◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Eveniment literar la Muzeul Literaturii Române – Camelia Pantazi Tudor a lansat două cărți de excepție: „Îngerii din Lună” și „Momente Istorice”

   Vineri, 25 februarie 2022, ora 15:00, cunoscuta autoare Camelia Pantazi Tudor, prozator, eseist, realizator de emisiuni radio, redactor-șef al revistei Astralis, care apare sub egida UZPR, a lansat la sediul Muzeului Literaturii Române două lucrări valoroase.
Mai întâi, câteva cuvinte despre distinsa autoare: absolventă a două facultăți bucureștene (din cadrul Academiei de Științe Economice și a Universității București, secția Istorie), aceasta a debutat editorial cu o carte surprinzătoare: Atingerea unui ideal – literaţii din perioada dinastiei chineze Tang (2010), urmată de alte câteva volume importante, surprinzătoare prin marea lor diversitate (romane, proză scurtă, comentarii literare, eseuri): New Beijing (2012); Momente istorice (2013); Culori secrete (2014); Misterul eșarfei roșii (2015); Taine în vis (2016); Lecturi prin timp (2017), Culori secrete, ed. II (2018); Misterul eșarfei roșiied. II (2019); Renașterea unui imperiu: cultură și guvernare în perioada dinastiei chineze Song (2019); Taine în vis, ed. II (2020); Momente istorice, ed. II (2021); Antologia de texte literare Lacrimi de înger (2014) și volumul colectiv de proză scurtă Amprente pe cerul înstelat (2018) – coordonator. Alte numeroase texte inedite  de proză scurtă, comentarii literare, eseuri cu tematică istorică și diverse articole au fost publicate în antologii și numeroase reviste. Este membru al UZPR, redactor-realizator (din 2014) al emisiunii Portret de autor „Mihail Grămescu”, la Radio Shalom România.
În anul 2016 a înființat editura Astralis, organizând diverse manifestări  culturale în librării, biblioteci, muzee, galerii de artă, alte instituții de cultură, târguri de carte.
Sub egida editurii Astralis a apărut, la începutul anului 2019, o nouă publicație – Revista trimestrială de cultură Astralis.
Din anul 2021, revista Astralis (redactor-șef: Camelia Pantazi Tudor) se află sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
La evenimentul prilejuit de această lansare de la Muzeul Literaturii Române a fost prezentă o numeroasă audiență, cu distinși invitați: Constantin Lupeanu, dr. Marian Nencescu, Geo Călugăru, Teodora Marin, Evelyne Maria Croitoru, Ana Dobre, Lucian Gruia, Luminița Zaharia, George Vlaicu ș.a.
Lectura unor fragmente a fost asigurată de Magda Băcescu și Ștefan Apostol.
Cartea, „Îngerii din Lună”, primul volum de poezie al autoarei, este prefațat de jurnalistul și criticul literar dr. Marian Nencescu, care – sub un inspirat titlu – „64 reverii selenare” precizează că autoarea  „poartă un dialog cu înaintașii, și, totodată, aruncă o provocare deschisă spre o animită zonă a liricii noastre actuale, lipsită, din păcate, de fiorul metafizic”.  Stanțele Cameliei Pantazi Tudor (din italiană, la stanza – n.n.), se înscriu în generosul curent al liricii de idei, clar diferit de poezia așa zis modernistă, „facilă și efemeră”. Coperta volumului, realizată de Raluca Tudor, este ilustrată de pictorul Gabriel Stan cu lucrarea „Selenară”, precum și câteva lucrări grafice.
Prezentă la eveniment, Evelyne Croitoru reiterează câteva dintre ideile pe care, de altfel, le-a și scris în textul de pe coperta 4, din care cităm „… Cu sensibilitate, gingăşie, vibraţie, poeta îşi deschide sufletul spre o percepţie a Universului, percepţie pe care o aşază într-o armonie poetică încărcată de mirosul ploii ademenind curcubeul, spărgând pereţii deşertăciunii atunci când orhideele îi înfloresc în suflet. Metaforele realizează transferul semantic prin care limbajul este scos din regimul său abstract şi adus să-i articuleze liric manifestările. Astfel, Camelia Pantazi Tudor transpune în poeme coduri secrete ale trăirilor, construind interiorul subtil de reculegere, de respiro, al sensurilor”.
Poeta Luminița Zaharia a scos în evidență originalitatea, dar și omogenitatea ca stil a acestor poeme, pline de melancolie, așezate în paradisul unei iubiri pierdute, unei iubiri regăsite, a iubirii perpetue.
Cel de-al doilea volum lansat este „Momente istorice”, apărut în vara anului trecut la Editura UZP, cu prefața semnată tot de distinsul dr.Marian Nencescu, critic literar, jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Luând cuvântul, autoarea a mulțumit auditoriului, prezentând în câteva cuvinte lucrările lansate cu acest prilej, și aducând un omagiu celui ce a fost Doru Dinu Glăvan, fostul președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
În cuvintele elogioase rostite cu acest prilej, cei prezenți au reliefat talentul autoarei și ineditul lucrărilor sale. Domnul dr. Nencescu și-a deschis prezentarea prin a aminti participanților la evenimentul literar de maxima unui scriitor basarabean, Efim Tarlapan, „Cine își ignoră istoria, își pierde și geografia”, căci judecând la modul istoric, nimic nu este întâmplător. S-a evidențiat că Doamna Camelia Pantazi Tudor reconstituie evenimente istorice din punct de vedere al omului care trăiește în zilele noastre – întâmplări din antichitate cu multă înțelepciune, din Orientul Îndepărtat, din China, din medieval și până-n istoria modernă, o gamă largă de evenimente istorice tratate din punct de vedere al contemporaneității.
Excelența Sa Domnul Constantin Lupeanu, diplomat de carieră, ambasador și scriitor, a citit cartea „Momente istorice” încă de la prima ediție, din anul 2013. Cu prilejul acestui eveniment, la care a fost prezent, a fost bucuros să felicite autoarea pentru cele două volume lansate, evocând și cărțile scrise de aceasta despre China, pe care le consideră ca fiind surprinzătoare, pline de savoare și adevăr, lucrările dovedind că doamna Pantazi Tudor este un adevărat cărturar.
Ne întrebăm și noi dacă există o filosofie a istoriei, din nevoia și dorința de a înțelege destinul individual cât și cel al omenirii.

 Tanța Tănăsescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *