◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

MAREA SĂRBĂTOARE ,,TREI IERARHI” LA B.O.R. DIN TORACU MARE

Hramul corului bisericesc bărbătesc „Armonia”

      Binecredincioşii torăceni care au trăit în vremurile îndepărtate, acum un secol şi mai bine, au știut că slujirea la sfântul altar şi toate ceremoniile religioase, nu pot fi închipuite fără muzica corală. În fiecare sfârşit de gerar, la 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasilie al Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, se marchează Hramul corului bisericesc bărbătesc „Armonia” al Bisericii Ortodoxe Române din Toracu Mare.   

     În acest an, marea sărbătoare, a început cu o liturghie oficiată de un sobor de preoți dintre care au făcut parte părintele iconom stavrofor Cristian Popi, preot paroh de Toracu Mare, Emanuil Mojic, preot paroh de Toracul Mic, părintele protopop Gabriel Bandu din Ecica, părintele vicar Moise Ianeș, preot paroh din Satu Nou, părintele Trăian Brăgean de la parohia din Ovcea, părintele Moise Lința, paroh la Uzdin și preotul Petru Drăghicescu din Timișoara. Printre binecredincioşii din Toracul Mare, a fost prezentă şi o delegaţie a sfântului lăcaş din Sărcia, Valeri Moşescu, Pavel Popovici, Iancu Murărescu şi alţi membri ai comitetului parohial, precum şi membrii comitetului parohial din Toracul Mic.

     Răspunsurile la liturghie au fost date de corul bisericesc bărbătesc din Ecica. Imediat după oficierea slujbei, s-a ţinut parastasul de pomenire a conducătorilor de cor, respectiv a coriştilor trecuţi la cele veşnice, toţi fiind pomeniţi creştineşte în trei rânduri.

     La sfârșitul liturghiei, părintele Cristian Popi s-a adresat binecredincioșilor cu câteva cuvinte alese: -Ziua de astăzi este o zi de mare bucurie pentru parohia noastră. Suntem cu toți într-o credință, într-o dragoste, și într-o comuniune cu Dumnezeu. Mulțumim prezenților care au venit astăzi la noi, oaspeților, preoților care au venit împreună cu delegațiile lor, din Satu Nou, Uzdin, Ecica, Ovcea, Toracul Mic și părintele Drăghicescu care a slujit în această biserică mulți ani și iată că astăzi este alături de noi.

    Sărbătoarea Hramului corului la Toracu Mare a fost mărită prin prezența domnului Daniel Magdu, președintele Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și doamna Rodica Almăjan, presedinta Consiliului executiv al C.N.M.N.R.S. Cu această ocazie, domnul Daniel Magdu a spus următoarele: -Mă bucur că am fost azi aici alături de enoriașii din Torac și din alte sate românești și este bine că la Torac se păstrează tradiția și spiritualitatea românească care sunt strâns legate, precum și colaborarea dintre localități și dintre coruri. Azi e mare sărbătoare, iar noi, credincioșii, putem învăța multe din viața celor Trei Ierarhi despre care am auzit azi la sfânta liturghie. Chiar dacă bisericile nu sunt definite, conform legii, ca cele patru domenii de care se ocupă Consiliul Național, asta nu înseamnă că nu suntem interesați de rolul bisericii în sensul spiritual și cel cultural al cuvântului. Biserica este stâlpul nostru al românilor și de aceea trebuie să colaborăm foarte strâns.

     La sfârşit, la casa parohială a avut loc o agapă creştinească tradiţională.

 

                                                                                                     Florin RAŞA

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *