◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

In memoriam Liliana Anastasescu Udrescu

 Liliana Anastasescu Udrescu s-a născut la data de 22 februarie în localitatea Moreni, din județul Dâmbovița, însă și-a petrecut copilăria și tinerețea în orașul Ploiești.

A urmat cursurile Liceului „A.Toma” (actualul „Mihai Viteazul”) din Ploiești și pe cele ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, pe care le-a absolvit în anul 1968.

A fost căsătorită cu antropologul Mircea Udrescu, care a sprijinit-o în toate demersurile Domniei Sale de profesor de artă și de artist plastic.

În perioada 1968-1986, a activat ca profesor de pictură la Liceul de Artă din Ploiești, între anii 1986 – 1989 a fost creator artistic în domeniul textil la UCECOM București.

 În 1989 s-a stabilit în Belgia unde a desfășurat o bogată activitate artistică, atât în plan individual, cât și în calitate de coordonator al Atelierului „Creation textile” la asbl. L’Équipe, Bruxelles, al Atelierului artistic la asbl. „Le Gué”, al Atelierului de Ceramică Chantier du temps libre”, din Bruxelles.

Nu a încetat să țină legătura cu țara de origine unde a revenit adeseori, a vernisat expoziții și a donat lucrări proprii, mai ales, la Muzeul de Artă „Ion Ionescu – Quintus” din Ploiești.

Spiritul neobosit, talentul, pasiunea pentru muncă și pentru artă ale Lilianei Anastasescu Udrescu, sufletul ei cald și blând, propria-i viziune asupra vieții s-au revărsat deopotrivă prin intermediul penelului în fascinante picturi pe mătase, în modelarea lutului în chipuri umane și mitologice și în prelucrarea firelor de lână în tapiserii ce îmbină dragostea pentru tradiții strămoșești  cu cea pentru istorie și natură.

Grație aleselor sale calități artistice și  a operei impresionante pe care a creat-o a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și în Belgia  a primit diploma „L’Enseignement artistique supérieur du 3-ème degrée en tapisserie-tissage”.

A participat la numeroase expoziții personale și de grup din țară și din străinătate, care i-au adus aprecieri din partea specialiștilor:

„[…] artista vădește o bună cunoaștere a meșteșugului, înclinație spre o poetică narativă în construcția imaginii și, mai ales, în alegerea temelor de o delicatețe și de o candoare lirică deosebite.” Octavian Barbosa (reprodus după albumul Liliana Anastasescu Udrescu, pag.7)

„Viguroase, de o anumită monumentalitate în abordarea subiectelor, mizând totodată pe tratarea sensibilă, delicată a detaliului semnificativ, tapiseriile Lilianei Anastasescu-Udrescu oferă prilejul de a descoperi, dincolo de originalitatea sau armonia motivului, un farmec ascuns capabil să le integreze într-un limbaj modern, cu multiple posibilități de sugestie.” Marina Preutu (reprodus după album Liliana Anastasescu Udrescu, pag.7)

„Alegoriile Lilianei Anastasescu transmit liniște și uneori melancolie. Impresionantă este armonia în împărăția spațiului, echilibrul în trecerea de la culori puternice, uneori șocante, la nuanțe pastelate.  În lucrările sale mai recente, artista încearcă să redea gânduri abstracte; important este faptul că elementele individuale se succed ritmic ca formulă și culoare.” Maritta Kaumans, Germania (reprodus după album „Liliana Anastasescu Udrescu”, pag.8)

Destinul a făcut însă ca pe data de 8 ianuarie 2022 viața pământească a Lilianei Anastasescu Udrescu să ia sfârșit. Printre cei care, pe data de 11 ianuarie 2022 au condus-o pe ultimul drum spre Cimitirul „Viișoara” din Ploiești, s-au aflat și foști elevi, actuali artiști plastici, în sufletele cărora a lăsat o frumoasă amintire și care și-au exprimat sentimentele de dragoste, de apreciere și de recunoștință atât față de omul, cât și față de profesorul și artistul plastic Liliana Anastasescu:

„Liliana Anastasescu Udrescu a fost un artist deosebit. Pentru mine a fost un fel de mamă în ceea ce privește profesia artistică, dat fiind faptul că m-a crescut de când aveam 10 ani, când am ajuns prima dată la Liceul de Artă și până când am terminat liceul. În ultimii ani de liceu mi-a fost chiar dirigintă. Pentru tot ceea ce a făcut pentru mine și colegii mei îi voi rămâne recunoscător întotdeauna. Liliana Anastasescu era un om blând și apropiat de noi mai ales când eram copii și această blândețe și-a păstrat-o până la sfârșitul vieții.   În timp, când am crescut,  în afara rolului ei de dascăl am conștientizat și valoarea ei ca artist plastic. La acea vreme, Liliana Anastasescu expunea pe simezele ploieștene atât pictură, dar mai ales tapiserie, tapiseria fiind dominantă în cariera sa.

În urmă cu câțiva ani, am invitat-o să expună la Galeriile de Artă din Ploiești, precum și la Muzeul de Artă din Ploiești. Cu această ocazie am rămas uimit de noua sa pasiune, ceramica, pe care a practicat-o în anii de ședere în Belgia.

Ca și cum ar fi presimțit ceea ce urma, în urmă cu doi ani m-a sunat și mi-a spus că vrea să doneze mare parte dintre tapiseriile pe care la mai avea. Atunci a fost ultima întâlnire cu cea care, așa cum spuneam, a fost ca o mamă și ca o călăuză pentru multe generații de creatori”.  Valter Paraschivescu, artist plastic, președinte UAP, Filiala Ploiești

„Doamna Liliana Anastasescu Udrescu mi-a fost primul profesor de pictură în cadrul Cercului de Pictură de la Liceul de Artă din Ploiești. Un profesor dedicat, care a știut cum să ne dirijeze si sa ne facă să învățam lucrurile de bază în pictură….culorile  de bază si complementare, asocierile,  liniile care construiesc o lucrare….Aș putea spune că dumneaei  a fost cea care a pus bazele cunoștințelor  mele în ceea ce privește pictura.

 A fost un artist desăvârșit, apreciat parcă mai bine în străinătate decât in propria tară si care a explorat aproape toate domeniile artelor vizuale: pictura, tapiseria, sculptura.  Întotdeauna mă voi gândi la dumneaei cu neprețuită recunoștință! Dumnezeu sa o primească în Împărăția Lui!” (Mihaela Dragomir, artist plastic, membru al Cenaclului „Arcade – Ioan Titus Drăghicescu” Ploiești).

 Să sperăm că acolo în lumea cerului Liliana Anstasescu Udrescu se va bucura de răsplata frumuseții roadelor sale de pe tărâm pământesc și că își va trăi somnul de veci în armonia sferelor, în glasul îngerilor și se va bucura de culorile Universului.

            Elena TRIFAN / UZPR

Un comentariu pentru “In memoriam Liliana Anastasescu Udrescu

  1. Dumnezeu să o aibă în pază,am aflat azi,am cunoscut-o,și am avut tot respectul ,pentru dânsa.
    Doamna Liliana,să aveți acolo toți îngerii ,buni și blânzi ca Dv.
    Dumnezeu să vă ierte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *