◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Reportajul unei conferințe

La sfârșitul săptămânii trecute, vineri 19 iulie 2019 s-au deschis lucrările celei de a XII-a conferințe a Uniunii Internaționale a Femeilor Române (UNIFERO). Anul acesta deviza a fost ”Împreună, pentru o societate românească și globală prosperă și educată”. Cu acest prilej s-au întâlnit femei venite de pretutindeni și care împreună formează o familie a ”uniferoinelor”, așa cum cu drag le numește doamna Smaranda Cazan-Livescu, inițiator și Președinte fondator al acestei asociații internaționale, cu sediul în Atlanta, SUA. Sesiunea de deschidere a conferinței s-a desfășurat în ”Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia din Târgoviște”. Cu acest prilej au participat reprezentanți ai autorității locale, care prin alocuțiuni deosebit de frumoase și pline de căldură. În aceași notă a fost și cuvântul doamnei profesor Smaranda Cazan-Livescu, care a prezentat participanții și tematica celor trei zile.  Programul a fost ales să acopere preocupările fiecărei persoane venită la dezbateri.

Cu participarea și prin bunăvoința unor artiști talentați s-a desfășurat în continuare un concert caritabil și a avut loc lansarea unei ”cărți de bucate cu povești”, care poartă numele ”Din bucătăria bunicilor lumii”. Această carte, având coordonator pe aceeași inimoasă doamnă Președinte UNIFERO, reunește mai multe autoare, care au venit fiecare cu rețete din familiile lor, dar și cu povestiri legate de istoricul rețetelor. Cartea, într-o prezentare grafică deosebită, a fost publicată la editura CORESI Publishing House. Vă recomand să cumpărați această carte, fie că sunteți tinere gospodine sau cu mai multă experiență!

Între participanți se numără și tineri de talent, preocupați de dezvoltarea lor în diversele domenii pe care deja le acoperă cu competență. Anul acesta, tinerii au constituit un grup distinct, au făcut prezentări deosebit de interesante și chiar dacă nu reflectă linia cronologică în care au avut loc activitățile, am vrut să încep cu prestația lor. Tinerii noștri au făcut prezentări pe teme serioase, cum ar fi : robotica, care a fost prezentată cu rezultate cu tot de către Rareș Avram din Ploiești, urmat de Măriuca Popescu din Ploiești, cu tema despre manuale și texte extrașcolare, apoi a urmat o temă de animație 3D susținută de tânărul Robert Gheciu din Craiova. Prin acești tineri putem să privim cu încredere viitorul!

Aș mai spicui din modulele care s-au desfășurat succesiv și care s-au bucurat de dezbateri animate, desprinzându-se concluzii interesante, dar și idei pentru rezoluția conferinței. Acum voi urma calea cronologică și voi continua cu modului I, din dimineața zilei de 20 iulie 2019, care a cuprins tema ”Educație”, în care s-a vorbit despre manuale, metode de selecție în România și SUA, texte/activități la clasă sau înafara ei, realizate de profesori, despre curricula în univerități și școli (limbi străine, istorie, literatură). S-au discutat metodele de implicare a elevilor/studenților în procesul educațional/manuale adecvate cerințelor, educație diferențiată, etc. Mi-a plăcut în mod deosebit intervenția unei tinere cu o prestație frumoasă, atractivă și referitoare la „școala altfel”. Întreg acest subiect ar putea să facă obiectul unei conferințe dedicate dezvoltării metodelor și tehnicilor de învățare. A urmat ”Spațiul între mioritic și imaginat”, prelegere susținută de jurnalistul Virgil Mihailovici.

O altă temă abordată în cadrul conferinței a fost cea dedicată cunoașterii istoriei adevărate prin educație și informare, schimburi culturale, păstrarea identității, recunoașterea și îndreptarea unor greșeli ale istoriei. Au fost două prezentări interesante, cea sub titlul de ”Adevărul”, a domnului Viorel Maier, jurnalist din Israel și ”Ce înseamnă să fii minoritar” a celei care aduce acum în fața dumneavoastră acest reportaj. Aș dori să am mai mult spațiu  să mă pot referi măcar la câteva repere din aceste două prezentări, dar mă rezum la faptul că în prezentarea mea  am menționat că nu mă simt minoritar, în nicio calitate ce ține de etnie sau de gen. Am vorbit despre bogăția diversității și de plus valoarea pe care minoritarii o aduc majorității populației. Am atins și subiectul minoritar-majoritar, pentru că orice cetățean care în țara lui este majoritar, poate deveni minoritar într-o altă țară. Am vorbit despre ”împreună” și cum am putea deveni un exemplu în întreaga lume, pentru că prin educație orice derapaje pot fi stopate.

Aș vrea să nu uităm tradiționalele concursuri de pictură și creație literară, deschise copiilor și adulților, pentru care jurizarea a avut loc înaintea conferinței. Ar mai fi și ”Iron Chef”, concursul de gătit, prin care s-au prezentat creații culinare proprii, lucrate chiar în pauza de prânz a celei de a doua zile, mâncăruri care apoi au fost degustate împreună de către realizatori și participanții la acel moment. Premii a primit toată lumea, pentru că unii au participat la un concurs, alții au pregătit măncăruri, în timp ce alții au creat frumoase aranjamente florale. Au fost și diplome de excelență, simbol al aprecierii pe care UNIFERO o dă membrilor săi.

Programul prelegerilor și dezbaterilor a fost armonios îmbinat cu activități pentru bucuria sufletului și destindere. Aș menționa aici relaxarea prin aranjamente florale, activitate sponsorizată de către Școala de flori, care ne-a pus la dispoziție flori din care să alegem pentru propriile noastre creații. Doamna Ileana Militaru, directorul general al acestei școli ne-a fost alături cu primele noțiuni despre acest fel de artă.

Ar fi încă atâtea de spus ! Duminică am vizitat împreună obiective istorice, cum ar fi Mănăstirea Dealu, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, cu Turnul Chindiei, Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic. Pentru cine nu a ajuns la Târgoviște sau nu le-a vizitat, vă recomand să nu le ocoliți, pentru că veți fi încântați de tot ce vedeți!

Aș încheia acest reportaj cu ceea ce am numit mai sus bogăția diversității! Suntem împreună prin ceea ce ne unește și tot împreună putem face lumea mai frumoasă! Ne-am despărțit doar temporar, pentru că până la vara viitoare vom gândi despre cum să dezvoltăm subiectele dezbătute anul acesta, dar și ce alte teme noi, de interes să introducem pe agenda celei de a XIII-a Conferințe UNIFERO, al cărei loc de desfășurare nu îl vom dezvălui acum.

Speranța este că acest reportaj v-a trezit interesul și vă așteptăm anul viitor, pentru ca împreună să petrecem un timp al păcii și armoniei!

24 iulie 2019,

Serena Adler / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *