◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

„Împreună scriem istoria clipei”. In memoriam Doru Dinu Glăvan. ,,PANDEMIE ȘI PATRIOTISM” – O CARTE CARE (NU) VĂ TREBUIE

Dintr-o nebunie pandemică și dintr-o monstruoasă coaliție poet- caricaturist am purces a scrie această carte, care, credem noi, nu vă trebuie, pentru faptul că îmbină armonios un mod de gândire ca un evantai de gânduri fulgerate cu un alt mod de interpretare și expunere a unor trăiri secvențiale dintr-un timp virusat de (cov)idioți dintr-o perioadă în care multe instituții ale statului de drept au eșuat, în care viața a devenit ca o zăpadă irosită pe muntele Speranței.

O carte care nu vă trebuie, pentru că doar bășcălia și poezia au mai tras în țeapă pandemia. Dar noi am scris-o ca mărturie că milioane de români nu s-au înțepat degeaba, am crezut în recomandările specialiștilor iar alții pe durerea și lacrimile poporului român și-au clădit imperii de bunăstare, dar și de lașitate și minciună. Nu noi am instaurat această stare de haos în care politicienii lucrează zi și noapte pentru noi și ne fură fără repaus.

Știm că în conștiința alterată a multor patri(h)oți va încolți sămânța răzvrătirii, tot așa cum știm că noi suntem doar câțiva dintre reprezentanții modești a două orașe Timișoara și Lugoj, și de aici pe cerul cenușiu din Decembrie 1989 s-au ivit zorii libertății în numele căreia vă permiteți să ne zăpăciți și umiliți cu atâtea stări fără de stare. Ajunge domnilor. Această carte va rămâne mai mult decât voi în memoria  comunității și va fi un element de meditație profundă pentru generațiile viitoare, lor le va trebui această carte pentru a vă judeca în cunoștință de cauză.

De fapt această carte este din păcate pentru noi o tristă consolare, o bombă cu ceas care va declanșa în spațiul cultural bănățean și nu numai cascade de iluzii, speranțe deșarte că la capătul trudei nimeni nu ne va iubi mai mult decât până acum. Dar nu de asta ne este teamă și de realitatea că vom muri mai săraci decât ne-am născut și mai triști cu un zâmbet, cu o iubire de țară și neam.

„PANDEMIE ȘI PATRIOTISM”, Concurs sub egida UZPR, inițiat de Doru Dinu Glăvan, fost președinte, care a generat cartea cu același titlu, versuri Dumitru Buțoi și Cristinel Vecerdea-CRIV, ilustrații, care a fost lansată recent la sediul Uniunii Bulgarilor din Banat, în prezența multor iubitori de cultură și artă. O carte emblematică pentru perioada de tranziție, dar și de pandemie, despre care  moderatorul Nicolae Toma, membru UZPR, a subliniat faptul că va rămâne un document al trăirilor (ne)specifice unei perioade virusată de (cov)idioți, căreia i-am supraviețuit eroic, poate și datorită spiritului nostru românesc de a trata în ,,bășcălie” această pandemie așa cum o ilustrează în stil caracteristic și relevant reputatul Cristinel Vecerdea-CRIV.

O plăcută surpriză a fost prezența și intervenția jurnalistului-scriitor (Scînteia tineretului și Renașterea bănățeană) stabilit în Germania, Petru Novac Dolângă, care a felcitat Filiala UZPR Timiș pentru acest eveniment deosebit și ne-a adresat invitația de ai fi alături la lansarea de carte la sediul Uniunii Scriitorilor, Filiala Timișoara, 29.07.2022, ora 12.00 ,,Tremurătoarea umbră a veacurilor”, ediție aniversară Franyo Zoltan, traducător și poet.

Cu acest eveniment încheiem stagiunea de vară a Filialei UZPR Timiș, urmând a ne reîntâlni după 15 august, când vom pregăti un Simpozion-spectacol cultural-artistic pe zona de Vest, de ,,ZIUA LIMBII ROMÂNE”!

Privește mamă/ Cum peste orașul cu flori/ Dintr-un văzduh de lacrimi coboară seara/ și așterne tăcerea prin cuvinte și scrisori/ și peste trupul de rouă/ zidit în eternitatea cetății Timișoara!

Privește mamă/ Cum lacrima din ochii lui prea blânzi/ Ca un semn de mirare/ Sculptează-n istoria clipei vitralii de lumină/ Cum cerbii tineri trec să se adape la izvoare/ și-apoi izvorului se-nclină!

Privește mamă/ Cum se răstoarnă cerul peste noi/ și-n ochii lui (ne)tulburați/ de-atâtea viscole și ploi și aprigă ninsoare/ și nu uita clipa istoriei /ce i-a călăuzit destinul spre lumea de apoi/ senin și drept precum un vis frumos în așteptare!

Dumitru BUȚOI și Cristinel VECERDEA-CRIV / UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *