solicitat preparat după decernarea premiilor.

Ion MĂRGAN

Foto: Aspect de la manifestarea gastronomică; Premiații Festivalului de Tobă

ŞCOALA MEDIE DE ECONOMIE ŞI COMERŢ ,,DOSITEJ OBRADOVIĆ” DIN ALIBUNAR

 Pregătirea tinerelor cadre pentru domeniul ospătăritului

 Şcoala de Econonomie şi Comerţ ,,Dositej Obradović” din Alibunar are o tradiţie îndelungată în ceea ce priveşte pregătirea tinerelor cadre în domeniul economiei şi comerţului. Pe lângă aceste două profiluri existente pe parcursul a 6 decenii de activitate educativ-profesională, începând cu anul şcolar 2019/2020, după o pauză de mai mulţi ani, a fost reluat profilul de bucătar, la care s-au înscris 27 de elevi. Ideea de a se relua acest profil a fost lansată anul trecut, la o întâlnire a directorului Şcolii, Saša Lekić, cu reprezentanţii Serviciului Naţional pentru Ocuparea Forţelor de Muncă şi cu angajatorii din Comuna Alibunar. Cum s-a ajuns la realizarea acestui proiect? – l-am întrebat pe directorul Saša Lekić.

– După întâlnirea pe care aţi amintit-o, au urmat convorbiri cu reprezentanţii Ministerului Învăţământului, pentru a se aproba proiectul nostru. El a fost aprobat de ministerul de resort, iar cu sprijinul financiar acordat din partea conducerii comunale, am reuşit ca în timp record să ducem la bun sfârşit amenajarea cabinetului şi a restaurantului menit pentru desfăşurarea orelor practice ale tinerilor bucătari. Înscrierea elevilor la profilul de bucătar au decurs în fără nicio problemă. Ne bucură în mod aparte faptul că am reuşit, după atâta răstimp, să reluăm profilul de bucătar, cândva foarte solicitat de elevi. În ceea ce priveşte pregătirea profesională a cadrelor, în raport de muncă în şcoala noastră se află Tatjana Jekić, profesoară în materie de specialitate, şi maistrul bucătar cu licenţă Ionel Jivcu, propunător de muncă practică. Ne pare bine că vom reuşi să pregătim tinere cadre care, după absolvirea acestor cursuri profesionale, se pot angaja în domeniul ospătăritului şi totodată pot contribui la promovarea turismului local. Doresc pe această cale să aduc mulţumiri conducerii comunale, în frunte cu preşedintele Dušan Dakić, precum şi prefectului Districtului Banatului de Sud, Danijela Lončar, pentru încrederea şi sprijinul acordat la realizarea acestui proiect, care, sunt convins, va aduce prosperitate întregii noastre comunităţi, dar la fel va ajuta revigorarea economiei în Comuna Alibunar, a menţionat interlocutorul nostru.

Ion MĂRGAN

Foto: Saša Lekić, directorul Școlii Medii de Economie

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *