◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Parlamentul a adoptat eliminarea pensiilor speciale, mai puțin pentru militari și polițiști. Legea merge la Iohannis

Deputații au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Camera Deputaților este for decizional pe acest proiect, așa că legea merge la Cotroceni, pentru promulgare.

Camera Deputaților a dezbătut si votat azi proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților si parlamentarilor, in sesiune extraordinara.

Voturile „pentru” au aparținut PSD (113), PNL (72) USR (23), PMP (10), ALDE (3), Pro Europa (11), minoritati (10), neafiliați (5).

S-au obținut de la vot deputati UDMR (13), ALDE (3) si cate unu de la grupul minoritatilor si de la Pro Europa, potrivit News.ro.

Deși cei de la USR au insistat ca din proiectul de lege sa fie excluse pensiile magistraților (care sa fie doar plafonate), astfel incat in cazul in care legea e atacată la CCR sa treacă testul constituționalității, acest lucru nu s-a intamplat.

Astfel, magistratii isi pierd pensiile de serviciu. In schimb, militarii si politistii isi pot pastra aceste indemnizatii.

Vor fi eliminate:
– pensiile de serviciu pentru deputați si senatori
– pensiile judecatorilor si procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecatorești si al Parchetelor
– pensiile functionarilor publici cu statut special, ale functionarilor publici parlamentari
– pensiile membrilor corpului diplomatic si consular al României
– pensiile membrilor Curtii Constitutionale si ale personalului aeronautic civil
– pensiile alesilor locali, primari si viceprimari, precum si presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene

Sedinta s-a lasat cu scantei

Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, i-a indemnat pe cei care sustin ca pensiile speciale nu sunt mari „sa urmareasca cifrele”.

Cea mai nesimtita pensie este de 77.000 de lei in prezent, este a unui fost comandant magistrat din perioada comunista. In 2017 pensia respectiva era de 33.000 de lei, azi a ajuns la 77.000 lei. Ii rog pe cei care nu vor sa vadă adevărul sa urmareasca cifrele, ca sa nu existe niciun dubiu ca inițiatorii, cei de la PSD, vor azi altceva”, a zis Florin Roman in plen.

La randul sau, liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a spus ca dezbaterea este viciată pentru ca doua propuneri ale formațiunii din care face parte nu se regasesc la amendamente.

„Dezbaterea e viciata pentru ca doua propuneri UDMR nu se regasesc la amendamente. Raportul nu a fost întocmit corect. De aceea, UDMR cere sa amanam discuțiile pană se face un raport corect, ca sa dezbatem pe fond”, a spus Attila Korodi.

In schimb, cei de la USR au acuzat multă ipocrizie, in conditiile in care, in trecut, au cerut de peste 20 de ori introducerea acestui proiect al USR pe ordinea de zi, dar solicitarile au fost mereu respinse.

„Stimati colegi, azi avem in fata două proiecte de legi contopite in unul singur. Primul este cel al USR de abrogare a pensiilor speciale, al doilea este al PNL. E bine ca in sfarsit dezbatem eliminarea pensiilor speciale pentru care USR lupta din 2017. Văd multă ipocrizie si vreau sa il întreb pe liderul de grup al PSD de cate ori am cerut punerea pe ordinea de zi a eliminării pensiilor speciale (aplauze – n.red.), de cate ori alți colegi au votat împotriva punerii pe ordinea de zi a proiectului. De peste 20 de ori! Erati cu totii aici cand erau respinse solicitările, dar nu e tarziu nici astăzi sa il dezbatem”, a spus Cristina Prună în plenul Camerei Deputaților.

La randul sau, unul dintre inițiatorii proiectului de lege al USR, Claudiu Nasui, a evocat ipocrizia parlamentarilor.

„Asistăm la un spectacol de ipocrizie. De cand am depus primul proiect de eliminare a pensiilor speciale, a fost tergiversat in Parlament. Așa cum a zis si Cristina Pruna, am cerut de peste 20 de ori introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect! Acum (introducerea pe ordinea de zi – n.red.) motivul este unul strict electorialist. Mai bine mai tarziu decat niciodata”, a spus si Nasui.

Vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian a cerut retrimiterea proiectului de lege la comisii. Solicitarea a fost respinsa: au fost 230 voturi contra, 21 pentru.

El a precizat ca nu i se pare normal sa se taie pensiile speciale fără a a se discuta despre statutul profesional al acestor categorii, in condițiile in care nu știe care e punctul de pensie pentru magistrați sau punctul de pensie pentru militari.

„Eu nu votez, personal, aceasta lege pana cand Rares Bogdan si Dacian Ciolos nu vor cere in numele USR si PNL, la Bruxelles, sa se taie indemnizatiile de vechime ale europarlamentarilor”, a mai spus, intre altele, Vosganian.

Ioan Mocioalca, de la Pro Romania, a preciza cat partidul din care face parte va vota proiectul.

La randul sau, Marius Pascan, de la Partidul Mișcarea Populară, spune ca formațiunea sa a depus inca din 2018 un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale.

A luat cuvantul si deputatul USR Cristian Seidler.

„Am ascultat cum PSD si PNL dau vina unii pe alții pentru existenta pensiilor speciale. Primul proiect pe care l-am inițiat ca parlamentar, in 2017, a fost pentru abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Noi considerăm ca peștele de la cap se impute si aceasta zi este una exemplară, este un spectacol dat in fata întregii tari. Mai sunt cateva minute (pana la vot – n.red.) si vom vedea dacă discursurile au fost o făcătură sau va doriti intr-adevar eliminarea pensiilor speciale”, a declarat Seidler.

El a reiterat ca pentru ca aceasta lege sa fie constitutionala trebuie excluse din proiect pensiile magistratilor. In caz contrar, legea poate fi atacata la CCR, dupa cum a explicat Seidler marti dimineata.

„USR vrea abrogarea pensiilor speciale pentru ca este o nedreptate! Intr-un stat de drept, deciziile CCR trebuie respectate si atunci cand ne plac, si atunci cand nu ne plac. Daca doriti cu adevarat un proiect constitutional, veti vota amendamentul USR, altfel e ipocrizie!”, a mai spus deputatul.

Deputatul Adrian Solomon, de la PSD, a cerut respingerea mai multor amendamente admise in comisie. Amendamentele 17 (259 voturi contra, 2 pentru, 2 abtineri), 18 (259 voturi contra, 2 pentru, 2 abtineri) si 19 (253 contra, 8 pentru, 2 abtineri).

Acestea vizau eliminarea rentei viagere pentru sportivi si artisti, dar si a indemnizatiei de 50% pentru ziaristii care au iesit la pensie, membri ai unor asociatii de profil.

Stelian Ion, de la USR, a cerut admiterea unui amendament respins in comisie: „Daca vrem sa trecem o lege care sa stea in picioare la un control de constitutionalitate, haideti sa respectam deciziile CCR! Nu poti elimina complet pensia de serviciu a magistratului, asa cum a decis Curtea Constitutionala”.

Era vorba despre amendamentul care plafoneaza pensia magistratilor, insa acesta nu a fost supus votului.

Dupa o pauza de consultari, Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat sedinta inchisa si a dat startul sesiunii de vot final.

***

Anterior, deputatul USR Cristian Seidler a explicat ca abrogarea pensiilor speciale ale magistratilor este neconstitutionala si a sustinut ca, in realitate, se doreste ca legea, daca trece, sa pice la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Seidler (USR): Abrogarea pensiilor de serviciu ale magistratilor este neconstitutionala. In realitate, se doreste ca legea sa pice la CCR

De cealalta parte, deputatul social-democrat Valeriu Steriu a sustinut ca PSD va vota azi pentru eliminarea pensiilor speciale, cu exceptia pensiilor militarilor.

ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *