◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

ÎMPREUNĂ, SCRIEM ISTORIA CLIPEI 

Luni, 28 iunie 2021, în studioul ,,Horia Bernea’’ din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, a fost marcată Ziua Ziaristului Român, eveniment organizat sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și aflat la cea de-a șaptea ediție. În  cuvântul de  deschidere, Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, a evidențiat dubla semnificație a acestei date- 28 iunie- în conștiința membrilor breslei noastre și, deopotrivă, în conștiința neamului românesc. În ziua de 28 iunie 1883, Mihai Eminescu, sfântul preacurat al versului românesc, după cum l-a numit Tudor Arghezi, geniul tutelar al ziariștilor români, este arestat, devenind, astfel, primul gazetar deținut politic al României. După ani, în ziua de 28 iunie 1940, în baza odiosului acord Ribbentrop-Molotiv, Rusia Sovietică rupea, în mod samavolnic, din trupul țării teritoriul dintre Nistru și Prut precum și mare parte a regiunii Bucovina. Rememorarea aceste dureroase zile- a subliniat Doru Dinu Glăvan – este și va fi pentru noi, ziariștii români, argumentul cel mai puternic pentru a respecta și apăra libertatea cuvântului scris, vorbit și tipărit într-o Românie unită și demnă. Datorie de conștiință pe care o consacră crezul și deviza uniunii noastre: ,,Împreună scriem istoria clipei’’.

 După intonarea Imnului jurnalistului, în cadrul festivității al cărei inspirat moderator a fost jurnalista Lavinia Șandru, au  fost înmânate ,,Distincția Credință și loialitate’’ și ,,Premiul Eminescu ziaristul’’ acordate unui important număr de ziariști, în semn de recunoaștere a abnegației, dăruirii, talentului și priceperii și puse în slujba jurnalismului și, în acest fel, a idealurilor și aspirațiilor României Europene. Între personalitățile marcante ale presei noastre scrise, audiovizuale și ale presei on line nominalizate să primească  aceste emblematice distincții se află Ion Cristoiu, Marius Tucă, Ovidiu Ioanițoaia, Denise Rifai și Val Vâlcu. Alături de care regăsim și mulți alți prestigioși jurnaliști din presa scrisă și audiovizuală, așa cum sunt colegii de la Antena 3-Mihai Gâdea, Oana Zamfir, Răzvan Dumitrescu, Sabrina Preda, Ana Maria Roman, Sergiu Cora și Adrian Ursu. Este, de asemenea, de remarcat faptul că, printre laureații ediției din acest an a Zilei Ziaristului Român, se află Roxana Istudor și Mădălina Corina Diaconu, prezențe active, dinamice în activitatea UZPR. Iar dacă menționăm și faptul că jurnaliștilor menționați li se adaugă un apreciabil număr de confrați din entități de presă  din mai multe județe ale țării, precum și deloc puțini  jurnaliști care nu sunt membrii ai UZPR, putem spune că avem confirmată, o dată mai mult, deschiderea programatică a uniunii noastre către valoare și profesionism  și interesul statornic pentru descoperirea și promovarea valorii autentice în lumea presei românești. 

  În acesta cadru sărbătoresc, au fost acordate premii unor personalități marcante ale vieții noastre culturale: academicianul D R Popescu, istoricii Lavinia Betea, Nicolae Georgescu, Pavel Țugui și Dumitru Ioncică, scriitorii Ion  Flora și Laurean Stănchescu. Li se alătură numele unor personalități poate mai puțin cunoscute marelui public, dar care sunt oameni ce dau, cu adevărat, valoare și durată vieții culturale din locurile unde trăiesc și trudesc: Zenovie Cârlogea (Târgu Jiu), Nicolae Ioniță (Ploiești),Valentin Coșereanu(Botoșani),medicii Mădălina Fărcaș (Târgu Mureș), Vasile Bodnar (Săpânța) și părintele Teoctist Moldoveanu(Plăviceni). O distincție specială a fost acordată  lui Giani Mircea Florescu, fiu al ținuturilor romănățene stabilit în Spania, unde se consacră, cu o admirabilă pricepere, promovării valorilor autentice și durabile ale istoriei și ale culturii românești, așa după cum foarte convingător ne-a fost el prezentat de către Miron Manega.

Într-un admirabil consens cu mesajul acestui eveniment, un ales și emoționant florilegiu în vers și în cânt au oferit participanților și de fapt, familiei ziariștilor, poeta  Claudia Motea, actrițele Ioana Flora și Doina Ghițescu, violonistul Ștefan Aprodu. O fericită întâlnire am avut, și cu acest prilej, cu Sergiu Cioiu, nume de referință al melosului românesc și care, deși stabilit de ceva vreme peste hotare, nu și-a uitat țara și cântecele sale. După cum o surpriză, în deplinul înțeles al cuvântului, a prilejuit-o recitalul de folclor al tarafului de fete ,,Florili-n crâng’’ din Craiova, coordonat de profesorul Cristian Mihăescu, surpriza fiind cu atât mai mare cu cât această formație vocală și instrumentală este  alcătuită din tinere aflate la începutul carierei lor artistice. Carieră pe care le o dorim de lungă durată și încununată de succesele pe care, ele și îndrumătorul lor, le merită pe deplin, așa după cum o atestă și distincția ,,Straja rădăcini’’ care le-a fost acordată cu acest prilej sărbătoresc. 

 Acestea ar fi, pe scurt, impresiile cu care am rămas și pe care am dorit să le transmit cititorilor, de fapt prietenilor și susținătorilor noștri de zi cu zi. Cu sinceră emoție dar și cu regretul că, nici până acum, proiectul legislativ prin care ziua de 28 iunie este proclamată Ziua Ziaristului Român nu a primit acordul parlamentului. Există, însă, semnale că discuția va fi reluată și nu putem decât să sperăm că, într-un final fericit, votul parlamentarilor, indiferent dacă aparțin formațiunilor politice din coaliția guvernamentală sau celor din opoziție, va fi favorabil acestui deziderat de înaltă semnificație culturală și civică.

                                                                    Șerban  CIONOFF  

P.S. Printr-o dureroasă împrejurare, ieri s-a stins din viață Florin Condurățeanu, unul dintre cei mai apreciați și admirați colegi de breaslă. Cu puține ceasuri înainte de a muri, a telefonat unui reputat chirurg cardio vascular rugându-l să ajute un semen aflat în suferință. Adică a făcut ceea ce știa să facă mai bine el, cel care ne spunea la fiecare întâlnire:,,Te pup pe suflet!’’. În acest fel, Florin Condurățeanu devine, el însuși, un simbol al vocației umaniste a jurnalismului. Drum lin în lumea stelelor, Florin Condurățeanu!                  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *